Exista un ceai potrivit pentru fiecare. Daca nu v-ati nascut intr-o familie de bautori de ceai, exista o sansa ca prima dumneavoastra ceasca de ceai adevarat sa nu fi fost atat de gustoasa pe cat v-ati fi asteptat. Acest lucru s-ar putea intampla din mai multe motive. Unele tipuri sunt un gust dobandit, iar altele necesita un plus de rabdare pentru a le obtine cum trebuie.
Oricare ar fi motivele pentru care vreti sa beti (mai mult) ceai, sfaturile noastre va pot ajuta nu numai sa incepeti sa il beti, ci si sa va indragostiti de el.
Cum sa incepeti sa beti ceai
Uneori, „cumpara-l, prepara-l, bea-l” nu va duce la indragostirea de ceai. Ani de zile de consum de ceai si de explorare a diferitelor arome reprezinta cea mai buna modalitate de a descoperi ce tip de ceai va place cel mai mult. Sa stii ce ceaiuri din plante iti plac este mult mai usor decat sa stii ce tip de ceai adevarat preferi. De fapt, poti ghici aroma ceaiului de musetel, dar este foarte greu sa ghicesti aroma ceaiului verde sau negru pe care nu l-ai incercat inainte. Cutiile de abonament sunt o modalitate excelenta de a testa cateva zeci de ceaiuri diferite pe an, ceea ce va aduce mai aproape de perechea dumneavoastra perfecta de ceai.
Gasiti amestecurile de ceai pe care le iubiti
Chiar daca fiecare tip de ceai adevarat (alb, galben, verde, oolong, negru si negru) are un set de beneficii si caracteristici unice, toate sunt facute din aceeasi planta. Prin urmare, vor avea si ele multe lucruri in comun. Nu va simtiti descurajat daca nu va place deloc ceaiul verde, dar ati dori sa va bucurati de beneficiile antioxidantilor din ceaiul verde. Ceaiul Oolong si ceaiul alb ii au si ei. In plus, exista sute de tipuri diferite de ceai verde si este posibil sa gasiti aroma care sa va placa cu adevarat.
Incepeti cu ceaiuri care sunt usor de preparat
Unele ceaiuri sunt mai usor de preparat decat celelalte. Amestecurile aromatizate sunt de obicei perfecte pentru prepararea in stil occidental si pot suporta temperaturi gresite mult mai bine decat ceaiul pur. Daca preferati sa beti in schimb ceai pur, alegeti-le pe cele care nu sunt amare. Ceaiul oolong Formosa este un oolong intunecat minunat care nu devine amar atunci cand este preparat in exces si poate fi o alegere buna pentru bautorii de ceai negru. Pe de alta parte, Ti Kwan Yin va fi mai mult pe placul bautorilor de ceai verde. Ambele pot suporta temperaturi ridicate si un timp de infuzare mai lung.
Nu judecati frunzele uscate de ceai dupa mirosul lor
Mirosul frunzelor noi de ceai pentru prima data poate fi o experienta de neuitat. Dar va poate descuraja, de asemenea, sa cumparati sau sa incercati un ceai nou. Este foarte rar sa gasesti ceaiuri al caror parfum si aroma sa se potriveasca 100%. Unele ceaiuri au foarte putin parfum in forma uscata, dar imediat ce le puneti intr-un ceainic incalzit, acestea vor deschide o usa catre o lume cu totul noua.
Faceti din asta un obicei
Faceti din consumul de ceai un ritual si creati un obicei. Investind intr-un ceainic adecvat, veti avea mai multe sanse sa va bucurati de intregul proces si sa va dedicati timp pentru a bea ceai in fiecare zi. Daca este posibil, luati ceaiurile preferate, cana si cateva filtre de ceai la birou si creati-va un obicei de a sorbi incet ceaiul.
Distrati-va
Sa bei ceai inseamna si sa te distrezi. Ceaiul a fost o bautura sociala importanta timp de secole. Daca nu va place absolut deloc ceaiul pe care il preparati, dar nu doriti sa-l aruncati, incercati urmatoarele sfaturi.
Cum sa savurati ceaiul: 10 sfaturi de preparare
1. Experimentati cu tipurile de apa
Treceti de la o apa obisnuita de la robinet la apa de izvor. Apa de la robinet poate face ceaiul tulbure si ii poate strica aroma, in timp ce apa distilata este posibil sa il faca prea plat. Incercati diferite tipuri de apa de izvor imbuteliata si vedeti care dintre ele ofera cel mai bun rezultat.
2. Experimentati cu raportul dintre apa si frunze
Adaugand mai multe frunze veti obtine o ceasca mai puternica. De obicei, este mai bine sa folositi mai mult decat mai putin pentru a evita o aroma foarte slaba si neplacuta.
3. Experimentati cu temperatura apei
Unele ceaiuri pot suporta temperaturi foarte ridicate, iar unele, precum gyokuro, ar trebui sa fie facute cu 122 °F. Daca nu sunteti sigur de temperatura potrivita, folositi o temperatura mai mica, mai degraba decat una mai mare.
4. Experimentati cu timpul de infuzare
Cu cat lasati mai mult timp frunzele in apa, cu atat mai multi nutrienti vor elibera. Acest lucru nu este intotdeauna un lucru bun. Unele dintre ele provoaca amaraciune si astringenta. Incearca sa folosesti un timp de infuzare mai scurt si reintroduceti frunzele. Sau, este posibil sa doriti sa mariti timpul de macerare daca preferati amestecuri mai puternice si ceaiul pe care il aveti este prea slab pentru gustul dumneavoastra.
5. Incercati diferite stiluri de preparare a ceaiului
Unele ceaiuri sunt mai bune daca le preparati folosind tehnica occidentala, iar altele au un gust mai bun preparate in stil oriental. Incercati-le pe amandoua si vedeti care dintre ele va place mai mult. Ceaiurile aromate sunt perfecte pentru prepararea occidentala, in timp ce ceaiurile pure, in special cele chinezesti, japoneze si taiwaneze, ar putea da o infuzie mult mai buna daca folositi o tehnica de infuzare multipla.
6. Adaugati lapte, miere sau lamaie
Multi bautori de ceai prefera sa bea ceai fara lapte sau zahar. Cu toate acestea, s-ar putea sa gasiti unele ceaiuri mai placute cu adaugarea unui pic de lapte sau de lamaie. Ceaiul Afternoon Tea si ceaiul English Breakfast sunt amestecuri care se beau aproape exclusiv cu lapte. Pe de alta parte, Darjeeling first flush ar trebui sa fie savurat pur. Un pic de lamaie cu ceai verde amar poate aranja orice ceasca. Unele ceaiuri verzi si albe pot fi foarte delicate si ar trebui savurate mai ales pure. Daca gasiti gustul prea slab, mariti cantitatea de frunze.
7. Transformati-l intr-un latte
Praful de pusca chinezesc este un ceai uimitor pentru a folosi un exemplu. Este tipul de ceai pe care nu orice iubitor de ceai il apreciaza, deoarece este mai puternic, putin afumat si mai indraznet decat o ceasca de ceai verde delicat obisnuit. Si tocmai de aceea, Gunpowder este un tip uimitor pentru prepararea unui latte delicios. De fapt, este unul dintre rarele ceaiuri verzi potrivite pentru prepararea ceaiului cu lapte. Prin fierberea frunzelor in apa timp de 20-30 de minute veti putea extrage mult mai multe substante nutritive, inclusiv cofeina, EGCg si clorofila, decat in cazul fierberii obisnuite. In plus, adaugand un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si o ceasca de apa rece, va veti putea bucura de un ceai roz unic.
8. Fa-ti propriul amestec
Aromele ceaiului pur pot fi imbunatatite prin parfumare sau aromatizare. Puteti face acest lucru si pe cont propriu. Poate ca vrei sa te bucuri de pu’erh datorita beneficiilor sale unice, dar nu te poti obisnui cu gustul. Incercati sa adaugati petale de trandafir sau chiar sa-l amestecati cu amestecul de fructe care va place.
9. Evita ceaiul foarte rece sau foarte fierbinte
Toate ceaiurile isi schimba aroma atunci cand se racesc. Beti ceaiul atunci cand este inca suficient de cald pentru a oferi cea mai buna experienta de baut, dar suficient de rece pentru a nu va arde. Stiinta spune ca temperatura optima de baut ar putea fi in jur de 60 de grade Celsius.
10. Prepara-l la rece
Cel mai bun lucru pe care il puteti face cu ceaiul care nu va place absolut deloc este sa il preparati la rece. Toarna aproximativ 1-1,5 litri de apa calduta peste 1-2 linguri de frunze de ceai si lasa-l la infuzat peste noapte in frigider. S-ar putea sa va surprinda cu un profil de aroma complet nou si fara nicio amaraciune.