V-ati intrebat vreodata cum ar fi sa beti o bomboana de mere dulce topita cu o nota acra? Incercati ceaiul de mere turcesti si s-ar putea sa va faceti o idee destul de buna. Aceasta bautura unica este servita in restaurantele, magazinele si hotelurile din intreaga Turcie, dar o puteti prepara cu usurinta si acasa.
Ce este ceaiul turcesc de mere?
Ceaiul turcesc de mere este o bautura preparata prin macerarea bucatilor de mere uscate sau prin dizolvarea granulelor sau a pulberii cu aroma de mere in apa clocotita. Se serveste in pahare mici, de 100 ml, in forma de lalea, fara maner. Ceaiul de mere este una dintre cele doua bauturi calde cele mai populare in Turcia. Cealalta, ceaiul negru turcesc, este un ceai puternic si indraznet, preparat de obicei din ceai cultivat in Rize, o importanta regiune turceasca de cultivare a ceaiului, si este servit cu doua cuburi de zahar. Daca ati vizitat vreodata Turcia, este foarte probabil sa fi fost servit una dintre aceste doua bauturi. Ambele sunt un semn de ospitalitate si sunt disponibile nu numai in hoteluri si restaurante, ci si oferite de proprietarii de magazine si de comerciantii din bazar.
Ceaiul turcesc de mere servit in magazine este, de obicei, preparat din granule de ceai, cristale de ceai sau pudra de ceai. Cristalele de ceai au o textura si o culoare asemanatoare cu zaharul muscovado usor, dar atat culoarea, cat si textura pot varia. Uneori, acest ceai instant de mere poate arata ca o pulbere alba, dar se va dizolva totusi intr-o bautura galben-maronie.
Originile ceaiului
Ceaiul instant de mere nu are o istorie lunga. Desi probabil ca il veti incerca daca veti vizita Turcia, se spune ca este popular mai ales in randul vizitatorilor. Cu toate acestea, ceaiul de mere adevarat, preparat din bucati de mere uscate reale, face cu siguranta parte din cultura mai lunga a consumului de ceai.
Gustul ceaiului
Ceaiul turcesc de mere are un gust foarte diferit de ceaiul obisnuit de mere. In primul rand, este foarte intens si indraznet, foarte dulce, cu o nota acida. Imaginati-va ca beti suc de mere dulce fiert, proaspat stors, cu o nota de acid citric. Exact asa are gustul ceaiului instantaneu de mere turcesc. Ceaiul de mere facut din bucati de mere uscate in vrac este mai delicat, dar va avea si o nota acidulata.
Beneficii potentiale pentru sanatate
Ceaiul turcesc de mere poate avea beneficii potentiale, in functie de modul in care il preparati. Pudrele de ceai instant pot avea un gust delicios, dar nu vor oferi niciun beneficiu. De fapt, acestea pot fi pline de zahar si sunt aromatizate artificial. Pot contine, totusi, vitamina C.
Pe de alta parte, adevaratul ceai de mere facut din mere proaspete poate oferi mai multe beneficii. Merele contin vitamine si antioxidanti si sunt sarace in calorii. Ceaiul de mere facut din bucati de mere reale sau uscate (daca nu contin zahar) va fi aproape lipsit de calorii, dar plin de aroma. Cercetarile sugereaza ca merele pot avea o influenta asupra sanatatii inimii si pot reduce riscul unor tipuri de cancer. Cu toate acestea, retineti ca fierberea fructelor proaspete poate modifica continutul de nutrienti.
Continutul de cafeina
Ceaiul turcesc pur de mere este preparat fie cu pulbere instantanee, fie cu bucati de mere uscate si nu contine cofeina, cu exceptia cazului in care este amestecat cu alte tipuri de ceai adevarat, cum ar fi ceaiul negru. Deoarece acest ceai nu contine cofeina, este potrivit pentru toate grupele de varsta si il puteti savura la orice ora din zi sau din noapte.
Cum se prepara ceaiul de mere turcesti
Pentru a face cel mai delicios ceai turcesc de mere facut in casa, folositi intotdeauna mere proaspete. Puteti folosi orice tip, dar merele dulci sunt o alegere minunata daca nu doriti sa adaugati niciun indulcitor. Alternativ, puteti folosi orice tip de mar pe care il aveti la indemana, sau chiar puteti folosi diferite tipuri pentru a face o singura bautura.
Ingrediente pentru ceai
Ceaiul instant de mere se face de obicei doar prin simpla dizolvare a pulberii in apa fierbinte (sau chiar rece) si va avea intotdeauna acelasi gust. Dar adevaratul ceai de mere va include adesea condimente. Pentru a face o ceasca de ceai de mere, veti avea nevoie de:
- 1-2 mere, in functie de marime
- 1 baton mic de scortisoara
- 1 ½ cana de apa
- Zahar sau miere (optional)
- Un varf de coaja de lamaie proaspat rasa
- Strecuratoare
- O cratita mica
Instructiuni:
- Spalati si taiati merele in bucati mici sau dati-le pe razatoare. Daca folositi mere organice, nu este nevoie sa decojiti merele.
- Adaugati merele taiate sau rase, batonul de scortisoara si apa intr-o cratita.
- Aduceti-o la fierbere.
- Reduceti focul si lasati sa fiarba timp de 15 minute.
- Strecurati ceaiul si apasati usor pulpa de mar pentru a stoarce tot sucul.
- Adaugati doar un pic de acid citric sau coaja de lamaie proaspat rasa.
- Adaugati indulcitor si serviti.
De unde se cumpara
Puteti cumpara ceai turcesc de mere in magazinele specializate sau online. In functie de localitatea in care va aflati, puteti da peste el si in unele supermarketuri. Ceaiul turcesc de mere in frunze libere este disponibil in multe magazine online.