Darjeeling, o sampanie printre ceaiurile negre, provine din India si este unul dintre cele mai importante si apreciate ceaiuri negre din lume. Nu seamana cu niciun alt ceai si se remarca prin aroma, aspect si chiar – metoda de procesare. Citeste de ce este special si care sunt potentialele beneficii pentru sanatate ale consumului de ceai Darjeeling.
Ce este ceaiul Darjeeling?
Ceaiul Darjeeling este un tip de ceai negru din districtul Darjeeling din Bengalul de Vest, India. In prezent, in Darjeeling exista 87 de gradini de ceai si 72 de fabrici de ceai. Acestea produc ceai negru, oolong, verde si alb. Cu toate acestea, ceea ce se ascunde de obicei sub numele de Darjeeling este ceaiul negru. Primul ceai din zona a fost plantat in urma cu mai putin de 200 de ani. Plantarea ceaiului a inceput pe domeniul de ceai Makaibari, un domeniu care inca produce ceai Darjeeling. Pe aceeasi mosie a functionat si prima fabrica de ceai din zona, deschisa in 1859. Interesant este faptul ca cunostintele despre cultivarea si prelucrarea ceaiului au fost transmise de cultivatorii chinezi. Primele tipuri de ceai produse in Darjeeling au fost cele negre, dar astazi multe domenii experimenteaza si alte tipuri. Toate acestea au in comun caracterul unic Darjeeling.
De ce este Darjeeling unic?
Spre deosebire de ceaiurile din statul indian Assam, ceaiul Darjeeling este facut din planta Camellia sinensis var. sinensis. Ceaiul Assam foloseste planta de ceai Assamica, cu o aroma mai robusta, frunze mai mari si, de obicei, mai multa cofeina. Camellia sinensis var. sinensis este folosita mai ales in China si Japonia, pentru producerea ceaiului verde, alb, oolong, negru si galben.
Principala diferenta intre Darjeeling si orice alt ceai negru este ca nu este fermentat complet. Cu toate acestea, acest lucru nu este valabil pentru toate fluxurile de ceai Darjeeling. Procentul de fermentare este vizibil dupa culoarea frunzelor de ceai – cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat sunt mai fermentate. Ceaiul Darjeeling de prima faza recoltat primavara este de obicei mai deschis, cu multe frunze verzui. Celelalte reprize vor avea de obicei frunze de ceai maro, mai inchise la culoare.
Ceaiul Darjeeling are trei fluxuri – primavara, vara si toamna, si poate avea doua fluxuri intermediare. Prima si a doua culoare sunt, de obicei, cele mai bune, dar multi sustin ca una dintre ele este mai buna. Ambele dau ceaiuri cu aroma complexa si sunt aproape intotdeauna mai bune fara lapte sau zahar. Alte flush-uri, cum ar fi flush-ul de toamna, sunt adesea folosite pentru a fi amestecate in diferite amestecuri.
Continutul de cafeina
Desi se crede in mod obisnuit ca ceaiul Assam are mai multa cofeina, s-ar putea ca acest lucru sa nu fie intotdeauna adevarat. Darjeeling este facut din frunze si muguri mai tineri care contin mai multa cofeina decat frunzele mai vechi si mai mature. Cercetarile au aratat ca, cu 1,7 grame de cofeina la 100 de grame de frunze, acesta are in general mai multa cofeina decat alte ceaiuri indiene cu frunze libere, cum ar fi Assam sau Nilgiri. Cu toate acestea, fanii si praful spart de la alte ceaiuri indiene pot da o ceasca mai puternica. Continutul total va depinde si de tipul de frunze, de spalare, de prelucrare si de metoda de preparare.
Beneficiile consumului de ceai Darjeeling
Darjeeling este un ceai negru, deci are aceleasi beneficii ca si alte ceaiuri negre. Cu toate acestea, fiecare ceai este diferit, iar cantitatea totala de compusi benefici va depinde de recolta, de modul in care depozitati ceaiul si de modul in care il preparati.
Potentialele beneficii pentru sanatate ale ceaiului Darjeeling sunt:
1. Activitatea antioxidanta si stimularea sistemului imunitar
Activitatea antioxidativa din ceaiul negru provine de laarubigine si teaflavine. Acestea pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi si pot contribui la reducerea stresului oxidativ care provoaca daune celulare. Deteriorarea celulara poate duce mai departe la multe boli si probleme de sanatate, inclusiv cancer, boli de inima si imbatranire.
2. Promovarea pierderii in greutate
Desi ceaiul verde si ceaiul oolong sunt alegeri mai populare pentru a pierde in greutate, consumul de ceai Darjeeling poate ajuta si el la obiectivele de pierdere in greutate. Cercetarile au aratat ca polifenolii din ceaiul negru au o excelenta proprietate anti-obezitate. Acestia pot ajuta la reducerea aportului caloric si pot ajuta la arderea mai rapida a grasimilor.
3. Reglarea tensiunii arteriale
Consumul de ceai negru poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de atac de cord, de accident vascular cerebral sau de afectare a rinichilor. Interesant este faptul ca poate scadea si tensiunea arteriala. Studiile arata ca bautul pe termen lung de ceai negru poate ajuta la echilibrarea presiunii pentru persoanele cu tensiune arteriala scazuta sau ridicata.
4. Imbunatatirea densitatii osoase
Un alt mare beneficiu al consumului de ceai negru poate creste densitatea osoasa. Densitatea osoasa este legata de riscul de osteoporoza. Cercetarile au aratat ca ceaiul negru poate fi benefic pentru a reduce acest risc, in special la femei.
5. Reducerea riscului de aparitie a bolii Parkinson
Studiile au aratat ca ceaiurile negre pot fi mai benefice decat ceaiurile verzi in reducerea riscului de boala Parkinson. Acest lucru poate fi legat atat de cofeina, cat si de alti compusi care se gasesc in ceaiul negru, cum ar fi tearubiginele si teaflavinele.
Cum se prepara ceaiul Darjeeling
Spre deosebire de ceaiurile Assam, ceaiurile din Darjeeling au un gust mai bun fara lapte sau zahar. Darjeeling nu este maltos ca Assam si are o nota de muscat si de fructe. Este mai usor atat ca culoare, cat si ca textura. Pentru a prepara ceaiul Darjeeling, folositi intotdeauna apa proaspata de izvor. Alegerea apei este foarte importanta daca doriti sa experimentati toate nuantele de aroma ale ceaiului Darjeeling. Temperatura apei ar trebui sa fie in jur de 85°C-90°C. Se lasa la infuzat timp de 3 minute. Apa de primavara va avea o aroma mai usoara si mai proaspata, in timp ce cea de vara va fi intotdeauna mai puternica.