Ghidul de Ceai Gong Fu

Ghidul de Ceai Gong Fu

Nu exista un mod mai bun de a savura ceaiul decat o ceremonie de ceai gong fu. Pentru unii bautori de ceai, prepararea gong fu poate suna ca ceva extrem de complicat si rezervat doar profesionistilor in materie de ceai. Desi o preparare corecta a ceaiului gong fu poate dura ani de zile pentru a fi stapanita, puteti totusi sa incorporati principiile de baza si sa incepeti sa experimentati toate acele note delicate de aroma despre care vorbesc toti cunoscatorii de ceai.

Ce este prepararea ceaiului gong fu?

Gong fu tea brewing sau gong fu cha este un mod chinezesc de a prepara ceaiul sau o ceremonie traditionala chineza a ceaiului, mai putin cunoscuta decat cea japoneza, dar practicata pe scara larga in China si in intreaga lume. Arta prepararii ceaiului are peste 1000 de ani, desi originea exacta a ceremoniei ceaiului gong fu este inca discutabila. Gong fu fu inseamna o indemanare sau un efort, astfel incat gong fu cha sau gongfu tea se poate traduce simplu prin pregatirea ceaiului cu indemanare. Si, intr-adevar, indemanarea de a pregati un ceai excelent in acest mod necesita timp pentru a fi exersat.

Care sunt beneficiile prepararii ceaiului gong fu?

Exista multe beneficii ale prepararii ceaiului in stil gongfu. In primul rand, veti experimenta zeci de arome noi chiar si in ceaiurile pe care credeati ca le cunoasteti deja foarte bine. Prepararea ceaiului gong fu necesita mai multe frunze de ceai si mai putina apa, ceea ce duce intotdeauna la o aroma mai intensa.

Apoi, veti folosi fiecare picatura de aroma pe care ceaiul dvs. o are de oferit. Si in al treilea rand, ofera o ocazie minunata de a va concentra asupra ceaiului si de a va bucura de un timp linistit, inconjurati de mirosuri, arome si seninatate intense.

Ce ceaiuri sunt cele mai bune pentru prepararea gong fu?

Teoretic, puteti folosi orice ceai adevarat pentru prepararea gong fu. Cu toate acestea, de obicei, este rezervat ceaiurilor chinezesti si taiwaneze cu frunze libere si ceaiurilor din alte cateva tari din Asia de Est. Deoarece prepararea gong fu se bazeaza in mare masura pe aroma, cea mai buna aroma va proveni intotdeauna de la frunzele de ceai neintrerupte de cea mai buna calitate. Puteti incerca totusi si cu cele sparte. Cele mai bune tipuri de ceai sunt cele negre, oolong, pu’erh, dar il puteti folosi si pentru ceaiul alb si verde. Ceaiurile oolong rulate in forma de bila, cum ar fi Ti Kwan Yin sau ceaiul negru chinezesc Grand Keemun sau ceaiul Yunnan, sunt cele mai bune pentru inceput. Aceasta metoda este nepotrivita pentru ceaiurile aromatizate, unele amestecuri de ceaiuri, ceaiuri din plante sau – pliculete de ceai.

Prepararea simpla a ceaiului Gong Fu la domiciliu

Pentru prepararea gong fu acasa, nu aveti nevoie de multe ustensile. Iata care sunt cele esentiale:

Ceainic

Veti avea nevoie de un ceainic pentru a fierbe apa. Merita sa investesti intr-un ceainic bun daca prepararea ceaiului devine pasiunea ta preferata. Pastrati ceainicul curat si folositi intotdeauna apa proaspata de izvor.

Recipient pentru prepararea ceaiului

Cel mai important vas de preparare a ceaiului este gaiwan sau un bol de ceai cu capac. Acesta arata asemanator cu o ceasca mare de ceai cu capac. O marime buna pentru un gaiwan pentru prepararea gong fu solo este de aproximativ 100-150 ml, dar sunt disponibile si altele mai mici si mai mari.

Alternativ, un ceainic mai mic este, de asemenea, o optiune excelenta. Cele mai populare ceainice mici folosite in prepararea gong fu se numesc ceainice Yixing zisha. Aceste ceainice mici sunt fabricate dintr-o argila speciala de culoare purpurie (zisha) din Yixing. Acestea sunt intotdeauna nevitalizate si, de obicei, sunt destul de scumpe. Zisha ar trebui sa fie folosite de obicei doar pentru un singur tip de ceai. Nu ar trebui sa il curatati niciodata cu altceva decat cu apa. In timp, va acumula un strat interior. Aceasta coala va atribui si aroma ceaiului. Si alte ceainice mici din ceramica sunt o alegere buna.

Ulcior de ceai

Daca esti dispus sa investesti in ustensile de ceai si in ustensile de ceai, urmatorul element important este un ulcior de ceai sau un cha hai. Acesta este folosit pentru a turna ceaiul din gaiwan sau dintr-un ceainic. De ce este important? Daca turnati ceaiul direct din vasul de preparare in cesti mici, taria si aroma ceaiului vor fi diferite in fiecare ceasca. Daca il turnati mai intai in cha hai si apoi in cesti, toate cestile vor contine lichior de aceeasi tarie si aroma.

Ceasca de baut

Cestile chinezesti pentru ceai sunt extrem de mici. Este putin probabil sa gasiti adesea o ceasca de 100 ml intr-o ceremonie de ceai gongfu. Cupele variaza de obicei intre 30 ml si aproximativ 70 ml, dar exista si cupe mai mici si mai mari. Alegeti dimensiunea cea mai potrivita pentru ceainicul dumneavoastra, tipul de ceai si cat de tare doriti sa preparati ceaiul. Multi bautori pasionati de ceai vor spune ca dimensiunea, forma si materialul cestii pot schimba si aroma ceaiului.

Tava pentru ceai

Tava de ceai chinezesc este un alt element indispensabil, deoarece va fi utila si pentru prepararea altor ceaiuri. Tava chinezeasca pentru ceai nu poate fi inlocuita cu tavile obisnuite. Aceasta contine un compartiment special pentru colectarea apei si poate fi curatata foarte usor.

Ustensile suplimentare

Atunci cand va uitati la decorul adecvat pentru o preparare de ceai gong fu, este posibil sa vedeti o multime de elemente. Nu aveti nevoie de toate acestea la inceput. Cu toate acestea, daca intentionati sa va preparati mereu ceaiul in acest mod, merita sa investiti in ustensile suplimentare. Un alt element valoros este o strecuratoare. Strecuratoarea poate fi utila atunci cand inca inveti cum sa folosesti gaiwan-ul. Este buna pentru a impiedica orice frunze rupte sa intre in ceasca ta. Lingura de ceai este o alta ustensila foarte utila. Poti folosi o lingurita obisnuita, dar aceasta poate strica o intreaga experienta. In plus, avand o lingura speciala pentru ceai, vei reduce riscul ca orice murdarie sau umiditate sa intre in ceaiul tau. Exista si alte ustensile pe care le puteti folosi, cum ar fi ceasca de aroma si clestele. Acestea nu vor fi la fel de importante daca sunteti la inceput de drum.

Prepararea ceaiului Gong fu pas cu pas

  • Pregatiti toate uneltele si ustensilele pentru ceai in fata dumneavoastra. Asigura-te ca sunt curate si uscate.
  • Fierbeti apa intr-un ceainic.
  • Masurati cantitatea potrivita de frunze de ceai. Un cantar digital mic poate fi foarte util, dar, daca nu aveti unul, puteti ghici si dumneavoastra cantitatea. Pentru oolongurile rulate, incercati sa acoperiti fundul ceainicului cu frunze de ceai. Daca folositi frunze lungi rasucite, adaugati si mai mult. La unele ceaiuri, ceainicul ar trebui sa fie mai mult de jumatate plin de frunze uscate.
  • Clatiti si preincalziti vesela de ceai si cestile turnand apa fierbinte in ceainic, apoi din ceainic in ulcior si apoi in cesti. In cele din urma, aruncati apa.
  • Asezati frunzele de ceai intr-un ceainic. Nu uitati sa le mirositi, deoarece vor avea un miros mult mai intens.
  • Turnati apa peste frunze. Puteti spala mai intai frunzele de ceai. Adaugati apa si infuzati frunzele foarte scurt, apoi aruncati infuzia. Acesta este un pas foarte obisnuit in cazul ceaiului pu’erh si al ceaiului oolong. Acest pas se numeste trezirea frunzelor. Ajuta frunzele sa se „trezeasca” si curata orice potential praf sau „murdarie”
  • Acum sunteti gata sa faceti prima infuzie. Nu folositi niciodata apa clocotita pentru orice tip de ceai For black tea, lasati-o sa se raceasca cateva secunde. Odata ce temperatura apei este potrivita pentru ceaiul pe care il folositi, puneti-o in ceainic. Faceti-o incet si cu miscari circulare. Acoperiti-l si lasati-l sa se infuzeze. Nu uitati sa aruncati o privire la modul in care se extind frunzele. Timpii de inmuiere in prepararea gong fu sunt mult mai scurti- de la 10 secunde la doar uneori un minut pentru prima infuzie. Cresteti timpul cu fiecare infuzare ulterioara.
  • Turnati ceaiul intr-un ulcior si impartiti-l intre cesti. Daca folositi doar o singura ceasca, asigurati-va ca ulciorul este gol inainte de a reincepe sa inmuiati. Ar trebui sa beti imediat ceasca de ceai, fara a o lasa sa se raceasca. Cele mai multe cesti vor fi suficiente pentru 1-3 sorbituri – da, trebuie sa sorbiti si sa simtiti ceaiul in gura.
  • Re-inmuiati frunzele. Mariti timpul de macerare si repetati pana cand aroma dispare complet.
  • Dupa ce ati terminat, uitati-va din nou la frunze. Acestea va pot spune multe despre ceaiul pe care tocmai l-ati preparat.
  • Curatati vesela de ceai si ustensilele. Nu folositi niciodata detergent sau masina de spalat pentru vasele de ceai poroase.

Lasă un comentariu