Cardamonul este un condiment extrem de important in bucataria indiana. Atat curry cat si masala chai nu ar fi la fel fara el. De fapt, este atat de important incat este adesea numit „Regina condimentelor”. Acest condiment cu o aroma puternica si distinctiva da o nota unica, care nu este usor de descris. Intepatoare, picanta, dulce, piperata, chiar florala si racoritoare, fiind un must in orice reteta de ceai linistitor amestecat cu mirodenii.
Ce este cardamonul?
Cardamonul este o planta folosita in medicina traditionala si ca un condiment popular pentru gatit si prepararea ceaiului. Are o aroma picanta distinctiva care este usor de recunoscut chiar si in amestecurile care contin multe alte ingrediente. Cardamonul este un ingredient de baza in curry indian si in ceaiul indian chai masala. Acest lucru nu este o surpriza, deoarece acest condiment este originar din India. Cu toate acestea, astazi este in crestere si in alte tari. Interesant este ca cardamonul apartine aceleiasi familii botanice ca ghimbirul si turmericul – Zingiberaceae.
Exista doua tipuri de cardamon – verde si negru. Cardamonul verde sau Elettaria cardamonum, adesea numit cardamonul adevarat, este folosit pentru amestecuri de ceai si pentru gatit. Are pastai mici, verzi, cu seminte. Cardamonul verde are o aroma foarte unica, picanta si usor dulce. Este disponibil sub forma de:
- pastai uscate de cardamom cu seminte
- seminte de cardamon extrase fara pastai
- pulbere fina
- ulei esential
- suplimente de cardamon
Ce este cardamonul negru?
Cardamonul negru sau Amomum subulatum este un alt tip de cardamon cu pastai mai mari, de culoare maro inchis. Are un miros si o aroma diferite de cele ale cardamonului verde si este folosit de obicei in mancaruri sarate. Parfumul si aroma mai afumata care s-ar putea sa nu placa tuturor. Este mai putin potrivit pentru prepararea ceaiului chai si a deserturilor. Cu toate acestea, cardamonul negru poate fi folosit in continuare pentru a face ceai si poate oferi si unele beneficii pentru sanatate.
Cum se prepara ceaiul de cardamon
Pentru a face ceai de cardamon veti avea nevoie fie de pastai de cardamon negru, fie de pastai de cardamon verde. Cardamonul are o aroma foarte puternica si, de multe ori, cateva pastai vor fi suficiente pentru o ceasca de ceai puternic. Pentru a obtine cea mai mare aroma din pastaile de cardamon, zdrobiti-le usor mai intai. Folositi aproximativ 3-6 pastai la fiecare cana de apa. Intr-o cratita mica, aduceti la fierbere apa proaspata de izvor. Adaugati pastaile de cardamon zdrobite, reduceti focul si fierbeti-le timp de aproximativ 15 minute. Strecurati, adaugati zahar sau miere, daca este necesar, si serviti.
Cardamon si alte condimente
Cardamonul se combina foarte bine cu alte condimente, cum ar fi ghimbirul sau scortisoara. Il puteti folosi pentru a face un ceai de lapte reconfortant pe baza de plante, prin fierberea pastailor de cardamon si a altor condimente in apa fierbinte. Fierbeti-le la foc mic timp de 15-20 de minute. Intr-o alta cratita, incalziti si spumati laptele. Se strecoara ceaiul intr-o ceasca si se adauga laptele spumat. Alternativ, fierbeti condimentele la foc mic direct in lapte, strecurati, adaugati zahar brun sau miere si serviti.
Ceai negru cu cardamon
Ceaiul negru cu cardamon este cel mai simplu tip de ceai chai pe care il puteti prepara acasa. Preparati o ceasca de ceai tare folosind frunze de ceai negru Assam amestecate cu pastai de cardamon usor zdrobite. Strecurati, adaugati laptele daca este necesar si serviti.
Cardamonul se combina bine si cu ceaiul verde. Folositi un ceai negru mai tare, cum ar fi ceaiul verde Guranse Estate sau Makaibari Estate, si adaugati 1-2 pastai de cardamon zdrobite. Se infuzeaza timp de 2-3 minute, se strecoara si se serveste.
Beneficiile pentru sanatate ale bauturii
Cardamonul este un condiment important nu doar datorita aromei sale interesante. Acesta are proprietati antioxidative, antimicrobiene si antiinflamatorii si poate oferi numeroase beneficii pentru sanatate.
Studiile au aratat ca cardamonul verde poate ajuta la scaderea colesterolului rau din sange. Acest condiment daca este adesea folosit pentru probleme gastrointestinale. Studiile au aratat ca cardamonul negru poate imbunatati sanatatea intestinala, iar cardamonul verde poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil, cum ar fi crampele si durerile de stomac. Cardamonul verde poate avea o activitate antibacteriana semnificativa si poate ajuta la combaterea diferitelor tulpini de bacterii care sunt rezistente la antibiotice.
Continutul de cafeina
Ceaiul de cardamon pur este un ceai din plante si nu contine cofeina, asa ca este potrivit pentru orice moment al zilei sau al noptii. Cu toate acestea, atunci cand este amestecat cu frunze de ceai adevarat, de exemplu ceai verde sau negru, va contine intotdeauna cofeina. Continutul de cofeina va depinde de tipul de ceai si de metoda de preparare. Asteptati-va la 20 mg de cofeina per ceasca de ceai verde cu cardamon sau ceai negru cu cardamon.