Totul Despre Ceaiul de Bergamot

ceai bergamota

Timp de aproape 200 de ani, bergamota a fost unul dintre cele mai populare uleiuri pentru parfumarea frunzelor de ceai negru. De fapt, chiar si persoanele care nu sunt bautoare obisnuite de ceai sunt susceptibile de a fi incercat cel putin o data in viata ceaiul de bergamota. Acest ulei este un ingredient esential al amestecurilor de ceai Earl Grey si a avut un impact enorm asupra culturii occidentale a ceaiului. Astazi, Earl Grey este un sinonim pentru ceaiul de bergamota. Si, cu siguranta, exista ceva relaxant si vesel in a bea o ceasca buna de ceai Earl Grey.

Ce este bergamota?

Bergamotul sau Citrus bergamia este o planta endemica din regiunea Calabria din Italia. Bergamotul este un tip de citrice si se numeste portocala bergamota. Spre deosebire de portocalele noastre obisnuite, portocala bergamota are o coaja verde spre galben si o aroma amara si acra. Desi puteti manca fructul de portocala bergamota, rareori este consumat crud. Acestea sunt folosite mai ales pentru a face gemuri, sucuri si marmelade.

Dar pielea, mai degraba decat fructul, este partea cea mai frecvent utilizata a portocalei bergamot. Aceasta da uleiul esential de bergamota, folosit pentru parfumarea alimentelor si bauturilor si pentru uz terapeutic.

Istoria ceaiului de bergamota

Ceaiul pur de bergamota nu este disponibil pe piata. Teoretic, s-ar putea prepara un ceai de bergamota pura prin fierberea cojii uscate de bergamota sau prin adaugarea de coaja uscata de bergamota in alte ceaiuri. Totusi, aceasta nu este o practica obisnuita. De obicei, cand spunem „ceai de bergamota „ne referim la Earl Grey.

Se pare ca Earl Grey a fost inventat din intamplare, cand Earl Grey a primit un ceai in dar. Earl Grey a fost un prim-ministru britanic in secolul al XVIII-lea. Ceaiul pe care l-a primit era parfumat cu ulei de bergamota si i-a placut atat de mult incat a vrut sa il reinventeze. Modul in care a fost realizat primul amestec este inca necunoscut, dar unii spun ca ar putea fi tot printr-o intamplare, dupa ce o parte din ceai a preluat mirosul de portocale bergamota in timpul transportului.

Beneficiile consumului de ceai de bergamota

Odata cu mirosul si aroma intensa si aromata vine si o gama larga de beneficii pentru sanatate. Bergamotul este folosit pentru „boli cardiovasculare, osoase, inflamatorii si de piele, alterarea dispozitiei, anxietate, durere si stres”.

Proprietati antioxidative si antiinflamatorii

Bergamotul poate ajuta la prevenirea stresului oxidativ, la protejarea celulelor organismului si la stimularea sistemului imunitar. Studiile au aratat ca aproximativ 0,1 ml de ulei esential de bergamota pe kg de masa corporala a prezentat o activitate antiinflamatoare ridicata. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, bergamotul poate contribui la imbunatatirea digestiei prin reducerea inflamatiei din sistemul digestiv.

Reducerea riscului de boli de inima

Studiile au aratat ca bergamotul poate contribui la scaderea colesterolului rau si a grasimilor din sange si poate ajuta la pierderea in greutate. Toate aceste afectiuni pot duce la boli de inima.

Combaterea diabetului

Suplimentarea zilnica cu bergamota poate fi benefica pentru reducerea zaharului din sange[8].

Reducerea stresului si a anxietatii

Uleiul esential de bergamota este adesea folosit pentru relaxare si reducerea stresului psihologic si a anxietatii[9]. Un studiu a aratat ca inhalarea uleiului esential de bergamota diluat timp de zece minute a redus semnificativ tensiunea arteriala si ritmul cardiac si a ajutat oamenii sa se relaxeze[10]. In poate fi folosit si pentru masaje de aromaterapie.

Intrebari frecvente despre ceaiul de bergamota

La ce este bun ceaiul de bergamota?

Ceaiul de bergamota poate avea beneficii diferite, in functie de ceaiul de baza si de alte ingrediente. Cu toate acestea, toate ceaiurile de bergamota sunt excelente pentru relaxare si destindere – daca sunt facute cu ulei de bergamota adevarat. Aromele artificiale nu vor oferi beneficii pentru sanatate. Pentru a beneficia de uleiul de bergamota din ceai, cautati intotdeauna amestecurile autentice. Ceaiul negru are proprietati antioxidative, antiinflamatorii, anticancerigene. Acesta poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima, poate avea activitate anticancerigena si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale[11]. Interesant, bergamota impartaseste beneficii foarte asemanatoare, ceea ce face ca aceste doua ingrediente sa fie o armonie perfecta atat aromei, cat si a beneficiilor.

Ce ceai are bergamota?

Bergamotul este ingredientul principal al ceaiului Earl Grey. Desi nu puteti vedea bergamota, o puteti mirosi si gusta. De fapt, acest ingredient a devenit un sinonim pentru Earl Grey si nu este aproape niciodata prezent in niciun alt amestec de ceai adevarat. De ce? Pentru ca acel amestec ar deveni automat un tip de Earl Grey, indiferent de celelalte ingrediente.

Totusi, unele amestecuri din plante, cu exceptia rooibos si honey bush, pot contine si ulei de bergamota.

Toate ceaiurile Earl Grey au bergamota?

Da, toate ceaiurile Earl Grey au bergamota. Cu toate acestea, unele ceaiuri Earl Grey pot avea chiar si o cantitate dubla de bergamota obisnuita, in timp ce altele pot avea doar o urma. Earl Grey poate fi preparat cu ceai alb, verde, oolong, negru si pu’erh. Singurul tip de ceai care nu este folosit pentru prepararea Earl Grey este ceaiul galben. Ceaiul galben este in general proaspat, foarte asemanator cu ceaiul verde, dar cu note gustative speciale. Unele ceaiuri galbene sunt puternic prajite, cum ar fi Huang Da Cha, astfel incat si acest ceai are potentialul de a deveni un Earl Grey.

Earl Grey poate fi preparat si cu ceaiuri din plante – rooibos si honey bush. Ambele sunt suficient de puternice pentru a fi folosite ca baza pentru prepararea Earl Grey.

Desi Earl Grey este de obicei parfumat cu ulei de bergamota, unele amestecuri pot contine arome artificiale in locul uleiului. In cele mai multe cazuri, puteti vedea diferenta prin asezarea frunzelor de ceai pe o hartie timp de cateva minute sau ore. Daca frunzele lasa o urma uleioasa, este probabil ca ceaiul dvs. sa contina un ulei de bergamota adevarat.

Puteti sa va faceti propriul ceai de bergamota?

Este posibil sa va faceti propriul ceai de bergamota acasa. Cea mai buna parte a realizarii propriilor amestecuri este ca puteti adauga oricand o noua aroma la ceaiul dvs. de baza preferat. Cu toate acestea, prepararea propriului ceai de bergamota poate fi un pic mai complicata – si periculoasa. Multe uleiuri esentiale nu sunt potrivite pentru ingestie si nu trebuie folosite nediluate. Puteti folosi uleiul esential din coaja de bergamota pentru aromatizarea ceaiului, dar este important ca acesta sa provina dintr-o sursa de incredere. In plus, calitatea uleiului trebuie sa fie potrivita pentru ingestie. Consultati producatorul inainte de a face orice incercare de a va aromatiza propriul ceai cu uleiuri esentiale.

Cum se prepara ceaiul de bergamota?

Preparati ceaiul cu bergamota urmand instructiunile de pe ambalaj. Daca preparati ceai din plante, infuzati timp de cel putin 5 minute. Pentru cea mai buna aroma, fierbeti ceaiul negru Earl Grey timp de 3-5 minute. Earl Grey verde este mai delicat si folositi apa mai rece. Earl Grey este disponibil si in pliculete de ceai. Pungile de ceai au probabil o cantitate mai mare de cofeina, dar o aroma mai slaba de bergamota. Ceaiul de bergamota cu frunze libere este probabil sa aiba o aroma si un parfum mai intense.

Lasă un comentariu