Ghidul Ceaiului Fermentat

ceai fermentat ghid

Cuvantul „ceai fermentat” poate suna misterios, dar exista o sansa sa il fi incercat deja. De fapt, ceaiul fermentat nu este doar foarte comun, ci si foarte popular. Asadar, ce este mai exact ceaiul fermentat? Continuati sa cititi.

Ce este ceaiul fermentat?

Ceaiul fermentat este orice ceai care a trecut prin procesul de fermentare. Fermentarea poate fi naturala sau accelerata, dar intotdeauna se face in medii controlate sau in conditii specifice. Fermentarea poate dura de la cateva saptamani, luni, ani sau chiar decenii.

Ceaiul fermentat va fi intotdeauna facut cu frunze de ceai reale si este, de fapt, un tip de ceai foarte vechi. Exista de sute, daca nu chiar de mii de ani. Desi multe ceaiuri fermentate impartasesc unele beneficii pentru sanatate cu alte ceaiuri, principalul lor avantaj consta in prezenta ciupercilor si bacteriilor benefice. Multe dintre ele sunt considerate excelente pentru pierderea in greutate si stimularea metabolismului si pot oferi si numeroase alte beneficii. Beneficiile exacte vor depinde, bineinteles, nu numai de tipul de ceai fermentat, ci si de ceaiul exact si de modul in care acesta a fost preparat, invechit, depozitat si preparat.

Cele mai populare tipuri de ceai fermentat

1. Ceaiul Pu’erh

Pu’erh este un tip de ceai negru chinezesc din Yunnan. Ceaiul negru este unul dintre cele 6 tipuri principale de ceai. Este fabricat din frunze de ceai Camellia sinensis care sunt supuse unei fermentatii naturale sau accelerate. Ceaiul pu’erh fermentat natural se numeste pu’erh brut sau pu’erh brut invechit. Celalalt tip de pu’erh maturat, sau pu’erh intunecat. Pu’erh intunecat este adesea disponibil in stilul frunzelor libere, in timp ce pu’erh crud va fi aproape intotdeauna comprimat in diferite forme si lasat sa imbatraneasca. Pu’erh brut necomprimat se numeste maocha.

2. Alte ceaiuri inchise la culoare

Pu’erh este un ceai intunecat, dar este un ceai intunecat specific din Yunnan. Si alte provincii chinezesti si chiar si alte tari fac ceaiuri intunecate. Toate celelalte ceaiuri fermentate inchise la culoare care nu provin din Yunnan se numesc pur si simplu ceai inchis la culoare. De exemplu, ceaiul negru Liu An din provincia chineza Anhui sau ceaiul negru din Malawi. Desi sunt intotdeauna prezente, ciupercile nu vor fi vizibile pe majoritatea frunzelor de ceai intunecat. Cu toate acestea, exista un tip special de ceai intunecat din provincia Hunan din China, in forma de caramizi, cu un tip special de ciuperca galbena vizibila, numita floare de aur. Este unul dintre rarele ceaiuri in care chiar se pot vedea ciupercile.

Japonia, o tara cunoscuta pentru productia de ceaiuri verzi extraordinare, produce si ea ceaiuri fermentate. Acestea sunt rare si se fac doar in cateva locatii si sunt foarte unice. Unele dintre cele mai populare ceaiuri fermentate japoneze sunt Awabancha, Batabatacha si Goishicha. Aceste ceaiuri au un aspect foarte diferit de ceaiurile inchise la culoare obisnuite si comprimate. De exemplu, Awabancha are frunze foarte mari, maro inchis, brune, puternice si lucioase si o aroma mai asemanatoare cu cea a hojicha prajit decat cea a ceaiurilor negre fermentate obisnuite.

3. Kombucha

Kombucha sau ceaiul de ciuperci este al treilea tip de ceai fermentat. Este disponibil in zeci de arome si este una dintre cele mai populare bauturi functionale din lume. Kombucha este o bautura preparata cu frunze de ceai adevarat, zahar, apa si scoby – sau o „asociatie simbiotica de bacterii si drojdii”. Scoby-ul se formeaza in timpul fermentarii zaharului si a ceaiului negru si este folosit ulterior pentru a face un ceai – kombucha – care poate oferi multe beneficii pentru sanatate. Desi kombucha poate fi preparata si cu ceai din plante, scoby este intotdeauna facut din ceai negru.

Ceai fermentat vs. kombucha?

Atat ceaiul negru, cat si kombucha sunt ceaiuri fermentate, dar, spre deosebire de ceaiurile negre facute pur si simplu din frunze de ceai Camellia sinensis, kombucha este facuta din frunze de ceai, zahar si apa. Prin urmare, kombucha este disponibila doar ca bautura deja preparata. Este una dintre cele mai populare bauturi functionale din lume si exista de mii de ani. Ceaiul negru, de asemenea, exista de mult timp. Unele ceaiuri inchise la culoare fermentate pot fi invechite timp de o suta de ani. De obicei, cu cat ceaiul este mai vechi, cu atat va fi mai scump.

Diferentele dintre ceaiul fermentat intunecat obisnuit si kombucha sunt:

1. Metoda de productie

Ceaiul fermentat se obtine prin ingramadirea frunzelor de ceai pur. Kombucha se face lasand frunzele de ceai sa fermenteze cu zahar in apa.

2. Ingrediente

Ceaiul fermentat contine doar frunze de ceai pure si bacterii si ciuperci care s-au dezvoltat in timp. Kombucha contine zahar, uneori alcool, frunze de ceai, apa si, uneori, si alte ingrediente. Kombucha poate fi foarte spumoasa, spre deosebire de ceaiul fermentat care nu este niciodata spumos.

3. Varsta

Ceaiul fermentat intunecat va avea nevoie de varste pentru a fermenta, cu exceptia pu’erh-ului copt care sufera un proces de fermentare accelerat. Majoritatea ceaiurilor fermentate intunecate vor avea un gust mai bun cu varsta. Kombucha nu poate fi fermentata prea mult timp si trebuie pastrata in frigider.

4. Metoda de preparare a berii

Ceaiul fermentat trebuie sa fie preparat, in timp ce kombucha se vinde deja preparat (cu exceptia cazului in care il preparati acasa). Ceaiul fermentat este aproape intotdeauna servit cald, dar kombucha este intotdeauna servita rece. Nu veti avea nevoie de un ceainic pentru a prepara kombucha, dar veti avea intotdeauna nevoie de un ceainic si de o ceasca pentru a prepara ceai fermentat inchis.

5. Aroma

Ceaiul fermentat intunecat va avea, de obicei, o aroma de pamant. Pu’erh-ul copt este mai pamantiu decat pu’erh-ul crud, care poate avea note de fan, tutun, piele, afumatura si chiar fructe, in timp ce pu’erh-ul copt va fi mai pamantiu, intunecat, lemnos si profund. Kombucha, pe de alta parte, cu un gust putin picant sau acru si crocant, si poate fi foarte carbogazoasa. Pu’erh nu ar trebui sa fie niciodata indulcit, in timp ce kombucha poate contine uneori cantitati mari de zahar.

Ar trebui sa beti ceai fermentat?

Diferiti iubitori de ceai pot alege ceaiurile fermentate din motive foarte diferite. De exemplu, ceaiul pu’erh, un tip de ceai fermentat din Yunnan, este atat de renumit pentru aromele sale rafinate incat unii bautori de ceai nu vor bea niciodata altceva decat pu’erh. Unele caramizi, in special cele vechi sau care provin din locatii unice, pot avea un pret foarte ridicat si pot fi gasite doar in colectii private. Pe de alta parte, kombucha va fi relativ ieftina, in functie de ingrediente.

Ceaiurile fermentate intunecate sunt, de obicei, apreciate mai intai pentru aroma, apoi pentru beneficii, in timp ce kombucha este apreciata mai intai pentru beneficiile sale, apoi pentru aroma. Cu toate acestea, nu trebuie sa fie intotdeauna cazul. Ceaiul fermentat intunecat poate oferi beneficii rafinate, inclusiv ajutarea pierderii in greutate, ajutarea digestiei si poate oferi o activitate antimutagenica deosebita. Kombucha, de asemenea, poate oferi mai multe beneficii, inclusiv o activitate antioxidanta si antiinflamatorie si imbunatatirea functiei digestive. Deoarece ambele sunt fermentate, ele pot fi o sursa de probiotice si importante pentru sanatatea intestinelor si a sistemului imunitar. Ambele tipuri pot provoca si efecte secundare, mai ales daca au fost invechite sau produse intr-un mediu necurat. Cumparati intotdeauna ceaiuri fermentate inchise la culoare si kombucha din surse de incredere.

Lasă un comentariu