Tot Ce Trebuie Sa Stiti Despre Ceaiul Orange Pekoe

Orange Pekoe

Poate ca ati auzit aceasta intrebare de sute de ori, dar haideti sa o punem din nou. Ati incercat deja Orange Pekoe? Daca sunteti foarte serios in ceea ce priveste ceaiul dumneavoastra, raspunsul dumneavoastra ar putea fi – „care dintre ele?”.

Deci, ce este Orange Pekoe?

Ce fel de ceai este Orange Pekoe?

Orange Pekoe nu este, de fapt, un tip de ceai deloc. Este un grad de ceai si descrie tipul de frunze folosite pentru prepararea ceaiului. Este intotdeauna legat de ceaiul negru, intotdeauna cu ceaiurile indiene, mai ales cu ceaiurile din Sri Lanka si, uneori, cu ceaiurile negre chinezesti din tarile occidentale. Orange Pekoe nu este facut cu portocale, arome sau uleiuri de portocale. Este un ceai negru facut din planta Camellia sinensis, la fel ca toate celelalte ceaiuri negre.

Ce inseamna Orange Pekoe?

Este interesant faptul ca simbolurile chinezesti folosite pentru scrierea cuvantului pekoe sunt aceleasi cu simbolurile pentru Bai Hao, lumea legata de ceaiul alb. Si ele au aceeasi semnificatie, insa pronuntia provine din dialectul chinezesc Amoy. Pekoe, asadar, se refera la frunzele mai tinere, care sunt inca acoperite de fire albe de par. Orice ceai pekoe poate include mugurul si primele doua frunze si se refera la cele mai inalte calitati de ceai. Un grad superior, Orange Pekoe, va contine doar prima frunza, iar Orange Pekoe inflorit va avea si muguri.

Cu toate acestea, cuvantul Orange din Orange Pekoe apartine olandezilor, la fel cum Earl Grey apartine britanicilor. Atunci cand Compania Olandeza a Indiilor de Est a adus ceaiul in Europa, este posibil ca aceasta sa-i fi dat numele Orange, pentru a-l lega de familia regala, Casa de Orange.

Sa intelegem mai bine gradele

Orange Pekoe (OP) este principalul grad de ceai negru cu frunze libere. Frunzele pot fi pline, sau rupte (BOP). Daca ceaiul contine si a doua frunza, probabil ca va fi folosit pentru tipurile rupte. Putem imparti ceaiurile orange pekoe cu frunze intregi si mai mult, in functie de daca si cati muguri contin. Astfel, Orange Pekoe cu muguri se va numi Flowery Orange Pekoe (FOP).

Puteti vedea cu usurinta daca ceaiul dvs. contine muguri uitandu-va la frunzele uscate. Mugurii vor fi intotdeauna usor maronii sau aurii. Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP) va contine chiar mai multi muguri decat FOP obisnuit, iar Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP) chiar mai multi. Cea mai inalta calitate este Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (FTGFOP). Simplificat, cel mai simplu mod de a intelege clasificarea este sa vezi cate litere are – cu cat mai multe litere, cu atat mai buna este calitatea.

Prin urmare, este probabil ca toate ceaiurile negre cu frunze intregi neintrerupte din India (si mai ales din Sri Lanka) sa apartina intotdeauna unui grad orange pekoe.

Pe de alta parte, ceaiurile sparte pot fi facute si cu alte frunze – cum ar fi a treia sau a patra. Acestea produc o frunza de calitate inferioara, dar pot fi folosite pentru a face tipuri de ceaiuri sparte. Interesant este faptul ca praful si fanii pentru pliculetele de ceai pot fi, de asemenea, un produs secundar al productiei de ceai de inalta calitate.

Ce gust are orange pekoe?

Orange Pekoe este imprevizibil. Poate fi puternic, usor, maltos, dulce, proaspat si orice altceva intre ele.

Daca cumparati o versiune generica a unui ceai pekoe, va puteti astepta la un ceai usor maltos si semi-corpolent. Bineinteles, fiecare ceai este diferit, iar aroma va depinde de multi factori. Daca ceaiul Orange Pekoe provine din India, acesta poate fi maltos, putin picant, afumat si bogat. Daca este din Sri Lanka, poate fi mai fructat, usor si dulce, iar daca provine din China, poate ca este un ceai Yunnan cu note de ciocolata. Mai mult, daca contine mai multi muguri, asteptati-va la o aroma mai proaspata si mai dulce, si la mai multa robustete de la un amestec fara muguri. Mugurii pot fi mai astringenti si este posibil sa contina si mai multa cofeina.

In cazul ceaiului cu frunze libere, cu exceptia cazului in care este un ceai BOP sau Broken Orange Pekoe, un amestec va fi mai usor si mai delicat decat omologul sau cu frunze rupte. Acest lucru se datoreaza faptului ca frunzele lungi si filiforme au nevoie de mai mult timp si pentru a-si elibera intreaga aroma. Cu cat abrevierea din denumirea ceaiului are mai multe litere, cu atat aroma va fi mai usoara. Prin urmare, Orange Pekoe va fi mai puternic decat ceaiul Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Finest Tippy.

Un exemplu foarte bun este Vithanakanda, un ceai Orange Pekoe. Ceea ce stiti din denumire este ca provine de la o anumita plantatie de ceai din Sri Lanka si contine prima frunza fara muguri. Prin urmare, stii ca te poti astepta la o aroma clasica si corpolenta, la un caracter srilankez si la mai multa eleganta intr-o ceasca, decat la tipurile de ceaiuri sparte.
Beneficiile pentru sanatate ale acestui ceai

Beneficiile ceaiului Orange Pekoe sunt aceleasi cu cele ale ceaiului negru. Acestea vor depinde, in cele din urma, de tip, cultivar si terroir. Cu toate acestea, este posibil sa se concluzioneze ca Orange Pekoe va avea un nivel mai ridicat de cofeina, deoarece contine frunze mai tinere si, eventual, muguri. Principalele beneficii ale ceaiului negru sunt legate de prevenirea bolilor de inima. Acesta poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 in reglarea nivelului de zahar, poate reduce riscul de boli coronariene si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Ceaiul negru are proprietati antioxidante si poate ajuta la combaterea radicalilor liberi si, eventual, la prevenirea cresterii celulelor canceroase. Are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, desi activitatea antibacteriana poate fi mai limitata decat cea a ceaiului verde. Ceaiul negru poate fi benefic si pentru pierderea in greutate. Un studiu a sugerat ca teaflavinele din ceaiul negru pot fi la fel de eficiente, daca nu chiar mai eficiente, in sprijinirea pierderii in greutate decat polifenolii din ceaiul verde.

Cat de mult ceai este prea mult? Cercetarile au aratat ca pana la 8 cani de ceai negru pe zi vor mentine aportul de cofeina in limitele dozei zilnice recomandate.

Cum se prepara si ceaiul Orange Pekoe

Deoarece Orange Pekoe provine in principal din India si Sri Lanka, cel mai bun mod de a-l prepara este folosind metoda stilului occidental. Preincalziti ceainicul si cana, turnand apa fierbinte intr-o iesire. Folositi intotdeauna apa proaspata de izvor pentru prepararea ceaiului. Puneti 2-3 grame de frunze de ceai si infuzati-le in aproximativ 200 ml de apa timp de 3-5 minute. Ar trebui sa puteti sa reintroduceti ceaiuri de calitate superioara si sa folositi frunzele de ceai Orange Pekoe de cel putin 2-3 ori. In acest caz, faceti prima infuzie mai scurta, timp de aproximativ 2 minute.

De unde puteti cumpara Orange Pekoe

Puteti cumpara Orange Pekoe peste tot. Cu toate acestea, este mai bine sa evitati ceaiurile de origine necunoscuta. Astazi, Orange Pekoe poate proveni practic din orice tara producatoare de ceai, atata timp cat contine tipul de frunze potrivit. Aveti grija sa cititi intotdeauna ingredientele. Orange Pekoe nu ar trebui sa contina niciodata portocale reale sau arome de portocale.

Lasă un comentariu