Unele ceaiuri sunt greu de descris. Genmaicha, un amestec unic de ceai verde, este cu siguranta unul dintre acestea. Este delicios, prajit, racoritor si foarte usor de preparat. Este unul dintre acele ceaiuri pe care orice iubitor de ceai ar trebui sa le incerce cel putin o data in viata. Daca va place aroma prajita si cu gust de nuca, va deveni cu usurinta ceaiul dvs. obligatoriu de baut in fiecare zi.
Ce este Genmaicha?
Istoria genmaicha nu este foarte lunga. Genmaicha este un ceai verde japonez preparat cu frunze de ceai verde si orez prajit. A fost inventat in urma cu aproximativ 100 de ani, in incercarea de a face ceaiul adevarat accesibil unei populatii mai largi. In primul rand, a fost intotdeauna amestecat cu ceai verde bancha mai ieftin si orez prajit. Astazi, pentru prepararea genmaicha pot fi folosite multe tipuri de ceai de calitate inferioara si superioara. Cele mai comune ceaiuri verzi folosite pentru prepararea genmaicha sunt bancha sau sencha, dar pot fi folosite si alte tipuri, cum ar fi ceaiul de inalta calitate gyokuro si chiar ceaiul prajit.
Cuvantul genmaicha inseamna „ceai de orez brun”, dar genmaicha nu trebuie neaparat sa fie facut doar cu orez brun. Mai mult, uneori poate contine si orez umflat, precum si alte ingrediente, cum ar fi pudra de ceai matcha sau boabele de soia neagra. O alta denumire pentru genmaicha este ceaiul popcorn. Desi poate contine boabe de orez „popcorn” care se sparg in timpul prajirii, nu va contine niciodata popcorn adevarat facut din porumb.
Profilul de aroma
Genmaicha are o aroma foarte diferita de cea a altor ceaiuri verzi. Are o prospetime verde vegetala si o usoara aroma de nuca de orez prajit. Este incredibil de bine echilibrat si are mai putina amaraciune decat alte ceaiuri verzi. Genmaicha poate fi servit cald sau rece si, in orice caz, va avea intotdeauna un gust racoritor.
Cum se prepara
Pentru a prepara o ceasca de genmaicha, veti avea nevoie de un ceainic, o strecuratoare sau un filtru de ceai si o ceasca de ceai. Evitati filtrele de hartie sau filtrele care lasa o aroma de metal. Acestea pot influenta semnificativ aroma acestui ceai. Cea mai buna ceasca de ceai pentru a savura genmaicha va fi in jur de 100-200 ml. Daca este posibil, preparati-l folosind un kyusu japonez sau un ceainic de sticla mai mic.
Folositi intotdeauna apa proaspata de izvor. Aduceti apa la fierbere si lasati-o sa se raceasca timp de cateva minute pana la aproximativ 185°F. Puteti prepara bancha genmaicha cu apa chiar putin mai fierbinte, iar Sencha Genmaicha si Gyokuro genmaicha cu o apa putin mai rece.
Folositi aproximativ 5 grame de ceai la 150-200 ml de apa. Turnati apa clocotita in si din ceainic pentru a-l preincalzi. Adaugati ceaiul genmaicha cu frunze libere. Se infuzeaza timp de 60-90 de secunde si se toarna ceaiul intr-o ceasca. Reincalziti 2-3 ori. Folositi apa mai fierbinte si un timp de infuzare mai scurt pentru a doua infuzie (de exemplu194 °F si 30 de secunde de infuzare) si un timp de infuzare mai lung si apa mai fierbinte pentru a treia infuzie (de exemplu, 6-120 de secunde la 203 °F). Acesta este un mod obisnuit de preparare a ceaiului sencha japonez.
Prepararea genmaicha este mult mai usoara decat prepararea multor alte ceaiuri verzi si reprezinta o alegere excelenta daca sunteti incepator in materie de ceai. De obicei, nu va avea deloc sau foarte putina amaraciune. Aroma ceaiului preparat nu se va schimba semnificativ nici macar atunci cand se raceste sau daca il preparati incorect.
ceai verde genmaicha
Genmaicha are cofeina?
Genmaicha este facut cu ceai adevarat, asa ca va contine intotdeauna cofeina. Cu toate acestea, continutul de cofeina va fi de obicei mai mic decat in alte ceaiuri verzi. Raportul dintre orezul prajit si frunzele de ceai verde poate varia, iar continutul de cofeina va depinde, de asemenea, de acest raport. Cu cat contine mai mult orez brun, cu atat mai putina cofeina va furniza. Asta pentru ca veti folosi aceeasi cantitate pentru a face o ceasca de ceai, indiferent de raportul orez/frunze. Uneori, acest raport poate fi jumatate-jumatate, astfel incat v-ati putea astepta la jumatate din continutul de cofeina decat intr-o ceasca de bancha pur.
Daca doriti sa reduceti continutul de cofeina, alegeti genmaicha amestecat cu ceai bancha. Bancha este facut cu frunze de ceai mai vechi, mai mature, care contin in mod natural mai putina cofeina decat frunzele si mugurii mai tineri. Genmaicha care va contine, de obicei, cel mai ridicat nivel de cofeina va fi facut din ceai sencha sau gyokuro si imbunatatit cu pulbere de ceai verde matcha. In plus, reduceti cantitatea de ceai pe care o folositi si infuzati-l cu temperaturi mai scazute ale apei.
Cele mai bune ceaiuri genmaicha pe care sa le incercati
Exista mai multe tipuri de genmaicha, iar fiecare producator poate decide ce tip de frunze de ceai sa foloseasca si cum sa le amestece. Genmaicha este de obicei disponibil sub forma de ceai cu frunze libere, dar poate fi gasit si in pliculete de ceai. Principalele tipuri sau ceaiuri de genmaicha cu frunze libere sunt:
- Bancha Genmaicha – un amestec realizat cu frunze de ceai bancha si orez brun prajit
- Sencha Genmaicha – un amestec realizat cu ceai verde sencha si orez brun prajit
- Matcha iri genmaicha – se prepara de obicei cu ceai verde sencha sau bancha, orez brun prajit si pulbere de ceai matcha.
- Gyokuro Genmaicha – un amestec realizat cu ceai verde gyokuro si orez brun prajit