Ghid de Degustare a Ceaiului Pu’erh

Ghid de Degustare a Ceaiului Pu'erh

Piersici, prune coapte, sirop de artar, pak choi fiert si miere, toate suna tentant. Dar, din cand in cand, s-ar putea sa intalnesti arome care nu fac parte din tabelul de arome tipice. Aroma ceaiului depinde de multi factori – de la sol, metodele de prelucrare si abilitatile producatorului, pana la metoda de preparare si conditiile de depozitare. Si, bineinteles, conteaza si preferintele personale.

Pu’erh poate fi unul dintre acele ceaiuri cu care este dificil sa te obisnuiesti, chiar si atunci cand nu este nimic in neregula cu aroma. Este unic, foarte diferit de ceaiurile albe delicate, de ceaiurile verzi racoritoare sau de ceaiurile negre maltate. Pu’erh este un gust dobandit, dar cei care il iubesc, nu isi pot imagina o zi fara el.

Ce este ceaiul Pu’erh?

Pu’erh este un tip special de ceai chinezesc din provincia Yunnan. Acesta apartine categoriei de ceaiuri fermentate, numite de obicei ceai „intunecat” sau ceai „negru” in China. Poate fi fermentat in mod natural in timp sau prin utilizarea unei tehnici speciale de impachetare pentru a accelera procesul de invechire. Aceasta tehnica face ca pu’erh sa fie potrivit pentru a fi baut imediat dupa ce este preparat. Aceste doua tipuri se numesc pu’erh crud si pu’erh copt sau sheng pu erh si shou pu erh. Ambele contin diferite ciuperci si bacterii benefice si pot oferi multe beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, ele influenteaza si aroma.

In limba chineza, ceea ce noi numim ceai negru este de fapt ceai „rosu” sau hong cha, iar ceea ce numim ceai inchis este ceai „negru” sau hei cha.

Care sunt diferitele tipuri de ceai pu’erh?

Pu’erh copt este disponibil in stil frunze libere si in diferite forme comprimate, cum ar fi caramizi, ciuperci, prajituri si altele. Pu erh crud este comprimat si in prajituri si caramizi si este adesea disponibil in bucati rupte dintr-o singura prajitura de ceai sau dintr-o caramida.

Pu’erh poate fi obtinut din plantatii, tufe de ceai sau arbori salbatici. Unii arbori salbatici pot avea peste cateva sute de ani.

Care sunt cele mai bune arome de pu’erh?

In partea buna a tabloului de arome pu’erh putem gasi cateva arome cu adevarat uimitoare. Pu’erh-ul crud este mai proaspat, mai moale si adesea mai usor. Poate avea note lemnoase, afumate, de tutun, florale sau de gazon de primavara. Pu’erh-ul crud poate avea o oarecare amaraciune, urmata de un postgust dulce. Pu’erh copt este de obicei pamantiu si niciodata amar. Aroma va depinde de multi factori – de la materialul frunzelor, la conditiile de invechire si tipul de bacterii si ciuperci care se vor dezvolta, la conditiile de depozitare si metodele de preparare a berii.

Probleme comune cu profilul de aroma al ceaiului pu erh

Pu’erh are un profil de aroma foarte interesant. Acesta poate varia de la tutun proaspat si lemn pana la note de pamant cu muschi proaspat. Dar este posibil sa experimentati arome care nu sunt considerate de obicei placute. Iata cateva dintre ele.

De ce ceaiul pu’erh are gust de pamant?

Desi niciun ceai nu ar trebui sa aiba gust de pamant, unele pu’erh-uri pot avea o nota de „pamant”. Acest lucru se poate intampla din cateva motive. In primul rand, este de fapt posibil ca in ceaiul tau sa existe ceva murdarie si praf. Pu’erh poate proveni din mai multe surse. In prezent, este unul dintre cele mai contrafacute ceaiuri din lume. De ce? Pentru ca pretul ceaiului pu’erh creste odata cu varsta acestuia. Popularitatea mondiala a ceaiului pu’erh a inceput abia acum aproximativ 50 de ani, cand a fost inventat pu’erh-ul copt.

Cealalta explicatie pentru nota de „murdarie” este – un gust personal. Pu’erh-ul copt are o nota de pamant foarte unica, care nu poate fi experimentata la niciun alt ceai.

Care este solutia? Intotdeauna spalati frunzele de ceai pu’erh cu o scurta infuzie de 5-10 secunde cu apa fierbinte. Aruncati apa si apoi faceti o a doua infuzie pe care o veti bea. Acest lucru va elimina orice murdarie potentiala.

Ce se intampla daca ceaiul pu’erh are gust de peste?

Mai rau decat murdaria este nota de peste. Unele pu’erh-uri pot avea gust de peste crud, si nu intr-un mod placut. Acest lucru se poate intampla atat cu ceaiul pu er crud, cat si cu cel copt, dar poate fi mai frecvent in cazul celor coapte. Aroma de peste poate proveni de la ciupercile si bacteriile din pu’erh. Daca ceaiul dvs. are o aroma puternica de peste, este mai bine sa il evitati decat sa incercati sa ii reparati aroma.

Ce se intampla daca pu’erh are gust de mucegai?

Pu’erh poate avea si el gust de mucegai, mai ales pu’erh crud. Motivul ar putea ca in conditii de invechire necorespunzatoare. Pu’erh-ul crud este intotdeauna invechit – cu cat mai mult timp, cu atat mai bine – pentru a dezvolta un anumit profil de aroma si moliciune. Aceasta invechire trebuie sa fie facuta insa in mod corect. Si pu’erh-ul copt poate fi invechit, dar procesul de invechire nu va influenta atat de mult aroma. Cu toate acestea, este totusi posibil sa aiba si o nota de mucegai, daca a fost depozitat in conditii proaste. Daca ceaiul tau are gust de mucegai, este mai bine sa il eviti si tu.

Ce se intampla daca pu’erh are un gust extrem de amar?

Pu’erh poate merge in ambele extreme. Poate sa nu aiba absolut nicio amaraciune chiar si atunci cand il preparati cu apa clocotita, precum frunzele de pu’erh coapte, sau poate fi extrem de amar, precum unele ceaiuri pu’erh tinere crude si neimbatranite. Dar este mai mult decat posibil ca unele pu’erh-uri crude sa nu fie niciodata amare, chiar si atunci cand sunt proaspete. Uneori, si ceaiurile de inalta calitate pot fi amare, iar acest lucru va depinde de zona de productie.

Daca ceaiul dvs. este imbatabil, folositi apa mai rece si infuzati-l doar cateva secunde. Mariti timpul de infuzare pentru infuziile urmatoare. Daca amaraciunea este inca puternica, il puteti lasa sa imbatraneasca timp de cativa ani. Retineti insa ca, pentru a obtine un ceai invechit de buna calitate, aveti nevoie si de un ceai proaspat de buna calitate.

Cum sa faci ca ceaiul pu’erh sa aiba un gust mai bun

Daca ceaiul dvs. nu este pescaresc, mucegait sau murdar, dar totusi va este greu sa va bucurati de aroma unica, puteti incerca urmatoarele:

1. Amestecati frunzele uscate cu ceaiul dumneavoastra preferat de fructe. Pu’erh se amesteca foarte bine cu fructe tropicale, piersici, portocale sau fructe similare.

2. Adaugati o felie de portocala proaspata atunci cand preparati ceaiul sau preparati-l cu fructe proaspete.

3. Imbatraneste-l singur. Daca nu este nimic in neregula cu ceaiul tau pu’erh, dar tot nu iti place prea mult aroma, lasa-l sa stea inca un an. Aceasta solutie ar putea functiona cu pu’erh crud, dar rareori cu pu’erh copt. Nu uitati sa il tineti departe de soare, mucegai, apa sau caldura.

4. Adaugati flori uscate. Aroma de pu’erh se potriveste bine cu multe flori diferite – trandafiri, crizanteme, iasomie, osmanthus si altele.

Lasă un comentariu