Matcha vs Ceai Verde: Principalele Diferente + Cum sa Alegi

Matcha vs Ceai Verde

Matcha sau ceai verde – care este mai bun? Ambele verzi, ambele cu beneficii mari si ambele delicioase. Care este diferenta dintre pulberea de ceai matcha si ceaiul verde obisnuit cu frunze vrac?

Diferenta de procesare

Matcha este o forma de ceai verde, deci atat ceaiul verde cu frunze libere, cat si matcha sunt obtinute din planta Camellia sinensis. Ceaiul verde cu frunze libere poate fi obtinut din diferite soiuri – Camellia sinensis var sinensis si Camellia sinensis var assamica, dar matcha este intotdeauna obtinut din planta de ceai sinensis. Apoi, exista si cultivare diferite. Matcha se face intotdeauna din cultivare de ceai japonez, iar unele dintre ele sunt unice pentru ceaiul gyokuro si matcha. „Adevaratul” matcha provine exclusiv din Japonia, este intotdeauna umbrit si intotdeauna facut din tencha.

Frunzele de ceai pentru prepararea ceaiului verde sunt mai intai recoltate, apoi ofilite, in functie de tara, aburite sau arse la tigaie pentru a opri oxidarea si a pastra culoarea, aroma si beneficiile, apoi rulate si uscate. Matcha este diferit. Frunzele de ceai sunt cultivate la umbra timp de aproximativ trei saptamani inainte de recoltare. Dupa recoltare, frunzele de ceai verde sunt fierte la aburi pentru a opri oxidarea, apoi sunt curatate de tulpini si de nervuri. Acest proces are ca rezultat fulgi mici de frunze de ceai numiti tencha. Tencha este apoi macinat cu piatra pentru a obtine o pulbere fina de ceai.

Diferenta de aroma

Pudra de ceai verde Matcha si ceaiul verde obisnuit au unele asemanari in ceea ce priveste aroma. Ambele pot avea o anumita astringenta si dulceata. Gustul ambelor va depinde de modul in care il preparati. Apa fierbinte va da un ceai verde foarte amar.

Gustul ceaiului Matcha

Ceea ce face ca matcha sa fie unic este un echilibru intre dulceata, astringenta si umami. Umami este o aroma specifica ceaiurilor umbrite – matcha, gyokuro si kabusecha. Matcha poate avea un gust mai dulce sau mai amar, cu umami mai puternic sau mai slab, vegetal si proaspat. Ar trebui sa fie verde, adesea vibrant, dar niciodata gri sau maro.

Gustul ceaiului verde

Ceaiul verde poate avea multe arome – de la robust, puternic si afumat, la vegetal, proaspat si ierbos. Aroma va depinde in multi factori. Ceaiurile verzi japoneze sunt, de obicei, proaspete, usor dulci, usor astringente si ierboase. Ceaiurile verzi chinezesti pot fi usoare, prajite si dulci, sau puternice, afumate si maltate.

Prepararea ceaiului Matcha vs. Ceai Verde

Ceaiul verde este preparat, in timp ce matcha este preparat. Pentru prepararea unei cesti de ceai verde, se inmoaie frunzele de ceai in apa. Prin macerare se va extrage aroma, culoarea, catechinele, cofeina, L-teanina si alti compusi. Insa in cazul matcha, beti intreaga frunza de ceai.

Pentru a prepara o ceasca de ceai verde veti avea nevoie de un ceainic sau de o strecuratoare si de o cana sau o ceasca. Pentru prepararea matcha veti avea nevoie de un bici de bambus special chasen si de un bol de matcha sau chawan. Matcha se dizolva in apa si se spumeaza cu ajutorul unui bici. Ceaiul verde se infuzeaza pur si simplu turnand apa fierbinte peste frunzele de ceai si strecurandu-le inainte de a le servi.

Folositi apa proaspata de izvor atat pentru prepararea ceaiului matcha, cat si a ceaiului verde obisnuit. Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 185°F. Aflati cum se prepara matcha si cum se prepara ceaiul verde cu frunze libere.

Spre deosebire de ceaiul verde, matcha nu este niciodata disponibil in pliculete de ceai.

Beneficiile pentru sanatate ale matcha vs ceai verde

Atat matcha, cat si ceaiul verde pot oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Matcha este uneori considerat mai sanatos decat ceaiul verde obisnuit, deoarece ingerati frunza intreaga. Studiile arata ca poate contine de cateva ori mai multe catechine decat ceaiul verde. Dar acest lucru va depinde in cele din urma de ceaiul pe care il comparati. Nu toate ceaiurile sunt la fel si nu este imposibil sa obtineti mai multe EGCG din ceaiurile verzi obisnuite.

Atat matcha, cat si ceaiul verde contin cofeina, aminoacizi, clorofila si catechine. Acestea pot fi excelente pentru stimularea energiei, ajutarea pierderii in greutate, prevenirea daunelor oxidative, proprietati anticancerigene, reducerea inflamatiilor si protejarea dintilor. Datorita unui continut mai mare de L-teanina, poate ajuta si la reducerea stresului.

Este probabil ca o ceasca de matcha sa contina mai multa cofeina si EGCG decat o ceasca de ceai obisnuit din frunze libere. Acest lucru se datoreaza faptului ca matcha este pur si simplu dizolvat in apa fierbinte, mai degraba decat infuzat. Daca doriti sa maximizati beneficiile potentiale ale ceaiului verde obisnuit cu frunze libere, reimpatiti-l pana cand isi pierde toata aroma. Asteptati-va la aproximativ 30 mg de cofeina pe gram de matcha. Pentru prepararea unui bol de ceai se folosesc aproximativ 2 grame. Pe de alta parte, ceaiul verde poate avea in medie aproximativ 20 mg de cofeina pe gram de frunze uscate[5]. In functie de modul in care il preparati, puteti avea o ceasca care sa aiba in jur de 10 mg de cofeina sau peste 60.

Istoria ceaiului matcha si a ceaiului verde

Ceaiul verde a fost descoperit pentru prima data in China. Legenda spune ca imparatul chinez Shen Nong a descoperit aceasta bautura magica atunci cand frunza de ceai a cazut in ceasca sa. La cateva mii de ani dupa aceea, ceaiul a devenit o bautura foarte importanta in intreaga lume.

Originile matcha

Cu mult timp in urma, in China, ceaiul era pulverizat si comprimat si se bea diferit fata de astazi. Se adaugau si alte condimente. Abia in secolul al XII-lea, matcha a ajuns in Japonia. A fost adus in Japonia in secolul al XII-lea de catre un calugar budist, Eisai. Japonezii au stapanit productia de matcha si a devenit bautura de mare importanta. Astazi, matcha este servita la ceremoniile de ceai si adaugata la multe dulciuri, deserturi si arome.

Originile ceaiului verde

Cu aproximativ 800 de ani in urma, chinezii au inventat o alta metoda de producere a ceaiului – coacerea in tigaie. Aceasta este inca principala metoda folosita pentru fabricarea ceaiului verde chinezesc. Cel mai vechi tip de ceai verde este, foarte probabil, Dragon Well, un ceai verde chinezesc delicios si unic, ars la tigaie, care este inca unul dintre cele mai bune si mai populare ceaiuri verzi din lume.

Cum sa alegi intre ceaiul matcha sau ceaiul verde?

Matcha este o bautura pentru o savurare lenta. Necesita rabdare si indemanare pentru a face un bol perfect. Pe de alta parte, ceaiul verde poate fi mai usor de preparat, dar tot necesita rabdare.

Daca doriti sa gatiti cu ceai, optati pentru matcha. Il puteti adauga la smoothie-uri, prajituri, latte, frappes, shake-uri, deserturi si chiar il puteti amesteca cu alte ceaiuri, de exemplu genmaicha si sencha. IT are o aroma puternica care poate adauga prospetime si o nota unica deserturilor. Cu toate acestea, matcha s-ar putea sa nu fie cel mai bun ceai pentru prepararea unor cantitati mari de ceai rece. Ceaiul verde obisnuit cu frunze libere este excelent in acest scop.

Lasă un comentariu