Cand cautati in dulap ceasca de ceai de zi cu zi, gasiti ceva distractiv, gustos si usor de preparat? Sau gasiti o ceasca de ceai care nu va incanta, nu are gustul potrivit sau pur si simplu nu va face treaba? Exista sanse foarte mari sa preparati un ceai care a devenit un ceai „rau” pentru ca ati cumparat prea mult, pentru ca ceaiul nu era bun la inceput sau pentru ca nu il preparati cat de bine puteti.
Ceaiul tau nu este foarte gustos? Iata de ce
Aproape fiecare bautor de ceai, fie ca este aspirant, novice sau expert, a facut una sau toate aceste greseli in trecut. Si fiecare dintre aceste greseli face ca ceaiul tau sa fie naspa.
Ai cumparat prea mult ceai
Ultima data cand ai cumparat ceai, ai cumparat doar atat cat sa-ti ajunga pana la urmatoarea vizita la magazin? Sau ai cumparat suficient cat sa-ti ajunga pentru un an? A cumpara prea mult ceai inseamna mai degraba sa intelegi de cat de mult ceai ai nevoie pe o perioada de timp. Sugestie: Acest lucru va poate face sa cumparati si ceai „prost”.
Cum sa stii daca ai cumparat prea mult ceai? Ultima data cand ati cumparat ceai, cat de mult ceai aveati in dulap? Cate cutii, pliculete, borcane de ceai pe jumatate pline stau acolo doar in speranta ca vei ajunge la ele data viitoare? Cum? Pun pariu ca aveti cateva, nu-i asa? Ideal ar fi sa cumperi ceaiuri noi doar atunci cand esti pe cale sa ramai fara un ceai acasa. In acest fel, bei mereu din rezervele tale si nu acumulezi o rezerva de ceai doar pentru ca mai tarziu sa devina un ceai prost.
Ati cumparat un ceai prost
Cand spun ca ai cumparat ceai prost, s-ar putea sa nu fie vorba doar de faptul ca ai cumparat ceai ieftin si de proasta calitate. Sau, mai rau, ceai scump de proasta calitate. Dar s-ar putea sa fi cumparat mai mult dintr-un anumit ceai decat ati putut bea inainte de a va plictisi de el sau de a se strica pe raftul dumneavoastra.
Primele doua sunt usor de rezolvat. Nu mai cumparati ceai de proasta calitate doar pentru ca este ieftin. Ceaiul ieftin este ieftin cu un motiv si nu poti face ca un ceai ieftin sa fie grozav. S-ar putea sa il poti face bun, dar asta este tot ce poti spera. Ceaiul scump de proasta calitate este ceva la care poti invata sa te feresti sau poti folosi unul dintre sfaturile noastre de mai jos pentru a nu fi naspa la ceai.
Dar daca ai cumparat prea mult ceai si apoi ai transformat acel ceai intr-un ceai prost, trebuie sa incetezi sa mai faci asta. Trebuie sa fii atent la cat de mult ceai bei intr-o saptamana. Daca bei 2 cesti pe saptamana si ai cumparat un pachet de 20 de cesti de ceva amuzant de la magazin, iti va lua 10 saptamani sa bei acel ceai daca nu bei nimic altceva. Daca ati innebunit si ati cumparat 5 ceaiuri diferite, s-ar putea sa va ajunga pentru un an de ceai! NU MAI FACETI ASTA.
Nu stii sa prepari un ceai bun
Exista atat de multe mituri si legende despre prepararea ceaiului, incat au fost scrise carti intregi pe aceasta tema. Eu o sa simplific pentru tine.
Daca iti fierbi apa, iti strici ceasca de ceai. Daca ceaiul tau este amar si limba uscata, atunci fie ca iti prepari ceaiul prea fierbinte, prea mult timp, fie cu prea mult ceai. Mai putin ultima varianta si mai mult primele doua.
Daca nu aveti un boiler cu temperatura variabila, nu-i nimic, pur si simplu turnati apa in ceasca sau in ceainic inainte de a adauga ceaiul in el. Apoi asteptati un moment pentru a lasa cana sau ceainicul sa ajunga la o temperatura exterioara uniforma. De obicei, pana in acest moment, apa a pierdut suficienta caldura pentru a putea adauga ceaiul in ea fara sa se arda.
In ceea ce priveste timpul, incepeti cu doua minute de infuzare pentru orice ceai cu care nu sunteti obisnuit. Puteti oricand sa adaugati ceaiul din nou pentru inca 30-60 de secunde.
Iar pentru prea mult ceai, singurul sfat aici este sa va dati seama ca o lingurita si o lingura de masa NU sunt ACELASI lucru. Pentru o ceasca de ceai de aproximativ 200 grame aveti nevoie de 2 pana la 3 grame de frunze uscate. Daca nu aveti un cantar pentru a cantari ceaiul, atunci doar fiti atenti la cat de mult adaugati fata de cat vedeti folosit intr-un pliculet de ceai piramidal. Ceaiul nu este cafea, putin merge mai departe decat v-ati astepta.
Cum sa faci o ceasca de ceai mai buna?
Exista cateva sugestii diferite care ii ajuta pe cei mai multi oameni de ceai sa devina iubitori de ceai.
- Pastrati ceaiul in recipiente ermetice care nu sunt expuse la multa lumina. Aerul si lumina sunt elementele de top care va vor degrada ceaiul. Un ceai grozav lasat intr-un recipient deschis timp de o saptamana in dulapul de condimente va deveni un ceai de categoria A de gunoi.
- Preparati-va ceaiul la temperaturi mai scazute. Iar daca doriti un ceai rece, folositi metoda de preparare la rece daca aveti timp. Umpleti un ulcior cu apa, adaugati in apa o mana de pliculete de ceai sau o jumatate de uncie de ceai din frunze libere si lasati ulciorul in frigider peste noapte. Vei avea un ceai rece melos excelent in aproximativ 12 ore.
- Acum, pentru cele mari, prea mult ceai si cumpararea de ceai prost. Acestea se leaga intre ele atat de des incat sunt aproape aceeasi problema. Cumparati mostre. Da, sunt mai scumpe la o cana de ceai. Dar, si acesta este un aspect important, daca nu sunteti un consumator prolific de ceai sau nu stiti daca va place ceaiul, este mult mai putin costisitor si mai putin risipitor sa cumparati o mostra astazi. Si daca va place ceaiul, cumparati mai multe pentru dulapul dumneavoastra.