Daca ceaiul de lamaie suna prea comun, ar putea fi alternativa portocala? Desi este posibil ca portocalele sa fie mai populare pentru sucuri decat pentru prepararea ceaiului de casa, odata ce veti incerca acest delicios deliciu suculent, nu veti mai dori sa va petreceti iernile fara el.
Ce este ceaiul de portocale?
Ceaiul de portocale este un ceai preparat cu suc sau coaja de fructe de portocale-Citrus sinensis. Multe amestecuri de ceaiuri contin coaja de citrice, de obicei partea cea mai aromata a oricarui fruct citric. Coaja poate adauga o nota delicioasa, dulce, ascutita si picanta la multe amestecuri de plante si ceaiuri adevarate. Pe de alta parte, sucul de portocale este excelent pentru a fi adaugat in retetele de ceai de casa si este mai putin picant si mai dulce decat sucul de lamaie. Ceaiul de portocale poate fi preparat fie prin infuzarea cojii de portocala in apa fierbinte, fie prin adaugarea sucului de portocale la alte ceaiuri. Astazi, coaja de portocala uscata este un ingredient atat comun si popular, fiind disponibila in multe magazine. Coaja de portocala zaharisita este considerata o delicatesa in unele tari si poate fi folosita si pentru prepararea ceaiului.
Ce gust are?
Ceaiul de portocale are gustul unei cesti de suc de portocale fierbinte. Daca faceti ceaiul de portocale folosind un suc proaspat stors, acesta va fi mai dulce, mai zemos si mai suculent decat ceaiul din coaja de portocala. Folositi suc proaspat stors care contine doar zaharuri naturale. Pe de alta parte, ceaiul din coaja de portocala poate fi mai aromat, dar uneori si mai amar. Asta pentru ca coaja de portocala contine taninuri. Daca folositi coaja de portocala in loc de suc de portocale, incercati sa nu suprasolicitati ceaiul.
Cum se prepara ceaiul de portocale
Pentru a face ceai de portocale, veti avea nevoie fie de coaja de portocala, fie de suc de portocale. Va recomandam sa le incercati pe amandoua pentru a vedea care va place mai mult.
Ceai de portocale cu gheata
Poate ca portocalele sunt fructe de iarna de sezon, dar sunt si ele o bautura de vara cu gheata delicioasa. Pentru a face ceai cu gheata de portocale folositi coaja de portocala, ceai negru si zahar. Daca doriti o bautura fara cofeina, inlocuiti ceaiul negru obisnuit cu un ceai decofeinizat sau folositi in schimb ceai rooibos pur. Daca folositi ceai negru, atat ceaiul negru indian, cat si cel de Ceylon sunt o alegere minunata. Ceaiurile cu frunze rupte mai mici se vor infuza de obicei intr-o ceasca mai puternica si mai indrazneata, mai buna pentru a fi diluata cu multa gheata. Nu ezitati sa inlocuiti coaja de portocala uscata obisnuita cu coaja de portocala zaharisita.
Ingrediente:
- 2 linguri de frunze de ceai negru
- 150 ml de apa clocotita
- 1 lingurita de bucati de coaja de portocala uscata
- 1-2 lingurite de miere usoara
- Gheata
Instructiuni:
- Aduceti apa la fierbere.
- Se infuzeaza frunzele de ceai impreuna cu coaja de portocala in apa fierbinte timp de 5 minute. Cu cat se lasa mai mult timp la infuzat, cu atat mai puternica va fi aroma pe care o veti obtine. Cu toate acestea, o parte din coaja de portocala se poate infuza intr-un ceai amar.
- Umpleti paharul cu gheata.
- Strecurati ceaiul in pahar.
- Adaugati mierea si amestecati.
Ceai fierbinte de portocale
Daca aveti nevoie de un tratament suculent care sa va stimuleze energia pentru dupa-amiezile racoroase de iarna, ceaiul fierbinte de portocale este o alegere excelenta. Este foarte usor de preparat si puteti folosi orice ceai negru pe care il aveti la indemana. Folositi suc de portocale proaspat stors, mai degraba decat sucuri disponibile in comert. Acesta poate oferi nu numai un gust mai bun, ci si mai multe beneficii si mai putin zahar si conservanti, de asemenea. Ce ceai sa folositi? Puteti folosi orice ceai, dar incercati cu Earl Grey, ceai negru parfumat cu ulei esential de portocala bergamota.
Ingrediente:
- 1 lingurita plina de frunze de ceai simplu Earl Grey
- 1 portocala mare
- 100-150 ml de apa
- 1-2 lingurite de miere
- Coaja de portocala proaspat rasa – optional
Instructiuni:
- Stoarceti sucul de la o portocala mai mare.
- Strecurati-l printr-o panza de mestecat pentru a indeparta pulpa.
- Intr-o cratita mica, adaugati apa, sucul de portocale si frunzele de ceai negru.
- Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mic si se lasa sa fiarba timp de 5 minute.
- Opriti focul si strecurati ceaiul.
- Adaugati miere si serviti.
Daca doriti sa adaugati mai multa savoare, adaugati coaja de portocala proaspat rasa in pasul 3.
Beneficii ale bauturii
Beneficiile ceaiului de portocale vor depinde de tipul de ceai si de partea de portocala pe care o folositi. Atat coaja de portocala, cat si sucul de portocale pot oferi numeroase beneficii. Studiile sugereaza ca coaja de portocala poate oferi o activitate antioxidanta, antimicrobiana, antiinflamatorie si anticancerigena si ajuta la protejarea creierului si a inimii.
Continutul de cafeina
Ceaiul de portocale poate contine cofeina. Daca il preparati cu frunze de ceai adevarat, cum ar fi ceaiul verde sau negru, va contine intotdeauna cofeina. Daca ceaiul portocaliu este facut cu ceaiuri din plante, cum ar fi rooibos, nu va contine cofeina. Fiecare ceai are o cantitate diferita de cofeina, dar asteptati-va la mai putina cofeina decat intr-o ceasca de cafea obisnuita.