Sunt Ceainicele Electrice Eficiente din Punct de Vedere Energetic?

Ceainicele Electrice Eficiente din Punct de Vedere Energetic

Puteti folosi fierbatoarele electrice pentru a fierbe apa, a face ceai, cafea, lapte aromat, a gati bucati de pui pentru o dieta suplimentara, a pregati rapid taitei de miezul noptii, etc. Aceste lucruri le puteti face fara sa folositi ustensile suplimentare sau sa aprindeti aragazuri. Adauga biti in confortul tau, dar este la fel de important sa stii cat de eficient este din punct de vedere energetic. In acest articol, vom vorbi despre toate aspectele legate de consumul de energie la un ceainic electric.

Cum functioneaza fierbatoarele electrice?

Ei bine, este interesant de stiut despre cum functioneaza fierbatoarele electrice, deoarece va poate oferi un pic de cunostinte despre modul in care fierbatoarele electrice consuma energie. Fierbatoarele electrice au in partea de jos o bobina sau o placa metalica. Bobina si placile sunt alcatuite dintr-un material de inalta rezistenta, iar ambele capete ale bobinei sunt conectate la fir; aceasta determina trecerea curentului prin bobina atunci cand este conectata la priza. Daca va intereseaza fizica, atunci trebuie sa cunoasteti o formula H=I^2R, aici H este pentru caldura generata, I este pentru curentul electric, R este pentru rezistenta materialului. Aceasta inseamna ca incalzirea bobinei va depinde de cantitatea de curent si de rezistenta electrica a materialului.

Fierbatoarele electrice sunt cunoscute pentru proprietatile lor de incalzire rapida datorita materialului delicat al bobinei. Formula de incalzire spune ca caldura este proportionala cu curentul si rezistenta, prin urmare, atata timp cat veti furniza curent, temperatura va continua sa creasca. Aceasta a fost o provocare pentru designerii de ceainice electrice, asa ca au venit cu solutia prin utilizarea benzii bimetalice ca senzor de temperatura. Odata ce temperatura ceainicului atinge o valoare prestabilita, acesta declanseaza alimentarea cu curent. Din nou, atunci cand temperatura scade alimentarea se porneste, prin aceasta metoda, un ceainic electric face posibila gatitul pentru dumneavoastra.

Consumul de energie la un ceainic electric

Consumul de energie la fierbatoarele electrice este similar cu cel al altor aparate electrice. O anumita putere nominala calculeaza consumul de energie al aparatelor electrice. Unitatea standard pentru energie este Joule, iar daca energia este scrisa in termeni de putere, unitatea lor standard este un watt. Fiecare aparat electric este evaluat in wati, unde 1 watt = 1 joule/sec. Puterea nominala medie pentru un ceainic electric este de 1200 de wati. Deci, acesta va consuma 1200joule de energie in fiecare secunda.

In general, fierberea apei intr-un ceainic electric dureaza aproximativ 2 minute, prin urmare, fierberea apei intr-o oala electrica va consuma 144 kilojoule de energie. Sa vedem care este consumul de energie al ceainicului electric in termeni de unitati electrice. In consumul de energie electrica, metrul 1 unitate inseamna 1 kilowatt/ ora. Daca un dispozitiv avand o putere nominala de 1000 de wati va fi utilizat timp de 1 ora, atunci va consuma 1 unitate de energie electrica. Daca utilizati ceainicul electric timp de 1 ora intr-o zi, atunci acesta va consuma zilnic 1 unitate de energie electrica. Acum puteti calcula cheltuielile cu energia electrica in functie de tariful de electricitate. Pentru a obtine exact o imagine clara a eficientei energetice a unui ceainic electric, trebuie sa il comparam cu celelalte alternative.

Consumul de energie al ceainicului electric vs. aragazul cu gaz

Pentru a intelege consumul de energie de catre un aragaz cu gaz si un ceainic electric. Trebuie sa ne concentram asupra mecanismului de incalzire de catre ambele. Sa luam un exemplu de fierbere a apei de catre aragazul cu gaz si de catre ceainicul electric. La un aragaz cu gaz, trebuie sa puneti apa la fiert intr-un ceainic obisnuit. Prin urmare, inainte de a incalzi apa, trebuie sa incalziti mai intai ceainicul. Spre deosebire de un ceainic electric, trebuie doar sa incalziti apa, deoarece fundul ceainicului este un element de incalzire in sine. Dupa ce ne concentram asupra mecanismului de incalzire in ambele medii, imaginea devine clara. Pierderile de caldura intr-un ceainic electric sunt mai mici in comparatie cu un aragaz cu gaz, prin urmare, ceainicul electric este mult mai eficient decat un aragaz cu gaz.

Dar aceasta este doar o parte a povestii, cealalta parte a povestii spune ca fierbatorul electric poate parea eficient in ceea ce priveste consumul de energie, dar daca intr-o imagine mai larga, atunci cand adaugam consumul de energie in producerea si transmiterea acestei electricitati impreuna cu energia consumata la fierbere, atunci sobele pe gaz sunt considerate castigatoare. Totusi, nu poti ignora faptul ca nu poti cara cu tine peste tot un aragaz cu gaz. Care dintre ele este mai eficienta pentru buzunarul tau depinde de pretul energiei electrice si al gazului din zona ta?

Consumul de energie al ceainicului electric vs. aragazul cu inductie

In subiectele anterioare, am facut o comparatie intre un ceainic electric si un aragaz cu gaz. Ceainicul electric s-a descurcat bine in ceea ce priveste eficienta energetica, dar, daca luam in considerare imaginea de ansamblu, a castigat aragazul cu gaz. In acest subiect, ambii concurenti functioneaza cu aceeasi sursa, si anume energia electrica. Pentru a fierbe apa pe un aragaz cu inductie, trebuie sa repetati pasii pe care i-ati facut in cazul unui aragaz cu gaz. Cum ar fi sa pui mai intai apa intr-o ustensila si apoi pe aragaz. Singura diferenta este ca trebuie sa apesi intrerupatorul in loc sa aprinzi aragazul.

Tot aici, pentru a incalzi apa, trebuie sa incalziti mai intai ceainicul, spre deosebire de ceainicul electric. Prin urmare, ceainicul electric este mai eficient, iar acum ambele functioneaza pe baza de electricitate, asa ca nu exista avantaje dintr-o perspectiva mai larga, deci ceainicul electric este un castigator clar in ceea ce priveste eficienta.

Concluzie

Puterea medie a unui ceainic electric standard este de 1200 de wati. Comparand eficienta cu un aragaz cu gaz, ceainicul electric castiga instantaneu, dar in timp ce se ia in considerare o perspectiva mai larga, in care energia utilizata in procesul de generare a energiei electrice a calculat, de asemenea, aragazul cu gaz castiga. In comparatie cu un aragaz cu inductie, un ceainic electric este un castigator clar.

Lasă un comentariu