Nu va puteti imagina sa va beti ceaiul negru preferat fara lapte? Dar daca doriti sa evitati laptele obisnuit, dar va doriti o ceasca de latte fierbinte si cremos? Aflati care sunt cele mai bune alternative de lapte pe care sa le adaugati la ceasca dvs. de ceai.
De ce adaugam lapte in ceai?
In Asia, ceaiul este servit de obicei fara lapte. Traditia de a adauga lapte in ceai a inceput cu cateva secole in urma in Regatul Unit. Obiceiurile de consum al ceaiului erau foarte diferite de cele din Extremul Orient asiatic, iar frunzele de ceai erau si ele diferite. Cu toate acestea, nu frunzele de ceai au fost motivul. Cestile au fost. In China si Japonia, ceaiul este servit din cesti mici, special facute pentru diferite tipuri de ceai. Dar in Europa, ceaiul era servit din cesti de portelan care erau atat de delicate incat se crapau cu usurinta in contact cu ceaiul fierbinte. Pe atunci, desi ceaiul verde isi gasise deja drumul spre Europa, ceaiul negru era tipul dominant si se prepara intotdeauna cu apa clocotita.
Un alt motiv ar putea fi faptul ca, pe atunci, oamenii nu erau obisnuiti sa se bucure de nuantele delicate de aroma ale ceaiurilor, le preparau altfel decat in Orient si beau ceaiuri diferite care, de obicei, aveau nevoie de putin zahar sau lapte pentru a le spori aroma.
Astazi, traditia de a adauga lapte si zahar la ceai este inca foarte puternica in randul iubitorilor de ceai. Dar un lucru s-a schimbat – tipul de lapte. Exista atat de multe tipuri de lapte disponibile incat puteti experimenta cu un nou tip in fiecare saptamana. Multe dintre ele sunt potrivite pentru bautorii de ceai vegani si vegetarieni.
Care este cel mai bun lapte de vaca pentru ceai?
Cel mai bun tip de lapte pentru majoritatea ceaiurilor este in continuare laptele de vaca obisnuit. Multe retete de ceai cer un lapte integral gras. Laptele gras este o necesitate pentru prepararea unui chai indian traditional. Dar exista si alte alternative lactate la laptele de vaca, cum ar fi laptele de capra, de bivolita sau de yak. De exemplu, un ceai tibetan traditional este facut cu unt obtinut din lapte de iac.
Procentul de grasime naturala din lapte este foarte important daca se prepara tipuri speciale de ceai de lapte. Laptele degresat are cel mai mic procent de grasime, ceea ce il face foarte apos. In functie de marca, acesta poate fi intre 0,1% si 0,9%. Continutul de grasime al laptelui semidegresat va fi de obicei mai mic de 3%, de cele mai multe ori intre 1-2%, iar procentul de grasime din laptele integral va fi de peste 3%.
Alte alternative lactate populare la laptele obisnuit sunt laptele evaporat, laptele condensat dulce sau jumatate si jumatate. Pentru prepararea unei cesti de Teh Tarik, utilizarea laptelui degresat nu va da niciodata aceeasi ceasca ca si utilizarea laptelui condensat. De fapt, este posibil ca laptele degresat sa nu fie cea mai buna optiune pentru niciun tip de ceai, deoarece este prea apos si in mare parte lipsit de aroma.
Lapte alternativ recomandat pentru orice tip de ceai
Daca doriti sa evitati laptele obisnuit de vaca sau alte lactate, exista multe alternative uimitoare disponibile pe piata. Acestea sunt de obicei fabricate din nuci, seminte, leguminoase sau grau si au o textura mai mult sau mai putin asemanatoare cu cea a laptelui obisnuit. Daca motivul pentru care evitati laptele este intoleranta la lactoza, puteti gasi si lapte fara lactoza. Dar daca sunteti vegan, lactatele pur si simplu nu reprezinta o optiune. Asta nu inseamna ca nu va puteti bucura de o ceasca de ceai adecvat cu lapte. Retineti totusi ca unele tipuri de lapte fara lapte se pot inchega atunci cand le adaugati in ceaiul fierbinte. Pentru a evita aceasta problema, asteptati cateva minute pentru ca ceaiul sa se raceasca, sau adaugati mai intai laptele.
Pe piata exista cateva zeci de tipuri de alternative la laptele fara lapte, cum ar fi laptele de nuci sau laptele de leguminoase. Laptele nonlactaceutic se obtine de obicei prin inmuierea nucilor sau legumelor in apa. Consistenta si aroma lor vor depinde de multi factori.
Cateva alternative de lapte fara lapte sunt:
1. Laptele de soia
Laptele de soia este cea mai populara alternativa non-lactata care este disponibila pe scara larga si chiar usor de facut acasa. Acest lapte va fi bun cu aproape orice tip de ceai. De obicei, are o consistenta si o textura buna si este unul dintre cei mai buni inlocuitori pentru laptele obisnuit. Cu toate acestea, va avea o aroma distincta fata de laptele de vaca obisnuit, asa ca incercati-l mai intai.
2. Laptele de ovaz
O alta alternativa foarte populara este laptele de ovaz. Cu o aroma neutra si o textura buna, acest lapte este o alegere excelenta pentru prepararea ceaiurilor cu lapte.
3. Laptele de cocos
Exista diferite tipuri de lapte de cocos. Unul este laptele de nuca de cocos din conserve, care este un produs foarte gros si cremos folosit pentru gatit, in timp ce celalalt este laptele de nuca de cocos obisnuit pentru baut, care serveste drept substitut pentru laptele de vaca. Le puteti folosi pe amandoua pentru prepararea ceaiului, dar laptele de cocos pentru baut va avea o textura mai apoasa si o aroma mai usoara.
4. Laptele de migdale
Laptele de migdale este o alta alternativa populara, dar cu o textura putin mai subtire decat laptele de ovaz. Este suficient de neutru pentru a merge bine cu multe ceaiuri.
5. Lapte de alune
Laptele de alune este unul dintre cele mai delicioase sortimente de lapte vegetal. Cu toate acestea, s-ar putea sa aiba o aroma foarte puternica de alune. Folositi-l pentru ceaiurile negre pure, mai degraba decat pentru cele aromate.
6. Lapte de caju
Laptele de caju poate fi unul dintre cei mai buni inlocuitori de lactate. Este cel mai cremos dintre toate lactatele fara lapte si are cea mai neutra aroma. Este mai scump decat multe alte tipuri, insa.
7. Lapte de orez
Laptele de orez este unul dintre cele mai apoase tipuri de lapte fara lapte. Este, de obicei, foarte sarac in calorii si are o aroma neutra, usor dulce. Este disponibil si laptele de orez brun.
8. Lapte de mazare
Laptele de mazare este una dintre cele mai noi alternative de lapte vegan. Este adesea folosit ca o alternativa la pulberile proteice non-vegane si nu este surprinzator faptul ca poate fi folosit si pentru a face un lapte non-lactat excelent. Este facut din mazare galbena, are o textura cremoasa si o aroma destul de neutra.
9. Lapte de canepa
Laptele de canepa a devenit popular in ultimele doua decenii. Nu contine nuci si este facut din seminte de canepa. Poate fi foarte cremos, in functie de marca.
Cel mai bun lapte vegetal
Cel mai bun lapte pentru a fi adaugat in ceaiul tau este laptele de caju, laptele de ovaz si, in ultima vreme, laptele de mazare. Acestea vor avea cea mai buna textura si cea mai neutra aroma. Retineti totusi ca nu toate tipurile de lapte au fost facute la fel. Unele vor fi mai cremoase, celelalte pot fi mai apoase. Cele mai multe dintre ele sunt disponibile pure neindulcite, indulcite sau aromatizate. Tipurile mai dulci sunt susceptibile de a avea mai multa aroma si o consistenta mai groasa.
Cel mai bun lapte fara nuci pe baza de plante
Daca aveti nevoie de un lapte pur pe baza de plante fara nuci, atunci laptele de canepa poate fi cel mai bun pe care sa-l alegeti. Alegeti-le pe cele cu o textura mai groasa. Daca vreti sa fiti siguri ca obtineti cea mai buna textura pentru bauturile lactate, incercati sa le preparati acasa.
Cel mai bun lapte vegan
Toate lactatele vegetale fara lapte sunt potrivite pentru vegani, cu exceptia cazului in care contin ingrediente ascunse sau au fost fabricate in fabrici care proceseaza si oua sau produse lactate. Daca nu sunteti sigur, verificati intotdeauna eticheta. Cu toate acestea, este foarte putin probabil ca laptele tau fara lapte sa fie neprietenos pentru vegani.
Lapte obisnuit vs. lapte vegetal
Atat laptele normal cat si cel vegetal poate fi bogat in calorii, bogat in proteine si bogat in zahar si grasimi si poate oferi sau nu beneficii suplimentare pentru sanatate. Cu toate acestea, laptele obisnuit are rareori zaharuri adaugate, in timp ce laptele vegetal poate contine adesea zahar pentru a face aroma mai atragatoare. Cititi intotdeauna eticheta si optati pentru lapte vegetal sau lapte light daca doriti sa va mentineti un aport scazut de calorii si zahar. Apoi, laptele de vaca este probabil sa aiba mai multe proteine decat laptele vegetal obisnuit. Pe de alta parte, este posibil ca laptele vegetal sa aiba mai putine grasimi. Care dintre ele este cel mai bun va depinde in cele din urma de marca si de preferintele dumneavoastra.