Ghidul Ceaiului Pouchong: Beneficii, Cafeina, Aroma

Ghidul Ceaiului Pouchong

Daca va plac ceaiurile oolong mai verzi, ceaiul Pouchong oolong va fi ca un rasfat suprem. Acest popular ceai taiwanez este unic si foarte aromat, dar mai putin cunoscut decat oolongul de munte inalt. Aflati mai multe despre Pouchong oolong.

Ce este ceaiul Pouchong?

Pouchong oolong este un tip de ceai oolong usor oxidat din Taiwan. Este facut din frunze de ceai Camellia sinensis var sinensis. Spre deosebire de majoritatea oolongurilor taiwaneze, Pouchong are frunze rasucite. Este mai putin oxidat decat multe ceaiuri oolong, de obicei in jur de 10%. Acest lucru inseamna ca ceaiul Pouchong va fi foarte asemanator in aroma, gust si aspect cu ceaiul verde. Cu toate acestea, va exista o diferenta uriasa. De fapt, Pouchong este unul dintre acele ceaiuri pe care le puteti recunoaste imediat. Are frunzele foarte stralucitoare si frumos rasucite, mult mai mari decat ceaiurile verzi, si o nota florala intensa, diferita de cea a ceaiurilor verzi vegetale, ierboase, prajite sau afumate.

Ceaiul Pouchong vs. Baozhong?

Cuvintele Baozhong si Pouchong reprezinta acelasi ceai. Baozhong este un mod mai nou de romanizare a caracterelor chinezesti包種(bao zhong), insemnand literalmente „tipul infasurat”. Majoritatea magazinelor de ceai specializate care vand doar ceai taiwanez vor folosi cuvantul baozhong, mai degraba decat „pouching”. Baozhong poate fi facut din diferite soiuri de ceai, cel mai comun fiind qing xin – sau inima verde. Pot fi folosite si alte cultivare, cum ar fi siji chun.

Originea ceaiului

Astazi, ceaiul Baozhong reprezinta Taipei, Taiwan, dar a fost produs initial in Fujian, China continentala. Baozhong era intotdeauna usor oxidat si, de obicei, invelit in hartie speciala deckle. De aceea a fost numit „tipul infasurat”. In urma cu aproximativ 150 de ani, a fost adus in Taiwan de un comerciant de ceai, Fu-Yuan Wu. La inceput a fost produs in districtul Rueifang, dar astazi, cel mai bun ceai Baozhong este produs in Wenshan, Taipei. Uneori, numele Wenshan Baozhong poate fi folosit pentru ceaiul care nu este produs in Wenshan, ci in alte zone. Cu toate acestea, ceaiurile baozhong care provin din zone de productie importante, cum ar fi Shiding sau districtul Pinglin, vor avea intotdeauna si sursa in denumire. In prezent, acest tip de ceai este produs si de unii cultivatori de ceai japonezi.

Gustul ceaiului

Baozhong oolong are o aroma remarcabila. Este intensa, cremoasa, cu usoare note verzi, florale si de pepene galben si deloc amaruie. Frunzele sunt frumoase, lungi si rasucite, cu o culoare verde testoasa foarte frumoasa, mult mai mari decat frunzele de ceai verde. Aroma ceaiului baozhong este similara cu cea a unor ceaiuri gao shan sau oolong de munte inalt. Cu toate acestea, va avea mai multa simplitate si mai multa jucausie decat tipurile elegante de gao shan si va oferi mai putine infuzii. In plus, spre deosebire de ceaiurile gao shan, baozhong este cultivat la altitudini mult mai mici. Desi foarte aromat, Baozhong este un ceai bland si un tip minunat pentru consumul zilnic. Acest tip este uneori parfumat cu flori.

Beneficii potentiale pentru sanatate

Ceaiul Pouchong este un ceai oolong usor semi-oxidat. Acesta poate oferi beneficii similare cu ceaiul verde. Pouchong contine aminoacizi, clorofil, catechine si alti compusi. Studiile spun ca ceaiurile oolong pot creste oxidarea grasimilor si favoriza pierderea in greutate, pot reduce nivelul de glucoza la persoanele care au diabet de tip 2, pot ajuta la combaterea cancerului si pot oferi o activitate de eliminare a radicalilor liberi mai buna decat ceaiul negru. Aflati care sunt cele mai importante 15 beneficii pentru sanatate ale ceaiului oolong aici.

Continutul de cafeina

Ceaiul Pouchong este un ceai oolong. Toate ceaiurile oolong contin in mod natural cofeina. Cu toate acestea, modul de cultivare, recoltare, producere, timpul de infuzare si chiar de depozitare a ceaiului vor avea o influenta asupra continutului de cofeina. De obicei, va avea acelasi continut de cofeina ca si ceaiurile gao shan si, de obicei, mai putin decat multe alte ceaiuri oolong, de exemplu, Red Robe oolong. Asteptati-va la aproximativ 20-30 mg de cofeina per ceasca de Baozhong oolong. Aceasta cantitate poate fi, totusi, mai mica sau mai mare. Pentru a reduce continutul de cofeina, folositi mai putine frunze, un timp de infuzare mai scurt si spalati frunzele cu o infuzie rapida pe care o veti arunca.

Cum se prepara ceaiul Pouchong

Ceaiul Baozhong este incredibil de usor de preparat. Spre deosebire de ceaiurile verzi, acesta va fi foarte iertator la greselile de preparare si nu va necesita multa rabdare. Chiar daca nu este pretentios, va va oferi o ceasca foarte aromata si cu zero amaraciune. Pentru a prepara o ceasca perfecta de ceai Baozhong, folositi intotdeauna apa de izvor proaspat fiarta. Aduceti apa la fierbere, preincalziti vasul de ceai turnand apa fierbinte inauntru si afara. Lasati apa fiarta sa se raceasca pana la 194°F. Folositi aproximativ 3-5 grame de frunze de ceai la o ceasca de apa si lasati la infuzat timp de 2 minute. Pufarirea excesiva va influenta aroma, facand-o mai intensa si mai putin complexa, dar nu va provoca amaraciune. Alternativ, folositi o tehnica adecvata de preparare gong-fu pentru a va bucura de toate notele de aroma ascunse si delicate.

Ceaiul Baozhong are frunze foarte mari, asa ca ceainicul sau un cos de infuzare vor fi cele mai bune ustensile pentru prepararea acestui ceai. Este posibil ca infuzoarele de ceai sa nu fie suficient de mari pentru a tine frunzele sau pentru a le permite sa se extinda pe deplin, iar filtrele de ceai din hartie pot influenta aroma acestui ceai.

Lasă un comentariu