Atunci cand vorbim despre ceaiul oolong, nimic nu se poate compara cu aromele, formele si culorile ceaiurilor chinezesti oolong. In prezent, in multe tari din intreaga lume se produc ceaiuri oolong cu adevarat exceptionale, dar ceaiurile oolong chinezesti raman in continuare o categorie de ceaiuri speciale si, probabil, cea mai aromata.
Ce este ceaiul oolong chinezesc?
Ceaiul oolong chinezesc este un tip de ceai semioxidat obtinut din planta Camellia sinensis. Simplificat, ceaiul oolong se afla undeva intre ceaiul verde si cel negru. Cu toate acestea, productia de ceai oolong include adesea mai multe etape decat productia de ceai verde sau negru, uneori chiar peste 20. Este cea mai versatila categorie de ceai, atat ca aroma, cat si ca culoare si forma.
Interesant este faptul ca ceaiul oolong este singurul tip de ceai care nu include culoarea in denumire. Ceaiul alb este adesea foarte deschis si poate arata chiar ca o apa usor colorata – cum ar fi acul de argint de foarte buna calitate, ceaiul galben este de obicei galben-verde pana la galben-maroniu, culoarea ceaiului verde variaza de la galben la verde, iar ceaiul negru – numit ceai rosu in China – este rosu inchis sau portocaliu inchis. Ceaiul negru fermentat poate fi fie foarte inchis, fie galben-maroniu deschis.
Ceaiul Oolong poate fi mai mult sau mai putin oxidat. Procentul poate fi de la aproximativ 10% (sau chiar mai putin!) la peste 90%. Oolongul usor oxidat este adesea numit „oolong verde”. Ceaiul oolong puternic oxidat, adesea mai mult de 95%, se numeste ceai negru oolong si are o aroma foarte asemanatoare cu cea a ceaiului negru. Acestea sunt, totusi, foarte rare. Unele ceaiuri negre nu sunt nici ele complet oxidate si pot avea chiar frunze de ceai de culoare verde. Cele mai multe oolonguri negre vor fi oxidate pana la 80%. Dar ceea ce este si mai interesant este ca nivelul de oxidare nu este singurul factor care va influenta culoarea si aroma ceaiului oolong. Alte metode de procesare, cum ar fi prajirea, coacerea sau invechirea, vor schimba semnificativ si frunzele de ceai.
Originile ceaiului
Ceaiurile oolong chinezesti au o istorie foarte lunga, de peste 1000 de ani, insa oolongurile moderne au aparut mult mai tarziu. Cele mai bune ceaiuri oolong chinezesti sunt produse in doua provincii – Fujian si Guangdong. In Fujian se cultiva faimosul ceai oolong Anxi Ti Kwan Yin si uimitoarele ceaiuri de piatra Wuyi, in timp ce in Guangdong se cultiva unele dintre cele mai savuroase si aromate ceaiuri oolong din lume – ceaiurile oolong dan cong.
Ceai Ti Kwan Yin
Ti Kwan Yin sau Zeita de Fier a Milostivirii este un ceai oolong foarte popular si extrem de important din provincia Fujian. Are frunze in forma de semibula si o aroma unica. Sau, mai exact – arome. Ceaiul Ti Kwan Yin ascunde multe arome diferite. In mod traditional, era puternic prajit, dar sunt disponibile si tipuri moderne verzi. Ti Kwan Yin puternic prajit poate avea note prajite si usor metalice, cu un corp profund si cald. Tipurile moderate pot fi mai mult sau mai putin acide, florale sau cremoase, asemanatoare ceaiurilor verzi mai usoare.
Ceaiul Wuyi rock
Oolongul de stanca Wuyi este cultivat pe lantul muntos Wuyi din provincia Fujian. Acesta poate fi cultivat la altitudini diferite. Ceaiurile de stanca Wuyi au frunze rasucite, de obicei de lungime medie, plinute. Cel mai faimos reprezentant, si unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume, este Da Hong Pao sau Red Robe oolong. Alte tipuri populare sunt Qi Lan oolong, Shui Xian oolong si Tie Luo Han oolong.
Ceai Dan Cong
Ceaiurile Dan Cong provin din provincia Guangdong. Acestea sunt cea mai aromata si rafinata categorie de ceai oolong si cea care este foarte dificil de preparat. Ceaiurile Dan Cong sunt facute din frunze de ceai cultivate pe arbori de ceai batrani din muntele Fenghuang. Fiecare dintre ele va avea o aroma foarte unica – cum ar fi cea de miere, migdale, orhidee sau osmanthus si multe altele. Ceaiurile Dan Cong sunt o categorie de ceai cu adevarat rafinata si trebuie preparate cu atentie. Pentru a experimenta cea mai buna aroma, preparati-le in ceainice mici, cu multe frunze de ceai, apa foarte fierbinte si infuzati-le cu atentie.
Gustul ceaiului
Oxidarea va influenta culoarea, mirosul si aroma. Ceaiul oolong verde poate avea o aroma foarte asemanatoare cu cea a ceaiurilor verzi mai usoare si cu nuci. Rareori vor fi vegetale si, de obicei, vor avea note cremoase, florale sau de legume gatite. Oolong-urile coapte si prajite vor avea o nota mai puternica, fie prajita si calda, fie mai coapta si chiar metalica. Ceaiurile Dan Cong vor fi foarte aromate. S-ar putea chiar sa credeti ca sunt aromatizate artificial.
Dar ceea ce este cu adevarat uimitor la aroma ceaiului oolong este ca aceasta se va schimba in mare parte cu fiecare infuzie. Desi puteti prepara ceaiul oolong folosind o tehnica obisnuita de preparare occidentala, cel mai bine este sa reintroduceti frunzele de ceai pentru a va bucura de nuantele de aroma ale fiecarei infuzii. Ceaiul Oolong va fi rareori amar, cu exceptia cazului in care il fierbeti prea mult. Aveti intotdeauna grija cat de lunga este prima infuzie. Daca ardeti frunzele in timpul primei infuzii, toate infuziile ulterioare vor fi si ele amare.
Beneficiile consumului de ceai Oolong
Consumul de ceai oolong poate oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Unul dintre cele mai mentionate si importante beneficii ale consumului de ceai oolong poate fi potentialul de a creste oxidarea grasimilor si potentialul ajutor in pierderea in greutate. Unele studii sugereaza ca oolong poate ajuta la reducerea greutatii corporale chiar si fara a face exercitii fizice. Poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si poate contribui la scaderea inflamatiei vasculare.
Continutul de cafeina
Continutul de cafeina din ceaiul oolong va varia de la un tip la altul. Cu toate acestea, este probabil ca o ceasca de ceai oolong sa contina mai putina cofeina decat o ceasca de ceai verde sau negru. Continutul de cafeina din ceai depinde de multi factori – de la cultivarea ceaiului la terroir, metodele de recoltare si prelucrare, la conditiile de depozitare si tehnica de preparare. Deoarece ceaiul oolong este cea mai versatila categorie de ceai, va puteti astepta la un continut diferit de cofeina in diferite ceaiuri. Prajirea, invechirea, utilizarea unor frunze de ceai mai mature si renuntarea la prima infuzie pot reduce continutul final de cofeina din ceasca dumneavoastra.
Cum se prepara
Pentru a prepara cea mai aromata ceasca de ceai oolong, folositi intotdeauna apa proaspata de izvor. Aduceti apa la fierbere si preincalziti vasul de ceai. Ceaiurile oolong fara aroma se prepara cel mai bine folosind tehnica de infuzare multipla. Preincalziti ceainicul si folositi cel putin 2-3 grame de ceai la 3-4 oz de apa. Prima infuzie ar trebui sa fie doar pentru deschiderea si spalarea frunzelor de ceai. Aruncati-o, nu o beti. Pastrati prima infuzie regulata la 20-40 de secunde. Reintroduceti de mai multe ori si mariti timpul pentru fiecare infuzie ulterioara. Alternativ, folositi aproximativ 2-3 grame la o cana de apa si infuzati timp de 2-3 minute. Temperatura apei trebuie sa fie intre 85-95 °C.