Febra, durerea, umflarea si roseata sunt toate simptome ale inflamatiei. In timp ce problemele grave cer intotdeauna ajutorul unui profesionist, unele probleme mai usoare, cum ar fi durerile musculare dupa un exercitiu intens sau o raceala usoara pot fi mai usor de gestionat acasa. Consumul de ceai poate fi de ajutor. Aflati care sunt cele mai bune ceaiuri pentru inflamatii.
Ce este inflamatia?
Inflamatia este un raspuns al organismului la virusi, bacterii, leziuni externe sau radiatii[1]. Ea incepe atunci cand sistemul nostru imunitar incearca sa lupte impotriva lor. Inflamatia poate fi temporara sau acuta sau permanenta sau cronica. Consideram ca prima este un raspuns normal al sistemului nostru imunitar. Cu toate acestea, cea de-a doua daca este opusa – apare atunci cand organismul lupta impotriva propriilor sale celule dintr-o „greseala”[2] sau dupa ce nu a tratat cauza inflamatiei acute[3].
In ambele cazuri, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va ajuta organismul in cazul inflamatiei acute sau chiar pentru a preveni inflamatia cronica. Cele mai frecvente inflamatii acute sunt bronsita, gripa, raceala comuna si diferite rani. Cele mai frecvente inflamatii cronice sunt boala Chron, diabetul de tip 2, artrita reumatoida si astmul.
Ce ceaiuri ajuta in cazul inflamatiilor?
Daca doriti sa gasiti cel mai bun ceai care sa va ajute cu inflamatiile, cautati ceaiuri care au proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Atat ceaiurile adevarate, facute din planta Camellia sinensis, cat si ceaiurile din plante pot ajuta.
Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai puternice bauturi sanatoase din lume. Multe dintre numeroasele sale beneficii potentiale au fost sustinute de stiinta. Ceaiul contine antioxidanti, vitamine, minerale, cofeina, clorofil, aminoacidul L-teanina si alti compusi. EGCG, o catehina puternica din ceaiul verde, se gaseste in cantitati mari doar in ceai – in special in ceaiul neoxidat. Alte tipuri de ceai adevarat, cum ar fi ceaiul oolong, negru, negru sau galben, pot oferi si ele numeroase beneficii, similare celor ale ceaiului verde. Cu toate acestea, daca sunteti in cautarea unei activitati antiinflamatorii, ceaiul verde poate fi cea mai buna alegere[4]. O alta alegere excelenta este ceaiul alb, care contine de obicei mai mult EGCG decat ceaiul oolong, negru sau inchis la culoare, iar uneori poate avea chiar mai mult EGCG decat ceaiul verde[5].
Ceaiuri verzi
Studiile au aratat ca consumul de ceai bogat in EGCG, cum ar fi ceaiul verde, poate imbunatati calitatea vietii daca suferiti de boli inflamatorii[6]. Atat activitatea antioxidanta, cat si cea antiinflamatorie din ceaiul verde provin in principal din EGCG sau galatul de epigalocatehina. Toate ceaiurile verzi vor contine EGCG. Desi este imposibil sa cunoastem cantitatea exacta de EGCG din fiecare ceai, este totusi posibil sa ghicim ce tip poate avea o cantitate mai mare. De exemplu, ceaiurile recoltate mai devreme intr-un an sunt susceptibile de a avea niveluri mai ridicate de antioxidanti. Frunzele si mugurii mai tineri sunt susceptibile de a contine mai mult EGCG decat frunzele mature mai vechi. Cititi mai multe despre cum sa alegeti ceaiul cu cea mai mare cantitate de EGCG.
Daca doriti sa maximizati beneficiile dintr-o ceasca de ceai, incercati sa alegeti ceaiuri pure in locul celor aromate. De ce? Pentru ca o lingurita de ceai pur va contine mai multe frunze de ceai decat o lingurita de amestec aromatizat – care poate contine doar ½ din cantitatea de frunze de ceai. In continuare, toate ceaiurile pure sunt potrivite pentru a fi retusate. Acest lucru inseamna ca veti extrage mai multa aroma si antioxidanti daca le veti retopii de 1-5 ori. Fiti intotdeauna atenti la temperatura apei si la timpul de macerare.
Studiile au aratat ca ceaiul verde din Sri Lanka poate avea o cantitate foarte mare de EGCG, urmat de ceaiul japonez, nepalez, indian si chinezesc[7]. Cu toate acestea, ceaiul verde chinezesc poate avea totusi niveluri mai ridicate de EGCG decat ceaiul verde din Sri Lanka.
Ceaiuri din plante
Daca preferati sa beti ceaiuri fara cofeina, multe infuzii din plante pot ajuta si in cazul inflamatiilor. Unul dintre cele mai bune ceaiuri pe care sa le incercati sunt rooibos, ghimbir, honey bush si infuziile din plante facute din diferite parti ale plantelor de trandafir.
Ceai de plante Rooibos
Rooibos sau ceaiul de tufisuri rosii este un ceai de plante facut dintr-o planta numita Aspalathus linearis, cultivata exclusiv in Africa de Sud. Acest ceai a devenit disponibil pe scara mai larga in urma cu aproximativ 20 de ani, tocmai datorita numeroaselor sale beneficii potentiale si aromei unice de pamant si usor dulci. Spre deosebire de ceaiurile facute din planta Camellia sinensis, rooibos este lipsit in mod natural de cofeina. Acest lucru face ca rooibosul sa fie potrivit pentru toate grupele de varsta. In plus, este unul dintre rarele ceaiuri care este potrivit pentru copii si chiar pentru sugari.
Ceaiul rooibos poate fi fermentat si nefermentat, destul de asemanator cu ceaiul verde si negru. Rooibosul verde are o aroma mai vegetala, usor dulce, fara amaraciune, si poate oferi mai multe beneficii decat rooibosul rosu. Stiinta spune ca ar putea fi deosebit de benefic pentru reducerea inflamatiei vasculare la diabetici[8].
cel mai bun ceai inflamatie rooibos verde rooibos
Ceai din plante de macese
Ceaiul de macese este un ceai facut din pseudo-fructul unei plante de trandafir. Acesta are atat proprietati antioxidative, cat si intiinflamatorii si poate avea o activitate antioxidativa mai mare decat multe fructe de padure populare[9]. Ceaiul de petale de trandafir, de asemenea, poate oferi o activitate antioxidativa si antiinflamatorie semnificativa[10] Cititi mai multe despre ceaiul de trandafir si ceaiul de macese.
Ceaiul de macese
Arbustul de miere, la fel ca si rooibos, creste exclusiv in Africa de Sud. Are un aspect foarte asemanator si o aroma similara cu cea a ceaiului rooibos rosu si nu contine cofeina. Are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, fitoestrogenice si antimutagene[11].
Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul este o radacina cu adevarat uimitoare. Nu numai ca are un gust grozav, dar poate oferi si o multime de beneficii pentru sanatate. Studiile au aratat ca ghimbirul poate contribui la stimularea sistemului imunitar si poate ajuta la diferite tipuri de inflamatii, cum ar fi osteoartrita, scleroza multipla, boala Chron, artrita, diabetul[12].
Ceaiuri de turmeric
Turmericul, o alta radacina uimitoare asemanatoare cu ghimbirul, poate oferi si ea o activitate antiinflamatorie. Cercetarile sugereaza ca turmericul poate ajuta atat in cazul inflamatiilor acute, cum ar fi durerile musculare si inflamatiile dupa exercitii fizice, cat si in cazul inflamatiilor cronice, cum ar fi artrita[13]. Turmericul este disponibil uscat, proaspat si sub forma de pulbere. Cititi mai multe despre ceaiul de turmeric si despre cum sa preparati un turmeric latte de casa aici.
Cum iti amelioreaza ceaiul antiinflamator simptomele
Proprietatile antiinflamatorii din ceai provin din polifenoli, aceiasi compusi care ofera si proprietati antioxidative. Fiecare ceai in parte poate oferi beneficii diferite pentru diferite tipuri de inflamatii.
Ceaiul poate ajuta atat la ameliorarea simptomelor inflamatiilor acute, cat si la prevenirea unor inflamatii cronice. De exemplu, antioxidantii din ceaiul verde pot ajuta la combaterea radicalilor liberi care provoaca daune celulare si la stimularea sistemului imunitar pentru a-l ajuta sa lupte impotriva inflamatiilor. Orice ceai care contine antioxidanti are un potential antiinflamator. Diferite ceaiuri vor oferi beneficii pentru diferite tipuri de inflamatii. De exemplu, turmericul poate fi excelent pentru artrita si boala inflamatorie a bolului, in timp ce ceaiul verde si ceaiul rooibos pot fi excelente pentru diabetici.
Nu incercati niciodata sa tratati orice tip de boala fara sa va consultati mai intai medicul.
Referinte:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279298/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279298/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401676/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20722909/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27634207/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100455/
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25338943
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737971/
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4653346/
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/