Se Poate Fierbe Laptele in Fierbatoarele Electrice?

Ceainicul electric va face viata mai convenabila cu o apa calda gata de utilizare. Nu numai ca va puteti prepara cu usurinta ceaiul sau cafeaua preferata, dar puteti folosi apa calda pentru supe instant, pentru a pregati biberoane pentru copii sau chiar pentru a fierbe oua. Cineva s-ar putea simti dus de val cu aceasta metoda convenabila si care economiseste timp pentru a incalzi apa si sa se gandeasca daca ar putea utiliza acest aparat util pentru un alt scop, cum ar fi fierberea laptelui.

Ideea poate parea tentanta, dar fierbatoarele electrice nu sunt facute pentru acest scop. In acest articol vom vedea cum poate afecta utilizarea ceainicului pentru fierberea laptelui, care pot fi posibilele pericole si, totusi, daca doriti sa fierbeti lapte, cum puteti salva ceainicul de posibilele daune.

Sunt fierbatoarele concepute pentru fierberea laptelui?

Raspunsul simplu si direct este nu. Fierbatoarele electrice nu sunt concepute pentru a fierbe lapte. Ele sunt facute special pentru a incalzi apa. Acestea sunt motivele pentru care fierberea laptelui nu este o idee buna in fierbatoarele electrice.

Laptele se poate varsa in loc sa se evapore

Atat apa, cat si laptele au proprietati foarte diferite. Spre deosebire de apa, laptele nu se evapora atunci cand este fiert si se poate varsa provocand multa mizerie. Laptele este un amestec complex de apa, grasimi si proteine. Grasimile si proteinele se separa de apa atunci cand aceasta este incalzita, formand un strat deasupra apei care impiedica evaporarea. Acesta este motivul pentru care laptele da in clocot. Aceasta revarsare a lichidului poate provoca scurtcircuitul in baza electrica a fierbatorului, ceea ce va poate strica fierbatorul.

Ceainicul nu se opreste arzand laptele

Fierbatoarele de apa se inchid automat cand aburul ajunge in partea superioara a fierbatorului, coborand in fuga pe un tub care dilata o placa bimetalica ce se dilata si declanseaza intrerupatorul. Deoarece din lapte nu iese prea mult abur din cauza stratului de grasime si proteine, asa ca fierbatorul nu se opreste si continua sa fiarba laptele care poate fierbe pana cand apa se evapora si restul de grasime si proteine se ard in interior.

Laptele lasa in urma reziduuri

Deoarece laptele contine grasimi si proteine, acestea se vor lipi in interiorul ceainicului atunci cand este incalzit. Daca fierbatorul dvs. nu este proiectat pentru a va permite sa frecati cu usurinta fiecare suprafata, atunci aceste urme lipicioase vor fi destul de greu de indepartat. Se vor lipi in interiorul coltisoarelor din interiorul ceainicului dvs. afectand in cele din urma functionalitatea acestuia. Aceste depuneri de lapte pe senzorii de caldura pot inhiba functionarea acestuia.

Miros neplacut

Nu numai ca laptele va lasa urme in urma, facand dificila curatarea, dar laptele ars din interior poate lasa si un miros urat, ca de branza arsa, in fierbatorul dvs. de apa, stricand gustul si aroma celorlalte bauturi.

Asadar, in mod normal, un ceainic nu este ideal pentru a fierbe laptele din cauza numeroaselor motive de mai sus. Dar totusi, exista pe piata cateva modele de fierbatoare care sunt sigure pentru fierberea laptelui. Le puteti cumpara pe acelea daca va place sa incalziti mult laptele impreuna cu apa in ceainic.

Fierberea laptelui in ceainic

Totusi, daca trebuie sa fierbeti laptele intr-un ceainic, exista anumite modalitati de a face acest lucru.

In primul rand, nu puneti capacul. Capacul pus va crea presiune si, dupa cum stim cu totii, laptele se dilata si poate sa dea in clocot. Fara capac, puteti opri ceainicul imediat ce laptele incepe sa creasca, prevenind o mare mizerie.

O alta metoda este cea a caldurii indirecte. Puneti o cantitate mica de apa intr-un ceainic si luati laptele intr-un pahar, de preferinta unul de otel, si puneti-l in apa in interiorul ceainicului. Apa care se incalzeste va incalzi laptele fara sa arda sau sa lase reziduuri in urma.

Asadar, fierberea laptelui intr-un ceainic electric nu este recomandata decat daca folositi un ceainic special conceput pentru a fierbe laptele. Deoarece laptele nu se evapora ca apa, acesta poate fierbe si provoca un pericol de scurtcircuit daca ajunge in baza electrica a fierbatorului. Grasimea si proteinele din lapte se lipesc de baza si de peretii din interiorul ceainicului si le pot arde.

Aceste reziduuri arse pot fi dificil de curatat si, de asemenea, fac ca fierbatorul sa miroasa a lapte acru. Puteti incalzi laptele daca cu capacul deschis, in timp ce laptele ramane de-a lungul pentru a preveni scurgerile.

Lasă un comentariu