Ceaiul negru este cel mai consumat tip de ceai din lume. Este foarte popular atat in tarile din Est, cat si in cele din Vest si este indispensabil in prepararea multor amestecuri sau bauturi traditionale – de la amestecuri pentru micul dejun la ceaiuri cu lapte. Aflati care sunt cele mai populare tipuri de ceai negru.
Cate tipuri de ceai negru exista?
Ceaiul negru este un ceai complet oxidat obtinut din planta Camellia sinensis. La fel ca in cazul ceaiului verde, exista sute de mii de tipuri de ceai negru in lume. Ceaiurile negre sunt, de obicei, clasificate in functie de tara si de zona specifica de productie. In plus, acestea pot fi impartite in cateva categorii diferite in functie de sezonul de recoltare, procesele de productie si calitatea frunzelor.
Ceaiul negru poate fi obtinut din diferite varietati si cultivare de Camellia sinensis. Cele mai multe ceaiuri negre sunt facute din Camellia sinensis var assamica, planta de ceai cu frunze mai mari si, de obicei, cu mai multa cofeina decat planta Camellia sinensis var sinensis. Aceasta planta este foarte populara in Assam, in India, si in Yunnan, in China. Assamica are o aroma mai puternica si mai indrazneata. Adesea este foarte usor de distins intre aceste doua tipuri. Cu toate acestea, recunoasterea diferitelor cultivare poate fi mai dificila.
Ceaiul negru este complet oxidat, cu doar cateva exceptii. Oxidarea schimba culoarea, aroma si compozitia frunzelor. Cea mai elementara clasificare de baza a ceaiurilor negre este in tipuri CTC si ortodoxe. Tipurile CTC sau crush-tear-curl au frunze foarte mici zdrobite, iar tipurile ortodoxe au frunze mai mari, care pot fi sau nu rupte.
Soiuri de ceai negru
Cele mai populare si faimoase ceaiuri negre provin din India, Sri Lanka si China. Cu toate acestea, multe alte tari produc ceai negru, inclusiv Australia, Anglia si SUA. Ceaiurile negre africane, cu aroma lor puternica si indrazneata, sunt si ele foarte populare.
Ceaiuri negre indiene
India este unul dintre cei mai mari si importanti producatori de ceai din lume. Desi productia de ceai nu este la fel de veche ca in China, a castigat recunoasterea mondiala cu multe ceaiuri, in special Assam si Darjeeling. Multe amestecuri de ceaiuri ar fi de neimaginat fara ceaiurile indiene.
Citeste mai mult: Cele mai bune ceiauri din regiunea Indiei
Ceaiul Assam
Ceaiul Assam este probabil cel mai faimos ceai din lume, facut din planta Assamica. Cu toate acestea, exista mii si mii de ceaiuri Assam, fiecare cu un profil de aroma usor diferit, dar aproape intotdeauna robust, corpolent si maltos. Ceaiul Assam este perfect pentru prepararea ceaiurilor laptoase. Este puternic, usor de preparat si merge intotdeauna bine cu zahar si lapte.
Citeste mai mult: Ghidul ceaiului Assam
Ceai Darjeeling
Darjeeling sau sampania ceaiului este un ceai cultivat in Darjeeling, in India. Spre deosebire de ceaiul Assam, acesta este facut din Camellia sinensis var sinensis. Are o aroma unica de muscat, cu note florale, si se prepara intr-o ceasca mai usoara. Ceaiurile Darjeeling pot fi recoltate in diferite perioade ale anului, dar prima si a doua repriza de Darjeeling sunt considerate cele mai bune.
Citeste mai mult: Ghidul ceaiului Darjeeling
Ceaiuri negre chinezesti
China, leaganul ceaiului, produce unele dintre cele mai bune ceaiuri negre din lume. Multe dintre ele au o istorie foarte lunga si sunt disponibile in intreaga lume.
Ceai Lapsang Souchong
Lapsang souchong este un tip special de ceai negru din regiunea Wuyi din provincia Fujian. Desi lapsang souchong poate fi afumat si neafumat, tipul afumat in mod traditional, cu un miros si o aroma distinctiva de fum de lemn de pin, este diferit de orice alt ceai din lume. Acest ceai este perfect pentru orele de ceai de dupa-amiaza si se potriveste bine cu deserturile.
Citeste mai mult: Ghidul ceaiului Lapsang souchong
Ceaiul Keemun
Ceaiurile Qimen sau Keemun sunt originare din provincia Anhui. Ceaiul Keemun obisnuia sa fie un ingredient important in multe amestecuri de ceai, cum ar fi English Breakfast. Astazi, ceaiul Qimen este adesea savurat ca atare. Are o nota delicata de fructe si o usoara nota afumata.
Citeste mai mult: Ce este ceaiul Keemun?
Ceaiul Dian hong
Ceaiul negru Dian hong este un ceai din provincia chineza Yunnan. Frunzele uscate contin adesea o multime de muguri aurii si au o aroma indrazneata, cu note de pamant si miere. Ceaiul negru Yunnan este facut din planta de ceai assamica.
Citeste mai mult: Ceaiuri negre din Yunnan
Ceaiuri negre din Sri Lanka
Ceaiul din Sri Lanka sau Ceylon este o alta categorie de ceaiuri populare pentru o aroma mai usoara, dar mai indrazneata, crocanta, adesea cu note florale. Ceaiurile Ceylon pot fi cultivate la altitudini diferite. De obicei, au o culoare portocalie mai deschisa si pot avea si o oarecare amaraciune.
Citeste mai mult: Ghidul ceaiului Ceylon
Orange Pekoe
Orange pekoe nu este un tip de ceai, ci mai degraba un tip de frunze folosite pentru a face diferite ceaiuri negre. In prezent, denumirea de orange pekoe ascunde de obicei un ceai negru clasic de Ceylon, de obicei cu corp mediu pana la corpolent, cu o aroma ascutita si indrazneata si note florale mai usoare. Orange pekoe poate proveni si din India.
Citeste mai mult: Ce este ceaiul Orange Pekoe?
Cele mai bune ceaiuri negre aromate/parfumate sau amestecate
Spre deosebire de ceaiurile verzi, ceaiurile negre au fost folosite in mod traditional pentru crearea unora dintre cele mai populare amestecuri din lume. Astazi, aceste amestecuri pot contine diferite tipuri de ceai, dar vor avea intotdeauna aceleasi note de aroma recognoscibile.
English Breakfast
English Breakfast este un amestec de diferite ceaiuri negre care se prepara intr-o ceasca puternica, corpolenta, cu o aroma usor maltioasa. De ce doar usor? Pentru ca micul dejun englezesc va contine, de obicei, nu doar ceaiuri Assam, ci si alte ceaiuri – de exemplu, Darjeeling.
Citeste mai mult: Ghidul ceaiului English Breakfast
Earl Grey
Earl Grey este un amestec clasic de unul sau mai multe ceaiuri negre si ulei esential de bergamota. Are o aroma unica de citrice. Acest ceai este uimitor pentru incepatorii in materie de ceai si poate fi servit cu sau fara lapte.
Citeste mai mult: Cele mai bune ceaiuri Earl Grey
Russian Caravan
Russian Caravan este un amestec popular de diferite ceaiuri negre cu, de obicei, o aroma afumata. Acest amestec a fost realizat initial cu diferite ceaiuri chinezesti, dar astazi poate contine si ceaiuri din alte tari. Russian Caravan va fi, de obicei, un pic mai usor decat ceaiul Assam si este posibil sa aiba arome fructate si afumate.
Citeste mai mult: Ghidul ceaiului Russian Caravan
Ceai negru Lychee
Probabil ca cel mai faimos ceai negru parfumat din lume este ceaiul negru chinezesc lychee. Frunzele de ceai negru sunt amestecate cu lychee pana cand acestea infuzeaza parfumul si aroma acestui fruct tropical unic. Ceaiul negru Lychee este produs, de obicei, in Guangdong. Este perfect pentru prepararea ceaiului cu gheata.
Citeste mai mult: Ghidul ceaiului Lychee
Masala Chai
Desi, din punct de vedere tehnic, Masala Chai nu este un tip de ceai, ci o bautura facuta din frunze de ceai negru, condimente, zahar si lapte, astazi sunt disponibile si amestecuri pre-facute. Chai Masala este un ceai indian cu lapte, preparat cu frunze de ceai negru Assam, cardamom, ghimbir, scortisoara si alte condimente. Are o aroma linistitoare si bogata.
Citeste mai mult: 10 beneficii pentru sanatate ale ceaiului Chai