Ghidul Ceaiului Hojicha: Brew, Beneficii, Cafeina

Ghidul Ceaiului Hojicha

Vrei sa bei ceai verde, dar nu-ti place aroma verde? Sau doriti sa beneficiati de beneficiile ceaiului fara continutul ridicat de cofeina? Incercati hojicha.

Ce este hojicha?

Hojicha este un ceai verde prajit din Japonia. A fost fabricat pentru prima data in Kyoto in urma cu aproximativ 100 de ani.

Hojicha este facut din aceeasi planta de ceai ca si ceaiul verde obisnuit. Cu toate acestea, spre deosebire de ceaiul verde obisnuit, hojicha nu are o aroma verde vegetala. Hojicha se prepara numai din ceaiuri verzi japoneze fierte la aburi, de cele mai multe ori prin prajirea frunzelor de ceai verde bancha, sencha sau kukicha. Prajirea schimba culoarea frunzelor si a lichiorului de ceai, parfumul, aroma gustului si compozitia chimica a ceaiului. Acesta este unul dintre motivele pentru care hojicha are potential un continut mai mic de cofeina decat alte ceaiuri verzi si este o alegere excelenta pentru ceaiul de dupa-amiaza.

Frunzele de ceai Hojicha au o culoare maro rosiatica si se prepara intr-un lichior portocaliu-rosiatic. Este disponibil mai ales sub forma de ceai cu frunze libere.

Cafeina din ceaiul Hojicha

Hojicha are mai putina cofeina decat alte ceaiuri verzi din doua motive principale. In primul rand, prajirea modifica compozitia chimica a ceaiului si reduce potential nivelul de cofeina. In al doilea rand, cel mai comun tip de hojicha este fabricat cu frunze de ceai mai mature, culese mai tarziu in sezon. Aceste frunze au mai putina cofeina decat frunzele si mugurii de ceai tineri de la prima sau a doua recolta. Aceasta inseamna ca diferitele tipuri de ceai hojicha vor avea, de asemenea, un continut diferit de cofeina. De exemplu, ceaiul prajit din sencha este probabil sa aiba mai multa cofeina decat ceaiul prajit din bancha sau kukicha. Asteptati-va la aproximativ 20-50% mai putina cofeina decat in ceasca de sencha.

Ce gust are ceaiul Hojicha?

Hojicha are un gust si o aroma foarte aromata, prajita, de nuca, usor dulce si lemnoasa. Frunzele pot fi usor, mediu sau puternic prajite. Cu cat frunzele de ceai sunt mai inchise la culoare, cu atat va avea o aroma prajita mai intensa. De obicei, este usor, mai ales daca este facut din bancha. Hojicha poate deveni uneori amar daca il preparati prea mult, dar este mult mai usor de preparat decat alte ceaiuri verzi. Hojicha facut din sencha poate fi uneori mai astringent in mod natural. Daca va plac ceaiurile negre mai usoare si aerisite sau oolongurile mai intunecate, cum ar fi Red Robe sau Qi Lan, hojicha poate fi un ceai excelent pentru dumneavoastra.

Cum se prepara

Preparati hojicha folosind cel putin 2 grame de ceai la o ceasca de apa. Daca preferati o aroma mai intensa, adaugati inca o lingurita de frunze de ceai. Aduceti apa proaspata de izvor la fierbere si lasati-o sa se raceasca la 194- 203°. Daca folositi apa mai rece, infuzati frunzele de ceai mai mult timp. De obicei, Hojicha poate tolera foarte bine temperaturile ridicate. Cel mai bun ceainic pentru prepararea hojicha este un ceainic smaltuit in stil japonez. Preincalziti ceainicul si o ceasca turnand apa fiarta inauntru si afara. Puneti frunzele de ceai in ceainic.

Nu uitati sa va bucurati de parfumul intens al frunzelor de ceai proaspete intr-un ceainic incalzit. Va va ajuta sa intelegeti si sa apreciati un minunat miros cald si prajit al acestui ceai inainte de a lua chiar si prima inghititura. Turnati apa fierbinte peste frunzele de ceai si infuzati-le timp de cel putin 45 de secunde, dar nu mai mult de un minut si jumatate. Se lasa din nou la infuzat.

Beneficiile consumului de Hojicha

Chiar daca procesul de prajire modifica compozitia chimica a ceaiului hojicha, studiile arata ca acesta are in continuare o activitate antioxidanta foarte mare[1], chiar mai mare decat cea a ceaiului oolong sau negru. Acest lucru face ca hojicha sa fie unul dintre cele mai bune ceaiuri daca doriti sa va bucurati de beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde, dar nu va place aroma vegetala proaspata sau trebuie sa evitati sa beti prea multa cofeina.

Hojicha vs Matcha

Hojicha si Matcha sunt ambele ceaiuri verzi japoneze, dar sunt foarte diferite. Singurul lucru pe care il au in comun este aceeasi origine – planta de ceai Camellis sinensis. Hojicha este de obicei facut din bancha cu frunze de ceai mai mature, provenite din recolte mai tarzii. Frunzele de ceai sunt aburite pentru a opri oxidarea, rulate, uscate si prajite.

Ceaiul Matcha este un ceai nuantat, cu o culoare verde foarte vibranta. Este facut din frunze de ceai tinere, care sunt fierte la abur, uscate, curatate de nervuri si de tulpini. Astfel se obtine tencha, niste fulgi mici de frunze de ceai care sunt macinate intr-o pulbere fina – matcha.

Hojicha poate fi macinat si el in pulbere, dar va avea o culoare, o aroma si o textura diferite. Pudra de Hojicha este excelenta pentru prepararea ceaiului instant, adaugarea la deserturi sau pentru prepararea de latte si milkshake.

De unde pot obtine cel mai bun ceai hojicha?

Exista diferite tipuri de ceai hojicha. In functie de preferintele personale, puteti alege intre o aroma lemnoasa foarte usoara si usor dulceaga sau o ceasca puternica, plina si usor astringenta.

Cele mai populare tipuri de ceai hojicha sunt:

  • Hojicha facut din bancha cu frunze de ceai de obicei mai vechi si mai mature
  • Hojicha facut din sencha cu frunze de ceai mai tinere si cu o aroma mai puternica
  • Kyobancha tip special de bancha prajit japonez din Kyoto, preparat din ultima recolta inainte de noul sezon de ceai

In prezent, exista multe alte tipuri de ceai hojicha. De exemplu, ceaiul Kaga boucha sau ceaiul gyokuro kukicha prajit sau chiar frunzele de ceai tencha prajite. Multe dintre ele sunt disponibile in magazinele de ceai online. Alternativ, va puteti face propriul hojicha prajind acasa kukicha, sencha sau bancha.

Lasă un comentariu