Sencha japonez este unul dintre cele mai importante si mai populare ceaiuri verzi din lume. Ofera o perspectiva excelenta asupra lumii ceaiurilor verzi, poate fi preparat pentru a se potrivi gustului fiecaruia si poate oferi o gama intreaga de beneficii.
Desi multe ceaiuri folosesc ceaiul sencha ca baza pentru a crea arome delicioase, acel sencha este, de obicei, diferit de tipul japonez, mai verde si mai racoritor. Sencha este un ceai perfect pentru vara, deoarece este usor, racoritor si excelent pentru o racire instantanee. De asemenea, face o ceasca perfecta de ceai cu gheata.
Aflati cum se face sencha japonez, care este cel mai popular cultivar de sencha, care sunt beneficiile potentiale si cum sa il preparati pentru cel mai bun gust.
Intrebari frecvente despre ceaiul verde japonez Sencha
Ce este ceaiul japonez Sencha?
Ceaiul sencha japonez este cel mai popular ceai japonez. Spre deosebire de alte tari, Japonia produce mai ales ceai verde, ceaiul sencha fiind cel mai important. Aproape 60% din tot ceaiul produs in Japonia este sencha, iar cea mai mare parte din acesta nu paraseste niciodata tara. Sencha se obtine din tufe de ceai cultivate de Camellia sinensis var Sinensis. Cea mai mare parte a ceaiului sencha este inca nebiologic. Frunzele superioare si mugurii sunt recoltate pentru a face sencha, iar cele inferioare, mai mature, sunt de obicei folosite pentru bancha.
Ce gust are ceaiul verde Sencha?
Spre deosebire de ceaiurile chinezesti, aproape toate ceaiurile japoneze sunt preparate la aburi, mai degraba decat la cratita. De aceea au o aroma mai proaspata, mai ierboasa, mai degraba decat notele de nuca si dulci care se gasesc de obicei in ceaiul chinezesc. Ceaiul verde Sencha poate avea o gama de arome, inclusiv note de iarba, dulce, astringent, spanac, kiwi, varza de Bruxelles, varza kale si chiar de butternut. Culoarea variaza de la verde foarte deschis la galben si verde smarald profund si vibrant. In functie de modul in care il preparati, poate fi mai mult sau mai putin astringent, cu un postgust dulce si o nota savuroasa pronuntata.
Cat de multa cofeina este in ceaiul verde Sencha?
Toate ceaiurile adevarate contin cofeina, chiar si cele albe si oolong. Ceaiul verde Sencha va avea, de obicei, in jur de 20-30 mg de cofeina per ceasca, o cantitate medie pentru ceaiul verde. In functie de alti factori, cum ar fi metodele de cultivare, timpul de recoltare si procesare, aceasta cantitate poate fi mai mica sau mai mare. De exemplu, frunzele si mugurii mai tineri contin mai multa cofeina decat frunzele mature mai batrane. Prajirea poate reduce cantitatea de cofeina din ceai, iar umbrirea o va creste. Prin urmare, un ceai verde proaspat, neprajit, facut din frunze mai tinere, va avea, de obicei, niveluri mai ridicate de cofeina.
Pentru cel care bea pentru prima data ceaiuri verzi japoneze precum sencha si gyokuro ar putea da mult mai multa energie decat alte tipuri de ceai verde sau ceaiuri aromate. Prin urmare, va recomandam sa incepeti mai intai cu o ceasca pentru a vedea cum veti reactiona. Incercati sa evitati sencha chiar inainte de somn.
Ajuta ceaiul verde sencha la pierderea in greutate?
Fiind un ceai verde cu un nivel ridicat de EGCG, sencha va poate ajuta in atingerea obiectivelor de pierdere in greutate. Ceaiurile verzi japoneze contin, de obicei, cel mai ridicat nivel de catechine. Desi anumite ceaiuri din alte tari pot avea mai multe catechine, cifrele exacte sunt rareori cunoscute. In cazul sencha japonez, nivelurile sunt de obicei consistente. De fapt, sencha japonez ar putea avea mai multe catechine decat matcha, dar acestea nu vor fi niciodata extrase complet in ceasca dumneavoastra. Acest lucru aduce in atentie ceaiul sencha sub forma de pulbere. Puteti sa va pudrati propriul ceai acasa, dar asigurati-va ca este proaspat, sigur si gustos. Consumand ceai pudra, ingerati toti nutrientii, buni sau rai. Prin urmare, cunoasterea ceaiului este foarte importanta.
Ceaiul verde va oferi foarte probabil cele mai multe beneficii daca sunteti un bautor obisnuit de ceai si beti 3-5 cani de ceai pe zi. A face din exercitiile fizice o parte din stilul tau de viata este foarte important daca doresti sa slabesti, cu sau fara ajutorul ceaiului. Studiile spun ca ceaiul verde ar putea creste rata de ardere a grasimilor in timpul exercitiilor fizice moderate. Cu toate acestea, oamenii de stiinta mai au inca un drum lung de parcurs pentru a dovedi cat de exact poate ajuta ceaiul verde.
Este Sencha ceai verde japonez?
Da, sencha este un ceai verde japonez, insa exista si sencha chinezesc. Desi impart un nume, aceste doua ceaiuri vor fi destul de diferite in ceea ce priveste aroma. Sencha chinezesc este cel mai frecvent utilizat pentru a face ceai aromat, deoarece aroma se potriveste perfect cu alte ingrediente. Pe de alta parte, sencha japonez este mai ierbos si, de obicei, se savureaza fara aroma si fara parfum.
Cum se produce ceaiul verde Sencha?
Productia ceaiului verde are cateva etape principale. Cultivarea, recoltarea, prelucrarea, amestecarea si ambalarea. Tufele de ceai sunt de obicei cultivate din butasi si crescute in randuri bine aranjate. Frunzele sunt recoltate primavara, vara si toamna, fie manual, fie mecanizat. Frunzele de ceai pentru sencha nu sunt, in general, ofilite. Ele sunt aburite pentru a opri procesul de oxidare, rulate si uscate. Astfel se creeaza un ceai aracha crud sau brut. Pentru a deveni sencha, producatorii trebuie sa rafineze aracha. Rafinarea include sortarea si reducerea umiditatii.
Care sunt tipurile de ceai sencha?
Sencha japonez este cel mai versatil tip de ceai din lume. Poate varia de la o aroma subtila pana la una mai puternica, cu mai multa sau mai putina astringenta, de culoare galben deschis pana la verde vibrant si cu un gust foarte dulce dupa gust.
Sencha poate fi descris prin cateva cuvinte:
- Numele zonei de productie a sencha
- Sezonul de recoltare
- Etapa de prelucrare
- Timpul de fierbere la aburi
- Numele cultivatorului
- Amestec
Cel mai comun si obisnuit sencha este cel fara umbra si este obtinut din cultivarul Yabukita.
1. Zona de productie
Sencha poate avea in denumire numele regiunii. Cei mai mari producatori de ceai verde sencha din Japonia sunt regiunile Shizuoka, Kagoshima si Miyazaki. Si alte regiuni, precum Fukuoka, Mie si Saitama, produc sencha, dar productia anuala este mai mica decat in principalele regiuni.
2. Sezonul de recoltare
Sencha poate fi recoltata primavara, vara si toamna. Primul sencha al anului se numeste shincha si este popular pentru o aroma foarte racoritoare si dulce. Shincha inseamna literalmente „ceai nou” si ar trebui sa fie intotdeauna proaspat si produs din primele frunze de primavara.
3. Prelucrarea
Sencha este, de obicei, un ceai foarte uniformizat, cu frunze subtiri si bine conturate, asemanatoare unor ace. Cu toate acestea, uneori puteti cumpara si aracha sau ceai nerafinat. Aracha are un aspect mai dezordonat si contine aburi si nervuri care sunt indepartate in etapa finala de procesare inainte ca ceaiul sa fie vandut. Desi are un aspect mai putin rafinat, mai putin sofisticat, aroma este in continuare foarte racoritoare si delicioasa, dar cu un pic mai multa asprime. Sencha este uneori si ofilit, desi rar. Ofilirea sporeste aromele fructate si florale, neobisnuite pentru sencha japonez, dar comune pentru ceaiul oolong usor oxidat.
4. Timpul de fierbere la aburi
Principala etapa in producerea sencha este aburirea. Frunzele sunt aburite pentru a opri oxidarea si a pastra culoarea, aroma si nutrientii. Sencha poate fi impartit in trei tipuri principale: asamushi, chuumushi si fukamushi.
Asamushi sencha
Asamushi este un ceai usor aburit, de obicei timp de 20-30 de secunde. Frunzele sunt stralucitoare, neintrerupte si au un aspect foarte curat. Ceaiul preparat este, de asemenea, foarte clar, de culoare verde-galbuie stralucitoare si delicat.
Chuumushi sencha
Chuumushi este un sencha aburit mediu, de obicei in jur de 30-60 de secunde. Uneori poate fi dificil de recunoscut acest tip de sencha, deoarece frunzele pot parea atat mai putin sau mai mult aburite.
Fukamushi sencha
Fukamushi Sencha este aburit timp de cel putin 60 de secunde. Subcategoria este tokumushi sencha, aburit peste 2 minute. Fukamushi sencha are o culoare verde inchis, foarte intensa, cu frunze cu aspect matasos, de obicei foarte rupte. Ceaiul va fi de un verde seducator, adesea cu mici particule care plutesc pe fund.
5. Numele cultivatorului
Cel mai frecvent utilizat cultivar pentru prepararea ceaiului verde sencha este Yabukita. Japonia foloseste peste 100 de cultivaruri pentru a face diferite ceaiuri, iar majoritatea dintre ele sunt potrivite pentru a face sencha. Toate au calitati diferite. Unele ar putea da o culoare mai verde, in timp ce altele sunt mai rezistente la daunatori. Bautorii de ceai experimentati pot spune care este cultivarul uitandu-se la frunze, verificand culoarea si recunoscand mici nuante de aroma.
6. Amestecul
Ceaiul final poate contine diferite cultivare amestecate pentru a obtine arome specifice. Unii producatori vand doar ceaiuri de origine unica, in timp ce altii amesteca diferite tipuri pana cand sunt multumiti de profilul de aroma. Nici unul nu este mai bun, nici mai rau, iar ceea ce preferati va depinde pur si simplu de preferintele dvs. gustative.
Care sunt alte tipuri de ceai verde sencha si ceaiuri similare cu sencha?
Subprodusele rezultate din productia de sencha pot fi folosite pentru fabricarea altor tipuri de ceai. Acestea vor fi probabil mai putin costisitoare, dar cu o aroma foarte asemanatoare cu cea a ceaiului sencha original. Unele alte tipuri de ceaiuri sunt supuse aceluiasi proces de productie ca si sencha, dar sunt umbrite inainte de recoltarea ceaiului, cum ar fi gyokuro si kabusecha.
Gyokuro
Gyokuro este un ceai verde japonez rar si exceptional, cu o aroma foarte distinctiva, descrisa adesea ca fiind savuroasa si dulce. Umbrirea tufelor de ceai timp de aproximativ 20 de zile inainte de recoltare creste nivelul de aminoacizi si creeaza umami sau o aroma savuroasa. Dupa ce sunt culese, frunzele de ceai trec prin acelasi proces de productie ca si sencha. Gyokuro este preparat la temperaturi de aproximativ 122 °F.
Kabusecha
Kabusecha este un ceai verde japonez special, aflat intre gyokuro si sencha. Este umbrit timp de aproximativ o saptamana inainte de recoltare. Este racoritor, dar mai dulce decat sencha obisnuit. Sencha poate fi, de asemenea, umbrit timp de cateva zile inainte de recoltare, pentru a dezvolta o aroma mai puternica, sarata si dulce, populara in gyokuro.
Mecha
Mecha este un tip de ceai japonez facut din muguri de sencha sau gyokuro de calitate. Prin urmare, chiar daca frunzele sunt foarte mici si practic un produs secundar, calitatea lor este ridicata.
Konacha
Konacha sau un ceai de sushi bar este un tip de ceai verde care este de fapt un rest de productie de ceai. Acesta contine praf de ceai, muguri si particule mici de frunze rupte. Poate fi de o calitate foarte ridicata.
Sencha in pudra
Sencha pudra este diferit de matcha, popularul ceai pudra. Matcha este umbrit timp de cel putin 3-4 saptamani, de-vegheat si de-steamed si macinat pana la o pulbere matasoasa foarte fina, in timp ce sencha este facut din frunza intreaga si are particule de pulbere mai mari. Beneficiile ceaiului sencha sub forma de pulbere pot fi mai mari decat cele ale ceaiului din frunze libere. Consumul frunzei intregi va permite sa obtineti toti nutrientii din frunza.
Matcha-iri sencha
Sencha amestecat cu pulbere de ceai matcha a creat un alt ceai unic – matcha-iri sencha. Prima infuzie are o aroma dulce si sarata mai pronuntata. Puteti incerca sa preparati acest ceai acasa, amestecand sencha japonez cu un pic de matcha.
Genmaicha
Genmaicha sau „ceaiul popcorn” consta din orez prajit si fie bancha, fie sencha.
Kukicha
Kukicha este un tip unic de ceai care contine doar tulpini si crengute din gyokuro sau sencha, dar poate contine si cateva particule de frunze. Este un ceai verde cu continut scazut de cofeina, mai potrivit pentru seara si foarte popular in macrobiotica.
Tamaryokucha
Tamaryokucha este un ceai foarte asemanator cu sencha, cu o mare diferenta. Frunzele de ceai sunt mici si ondulate, in loc de subtiri si sub forma de ace. Gustul este asemanator, desi nu la fel.
Beneficiile ceaiului verde Sencha
Sencha obisnuit este un ceai de baza in Japonia. Este posibil ca consumul de ceai si obiceiurile mai sanatoase de alimentatie si exercitii fizice sa fie responsabile pentru o speranta de viata mai lunga si o calitate mai buna a vietii. Cu toate acestea, orice ceai care nu va place cu adevarat ar putea sa va aduca mai mult rau decat beneficii. Pentru a obtine cele mai multe beneficii de la ceaiul verde, ar trebui sa acordati atentie metodei de preparare, sa folositi ceai de calitate proaspat si depozitat corespunzator si sa faceti din ceai o parte din stilul dumneavoastra de viata.
Ceaiul verde a fost subiectul a numeroase studii. Beneficiile ceaiului verde provin de la antioxidanti. Antioxidantii pot lupta impotriva radicalilor liberi si pot diminua stresul oxidativ. Fiecare ceai verde contine antioxidanti. In functie de tip, nivelurile pot fi extrem de scazute sau foarte ridicate. Un studiu publicat anul trecut spune ca ceaiul din Japonia ar putea avea mai multe catechine decat ceaiul verde din alte tari. Un alt studiu sugereaza ca infuzia sencha are cel mai mare continut de EGCg decat alte ceaiuri japoneze. De fapt, sencha are mai multi antioxidanti decat ceaiul gyokuro si matcha, mai scumpe.
Beneficiile potentiale ale ceaiului verde sencha includ:
- proprietati anticancerigene
- ajutarea pierderii in greutate
- proprietati anti-imbatranire
- prevenirea bolilor neurodegenerative
- proprietati antiinflamatorii
- reducerea colesterolului rau
- proprietati antibacteriene
- prevenirea unor infectii bacteriene si virale
- prevenirea cariilor dentare
Cum se prepara ceaiul japonez Sencha
In functie de modul in care preparati ceaiul verde sencha, veti obtine fie un ceai foarte delicat si racoritor, fie un ceai foarte amar. Exista cateva moduri de preparare a ceaiului sencha, un mod propriu-zis mai complicat, sau o metoda simplificata pe care o puteti folosi pentru prepararea zilnica.
Modul corect de preparare a ceaiului sencha
In Japonia, sencha are propria sa ceremonie a ceaiului, un sencha-do care respecta reguli de preparare, servire si savurare a ceaiului. Pentru o preparare corecta si simplificata de zi cu zi, veti avea nevoie de un ceainic japonez kyusu, de cesti mici de sencha si de un ceainic. Ceainicele kyusu au o plasa fina sau strecuratoare din ceramica potrivita pentru prepararea ceaiului sencha. Vestea buna este ca nu veti avea nevoie de o strecuratoare sau de alte ustensile suplimentare. Merita sa investesti intr-un ceainic kyusu bun, deoarece il vei putea folosi pentru aproape orice tip de ceai.
Alegeti vesela potrivita pentru ceai
Ceainicul perfect pentru sencha japonez este de obicei in jur de 7-14 oz, iar cele mai bune cesti sunt cestile japoneze mici, cu o culoare albastruie. Cestile ar trebui sa aiba in jur de 3 pana la 5 oz.
Alegeti apa potrivita si fierbeti-o
Apa de calitate este esentiala pentru a prepara o ceasca excelenta de ceai sencha japonez. Este foarte usor sa strici aroma delicata si culoarea stralucitoare si transparenta a ceaiului sencha alegand un tip gresit de apa. Apa de izvor este cea mai buna optiune pentru prepararea acestui ceai. Fierbeti intotdeauna apa proaspata.
Preincalziti ceainicul si cestile
Prin preincalzirea ceainicelor si a cestilor in mod corespunzator, apa se va raci in mod natural si va atinge temperatura potrivita pentru prepararea sencha. Folositi apa de aproximativ 158 °F. Puteti folosi o apa putin mai rece pentru ceaiuri usor aburite si putin mai fierbinte pentru sencha aburite adanc. Cu toate acestea, fiti atenti sa nu fie o diferenta mai mare de 9 °F fata de temperatura recomandata. Puteti pur si simplu preincalzi ceainicul turnand apa fierbinte inauntru si afara si asteptati ca temperatura sa scada in ceainic. Sau, puteti turna apa in ceainic, o lasati cateva secunde, apoi turnati apa in cesti. Pana acum, apa ar trebui sa aiba temperatura potrivita pentru prepararea sencha.
Puneti frunzele de ceai sencha in ceainic
Folositi cel putin 5 grame de ceai pentru un ceainic de 7 oz. Turnati apa din ceainic sau din cesti daca ati urmat sugestia anterioara. Folosirea a suficiente frunze nu este importanta doar pentru a obtine aroma perfecta, ci determina si cati antioxidanti va avea ceasca ta. Oamenii de stiinta spun ca, „cu cat este mai mare raportul dintre apa si frunzele de ceai, cu atat mai mare este eficienta extractiei” de catechine.
Asteptati 1-2 minute
Prima infuzie ar trebui sa dureze in jur de 1-2 minute. Atat temperatura, cat si timpul de infuzare sunt esentiale daca nu vreti sa va stricati ceaiul. Fa a doua infuzie una rapida, de doar cateva secunde, cu apa putin mai fierbinte. A treia infuzie poate dura 40-60 de secunde.