Ghid de ceai Lapsang Souchong

ceai Lapsang Souchong

Nu exista ceai ca Lapsang Souchong. Acest ceai este atat de unic incat chiar si amatorii de ceai il vor recunoaste la prima inghititura. Cu toate acestea, Lapsang Souchong este mult mai mult decat un simplu ceai afumat. Aflati mai multe despre acest ceai negru delicios.

Ce este Lapsang Souchong?

Lapsang Souchong sau Zhengshan Xiaozhong este un ceai negru chinezesc cu o aroma afumata. Traducerea literala a numelui sau ar fi-Tipul de frunze mici din Muntele Original. Va mai amintiti ceaiul Wuyi rock? Acest ceai provine tot din Muntii Wuyi, ca si aceste populare ceaiuri oolong.

Lapsang souchong este facut din aceeasi planta ca toate celelalte ceaiuri adevarate-Camellia sinensis. Chiar daca pentru un bautor pasionat de ceai fiecare ceai de inalta calitate va fi unic, lapsang souchong poate fi unul dintre cele mai unice dintre toate ceaiurile neobisnuite. Lapsang souchong este afumat pe lemn de pin, ceea ce are ca rezultat o nota afumata foarte puternica. In prezent, pot fi folosite si alte tipuri de lemn. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile lapsang souchong sunt supuse unei afumari intense. Tipurile neafumate au note dulci, de fructe coapte si de cacao si sunt foarte diferite de ceea ce numim de obicei un lapsang souchong.

Lapsang souchong sau Zhengshan Xiaozhong s-a nascut in satul Tongmu din Fujian. Acest loc este orasul natal al unui alt ceai negru chinezesc rafinat – Jin Jun Mei. De fapt, Jin Jun Mei si zhengshan xiaozhong neafumat de inalta calitate pot avea un profil de aroma foarte asemanator. In timp ce lapsang souchong are o istorie foarte lunga, Jin Jun Mei a fost creat abia recent. Lapsang souchong este primul ceai negru din lume.

Cum este fabricat ceaiul lapsang souchong

In timp ce multe ceaiuri lapsang souchong pot fi facute din frunze mai vechi si mai mature, nu este neaparat intotdeauna asa. Souchong din denumirea acestui ceai este un souchong diferit de cel folosit pentru clasificarea ceaiurilor din India si Sri Lanka. In Lapsang souchong, souchong inseamna planta de ceai cu frunze mici.

Prelucrarea include ofilirea in cosuri de bambus deasupra focurilor de lemn de pin si uscarea ulterioara deasupra focurilor de pin afumat, dupa care frunzele sunt oxidate si rulate. Metoda de procesare include inca o etapa interesanta – prajirea la tigaie, o etapa obisnuita in prepararea ceaiurilor verzi chinezesti.

Astazi, lapsang souchong afumat este atat de popular incat este disponibil in toate formele, aromele, stilurile si formele. Este disponibil si popular in afara Chinei de aproximativ 200 de ani. Il puteti gasi in pliculete de ceai, sau sub forma de frunze libere, in magazine specializate sau in supermarketuri. Este unul dintre ingredientele unui amestec clasic popular Caravana ruseasca.

Profil de aroma

Astazi, lapsang souchong are, de obicei, o nota afumata foarte proeminenta. In mod traditional, nota afumata provine din afumarea frunzelor pe lemn de pin pentru a obtine o aroma bine echilibrata, cu o afumatura recognoscibila, cu note de fructe profunde si alte note subiacente. In prezent, multe ceaiuri lapsang souchong au o aroma si un parfum afumat foarte intens, adesea comparat cu mirosul de carne afumata sau de foc de tabara. Acestea sunt mai putin fructate si mai puternice. Uneori, ceaiul de calitate inferioara nu este afumat in mod traditional, ci afumat si aromatizat artificial.

Desi lapsang souchong este originar din China, si alte tari au adoptat metoda de fabricare a ceaiului afumat. Exista multe exemple uimitoare de ceaiuri afumate din Japonia, India si Sri Lanka, toate cu un caracter special si o aroma delicioasa, afumate pe diferite tipuri de lemn.

In amestecuri, lapsang souchong ofera de obicei o nota fina afumata, adesea subtila, fara sa domine intregul amestec. Lapsang souchong este delicios atat cald, cat si rece si il puteti folosi pentru prepararea de latte sau chiar si pentru coacere.

Continut de cafeina

Lapsang souchong este un ceai negru, prin urmare, va avea, de obicei, mai multa cofeina decat ceaiul verde. Cu toate acestea, un studiu a aratat ca lapsang souchong ar putea avea mai putina cofeina decat multe ceaiuri verzi. Deoarece continutul de cofeina va depinde de multi factori – de la cultivarea ceaiului la conditiile de crestere, metodele de recoltare si prelucrare si chiar de depozitare si preparare, este imposibil de spus cata cofeina va avea fiecare ceasca de lapsang souchong. Este probabil ca va avea mai putina cofeina decat ceaiul Assam sau ceaiul verde Gyokuro, dar mai multa cofeina decat ceaiul Bancha sau multe oolonguri prajite.

Daca doriti sa reduceti continutul de cofeina, folositi mai putine frunze si folositi un timp de infuzare mai scurt.

Beneficiile consumului de Lapsang Souchong

Lapsang souchong este un ceai negru, asa ca va avea aceleasi beneficii pentru sanatate ca si alte ceaiuri negre. Cu toate acestea, un studiu a aratat ca ar putea avea un continut total de fenoli usor mai mic decat alte ceaiuri negre.

Cele mai importante beneficii sunt:

1. Activitatea antioxidanta

Lapsang souchong contine antioxidanti, tearubigine si teaflavine care pot oferi o activitate antioxidanta ridicata. Acestia pot ajuta la combaterea radicalilor liberi, la reducerea stresului oxidativ si la protejarea celulelor de daune.

2. Stimularea energiei

Ceaiul negru contine cofeina care poate contribui la stimularea energiei. Ceaiul are mai putina cofeina decat cafeaua si poate fi mai potrivit pentru stimularea energiei dupa-amiaza. Pentru a creste continutul de cofeina, adaugati mai multe frunze de ceai si mariti timpul de infuzare.

3. Ajuta la pierderea in greutate

Studiile au aratat ca consumul zilnic de ceai negru poate ajuta atat la prevenirea cresterii in greutate, cat si la pierderea in greutate.

4. Protejarea inimii

Studiile au aratat ca consumul de ceai negru poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima, inclusiv atacurile de cord, si la reglarea tensiunii arteriale.

Cum se prepara lapsang souchong

Puteti prepara ceaiul lapsang souchong in diferite moduri. Pentru o preparare in stil occidental, veti avea nevoie de aproximativ 2 grame de ceai la o cana de apa. Aduceti apa la fierbere si lasati-o sa se raceasca timp de cateva secunde. Se infuzeaza ceaiul timp de 2 minute si se strecoara. Puteti retopii aceleasi frunze o data sau de doua ori. Aceasta metoda este excelenta pentru lapsang souchong afumat.

Daca preparati lapsang souchong neafumat sau lapsang souchong afumat de inalta calitate, prepararea in stil oriental va poate arata toata frumusetea si complexitatea acestui ceai. Folositi aproximativ 5-6 grame de frunze de ceai la 150 ml de apa. Aduceti apa proaspata de izvor la fierbere si lasati-o sa se raceasca timp de un minut sau doua. Se infuzeaza frunzele de ceai timp de 30 de secunde. Reincalziti de cel putin 5 ori, de fiecare data marind timpul de infuzare.

Lasă un comentariu