Reteta de Ceai Marocan de Menta

Ceai Marocan de Menta

Daca veti avea vreodata ocazia sa vizitati Marocul, trebuie sa incercati un ceai – ceaiul traditional marocan. Acest deliciu unic de ceai are o importanta culturala, sociala si traditionala. Si are un gust delicios. Aflati mai multe despre ceaiul marocan de menta si cum sa il preparati acasa.

Despre ceaiul marocan de menta

Exista multe traditii de ceai in intreaga lume. Unele, precum cea japoneza cha-no-yu, sunt rezervate pentru ocazii speciale si sunt practicate in medii speciale, iar altele, precum cea chinezeasca de preparare a ceaiului gong-fu, intr-o forma simplificata, pot fi experimentate in ceainarii si pot fi practicate si acasa. Prepararea ceaiului de menta marocan include si ea un set de reguli stricte. Desi acest ceai este savurat zilnic, el face parte si din ocazii formale. Atunci cand se prepara ceaiul acasa, multi pasi pot fi schimbati sau chiar sariti, fara a compromite aroma. Dar la ocazii formale, sa stii cum sa faci ceaiul in mod corespunzator este foarte important.

Ce este ceaiul marocan de menta?

Ceaiul marocan de menta este o infuzie puternica si dulce de frunze de ceai verde, menta proaspata si zahar. Uneori se adauga si alte ierburi. Ceaiul marocan de menta este de obicei preparat cu menta verde – un tip de menta cu o aroma mai putin intepatoare si mai dulce decat menta. De obicei, se foloseste menta proaspata in loc de menta uscata si este adesea folosita pentru a decora un pahar de ceai. Uneori se folosesc si alte ingrediente, inclusiv salvie, sofran sau melisa, iar ceaiul poate fi decorat cu nuci de pin.

Ceea ce face ca ceaiul de menta marocan sa fie diferit de ceaiul verde obisnuit cu menta nu este doar procesul de preparare. Acest ceai este foarte dulce, foarte puternic, foarte racoritor si se serveste din cesti mici. Culoarea ceaiului de menta marocan va fi, de obicei, galben mai inchis. Cel mai bun ceai pentru prepararea ceaiului marocan de menta este ceaiul verde chinezesc Gunpowder. Acesta are o aroma puternica potrivita pentru a fi amestecata cu alte ingrediente si perfecta pentru a fi amestecata cu zahar. Gunpowder este disponibil in multe magazine si este unul dintre cele mai potrivite tipuri de ceai verde pentru fierbere. Daca nu aveti ceai Gunpowder, poate fi folosit si Chun Mei.

Cum se prepara ceaiul de menta marocana

Pentru a face ceai marocan de menta vei avea nevoie de un ceainic, un ceainic, apa de izvor, frunze de ceai gunpowder, menta proaspata si zahar. Ceainicele marocane sunt de obicei fabricate din argint sau otel inoxidabil si au o strecuratoare incorporata. Spre deosebire de ceainicele obisnuite, ceainicele marocane pot si ar trebui sa fie sigure pentru a fi folosite pe aragaz. De exemplu, un tetsubin traditional japonez care poate fi folosit si pentru a fierbe apa. Cu toate acestea, multe tetsubin-uri din ziua de azi ar trebui sa fie folosite doar pentru macerare, mai degraba decat pentru fierbere, deoarece sunt fabricate din materiale care s-ar putea deteriora cu usurinta. Atunci cand alegeti ceainicul potrivit pentru prepararea ceaiului marocan de menta, materialul este important.

Exista diferite moduri de a face ceai marocan de menta acasa. Unele includ prepararea mai intai a unei infuzii puternice, care este ulterior folosita pentru prepararea ceaiului, altele includ spalarea frunzelor, iar altele sunt mai apropiate de modul obisnuit de preparare. Cu toate acestea, toate au un pas important – fierberea frunzelor de ceai in apa pe foc. Tocmai de aceea, un ceainic obisnuit nu este potrivit pentru a face o ceasca de ceai de menta marocan propriu-zis.

Alegeti apa imbuteliata pentru a obtine cea mai buna aroma. Daca doriti sa respectati cu strictete regulile, turnati ceaiul de la inaltime. Acest pas este foarte asemanator cu turnarea chai-ului indian in cesti mici si va crea o spuma.

Ingrediente:

  • 1-2 linguri de frunze de ceai Gunpowder
  • 1 litru de apa
  • Cateva linguri de zahar
  • 2-3 crengute proaspete de menta verde, plus cateva mici pentru decorare

Instructiuni:

  • Folositi un ceainic pentru a aduce la fierbere apa proaspata de izvor.
  • Puneti aproximativ 2 linguri de frunze uscate de ceai vrac intr-un vas de ceai marocan.
  • Adaugati 1-2 cani de apa fierbinte si lasati sa fiarba la foc mic cateva minute, fara a amesteca.
  • Turnati ceaiul in cesti.
  • Adaugati inca aproximativ ½ pana la 1 ceasca de apa in ceainicul cu frunze de ceai si invartiti-o in jur.
  • Aruncati apa din ceainic.
  • Adaugati acum prima infuzie inapoi in ceainic, impreuna cu frunzele proaspete de menta si zaharul. Completati cu restul de apa fiarta.
  • Fierbeti la foc mic pana cand da in clocot.
  • Se amesteca si se toarna in cesti mici.
  • Se decoreaza cu frunze proaspete de menta si se serveste.

Daca doriti sa simplificati procesul de preparare, puteti pune pur si simplu frunzele de ceai intr-un ceainic si le puteti spala cu o infuzie foarte scurta. Apoi adaugati mai multa apa fiarta, zahar si menta proaspata si fierbeti cateva minute la foc mic. Puteti folosi orice alt ceainic de pe aragaz sau, alternativ, o oala obisnuita. Nu ezitati sa inlocuiti zaharul obisnuit cu zahar brun sau zahar din trestie.

Lasă un comentariu