Sa incerci mao feng pentru prima data poate fi cea mai palpitanta experienta, mai ales daca iti place ceaiul verde. Acest ceai verde racoritor si puternic este unul dintre cele mai populare ceaiuri verzi din lume.
Ce este ceaiul Mao Feng?
Mao Feng este unul dintre cele mai populare ceaiuri verzi chinezesti, cu o istorie de peste 200 de ani. Ceaiul verde este un tip de ceai neoxidat obtinut din planta de ceai Camellia sinensis. Nu toate ceaiurile verzi sunt la fel. Gustul, forma, aroma si parfumul vor depinde de multi factori, inclusiv de tipul de planta de ceai, de clima, de sol si de metodele de recoltare si de productie. Nici macar toate ceaiurile mao feng nu sunt la fel. Cel mai popular mao feng provine din Huang Shan – Muntele Galben din provincia Anhui si se numeste Huang Shan Mao Feng.
Desi ceaiul Huangshan mao feng din provincia Anhui se afla pe lista celor mai faimoase 10 ceaiuri chinezesti, nu este singurul ceai mao feng din China si nici macar din lume. Acest ceai este produs si in alte provincii chineze, cum ar fi Yunnan, Fujian si Zhejiang, si chiar si in alte tari. De fapt, mao feng poate fi si un ceai negru – de exemplu, Keemun Mao Feng.
Ce inseamna Mao Feng?
Mao Feng inseamna varf de blana si descrie forma si aspectul frunzelor de ceai prelucrate. Acesta contine muguri de ceai noi, nedeschise, mai mult sau mai putin acoperite de par alb, precum si o prima si o a doua frunza. Ceaiul mao feng autentic ar trebui sa fie prelucrat prin metode traditionale, dar nu toate sunt. Prin urmare, Huang Shan Mao Feng este un tip specific de ceai, in timp ce orice ceai mao feng poate spune doar forma si/sau calitatea unui alt tip de ceai.
Cum se produce Mao Feng?
Ceaiul Mao feng contine, de obicei, un mugure si una sau doua frunze. Cel mai bun este intotdeauna recoltat la inceputul primaverii si cultivat la altitudini medii spre inalte. In functie de perioada de recoltare, de metoda de recoltare si de tehnica de prelucrare, mao feng poate avea o forma si o culoare diferite – de la frunze mai lungi si usor rasucite la frunze mai mici si mai rasucite. Dupa recoltare, frunzele de ceai sunt ofilite, apoi coapte pentru a opri oxidarea, usor rulate si uscate. Cele mai multe ceaiuri verzi chinezesti sunt prajite la tigaie, iar aproape toate ceaiurile verzi japoneze sunt fierte la abur pentru a opri oxidarea. Tehnica pe care producatorii de ceai o folosesc pentru a opri oxidarea are un mare impact asupra aromei finale. De aceea, ceaiurile japoneze sunt mai vegetale si mai verzi, in timp ce cele chinezesti sunt usor nuciforme si dulci. Acesta este doar unul dintre lucrurile care fac ca mao feng sa fie unic in lumea ceaiurilor verzi.
Beneficii pentru sanatate si efecte secundare
Mao feng este un ceai verde, prin urmare, impartaseste aceleasi beneficii pentru sanatate cu alte ceaiuri verzi. Ceaiul verde contine antioxidanti, vitamine, minerale, aminoacizi, cofeina si clorofil. Toate acestea pot avea un impact bun al sanatatii dumneavoastra si va pot oferi multiple beneficii. Cantitatea de compusi benefici din ceai va depinde de multi factori – de la soiul de ceai si conditiile de crestere, metodele de recoltare si prelucrare, conditiile de depozitare si chiar modul in care il preparati.
Cele mai importante beneficii ale ceaiului mao feng sunt:
1. Activitatea antioxidanta
Ceaiul verde contine catechine care ajuta la combaterea radicalilor liberi si la reducerea stresului oxidativ care deterioreaza celulele organismului. Celulele deteriorate pot fi o cauza a multor probleme de sanatate. Planta Camellia sinesis este singura planta din lume cu niveluri foarte ridicate de EGCg. Aceasta catehina este cea mai abundenta in ceaiul verde.
2. Activitate antiinflamatorie
Atat ceaiul negru, cat si ceaiul verde pot oferi o activitate antiinflamatorie, dar in cazul ceaiului verde aceasta poate fi mai mare. Prin urmare, consumul de ceai verde poate fi foarte benefic pentru persoanele care sufera de boli inflamatorii cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile coronariene si artrita.
3. Activitate anti-imbatranire
Studiile au aratat ca ceaiul verde poate avea un efect antirid si ajuta la repararea leziunilor cauzate de soare. Dar beneficiile pentru piele nu se opresc aici. Alte studii au aratat ca consumul de ceai verde poate ajuta la promovarea vindecarii ranilor, la reducerea sebumului si a acneei vulgare.
4. Reglarea tensiunii arteriale ridicate
Consumul de ceai verde poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale ridicate, reduce inflamatia vaselor de sange si ajuta la prevenirea bolilor de inima.
5. Ajutarea pierderii in greutate
EGCg si cofeina pot ajuta la pierderea in greutate prin reducerea aportului caloric, cresterea arderii grasimilor si prevenirea formarii de noi celule adipoase. Cu toate acestea, este important de stiut ca ceaiul verde poate oferi cele mai bune beneficii doar atunci cand este combinat cu o dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate.
6. Promovarea cresterii parului
Primul pas spre un par minunat poate fi sa va pregatiti o ceasca de ceai verde. Un studiu efectuat pe soareci a aratat ca compusii polifenolici din ceaiul verde pot ajuta la regenerarea parului pierdut si chiar la prevenirea pierderii parului.
7. Promovarea sanatatii oaselor
Sanatatea oaselor depinde de multi factori- de la vitamina D si calciu pana la exercitii fizice regulate. Consumul de ceai verde poate contribui si el la mentinerea sanatatii acestora. Un studiu chinezesc asupra ceaiului mao feng a aratat ca acesta poate ajuta la reducerea stresului oxidativ la persoanele in varsta si la prevenirea pierderii de os care poate duce la osteoporoza.
Exista efecte secundare?
Consumul a 3-5 cani de ceai verde nu ar trebui sa provoace efecte secundare. Cu toate acestea, mao feng este un ceai verde, deci contine cofeina si EGCg. Ambii compusi pot provoca efecte secundare in cantitati excesive. Daca sunteti sensibil la cofeina evitati sa beti prea mult ceai verde. Desi ceaiul verde este una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume, nu incercati sa va tratati singuri afectiunile grave de sanatate fara sa va consultati medicul.
Cum se prepara ceaiul verde Mao Feng?
Mao Feng este un ceai cu un caracter si o aroma recognoscibila. Pentru a prepara cea mai buna ceasca de ceai Mao Feng, folositi aproximativ 3 grame de frunze de ceai la o ceasca de apa. Folositi intotdeauna apa proaspata de izvor. Aduceti apa la fierbere. Temperatura apei pentru prepararea ceaiului mao feng trebuie sa fie in jur de 65°C -80°C. Preincalziti ceainicul inainte de a prepara ceaiul, turnand apa fierbinte in si din ceainic. Se infuzeaza frunzele timp de aproximativ 1 minut. Se lasa din nou la infuzat. Mao feng are o aroma racoritoare si puternica, cu usoare note florale. Pentru a va bucura de toate notele de aroma, alegeti frunze libere in loc de pliculete de ceai mao feng. Beti ceaiul imediat dupa ce l-ati preparat. Alternativ, pentru a obtine o aroma mai puternica, fierbeti mai mult timp, asa cum ati prepara alte ceaiuri verzi.
Mao feng se savureaza cel mai bine fara indulcitori, lamaie sau lapte.