Ghid Ceai Ceylon: Ce este, Beneficii, Continut Cofeina si Mod de Preparare

ceaiuri din Sri Lanka

Daca sunteti un bautor pasionat de ceai, probabil ca ati incercat cel putin un ceai Ceylon in viata. Se gaseste adesea in amestecurile de ceai pentru micul dejun. Ceaiul Ceylon pur este un adevarat deliciu si este diferit de ceaiurile din alte tari.

Ce este ceaiul Ceylon?

Ceylon tea este ceaiul din Sri Lanka. Ceylon a fost numele colonial al Sri Lankai pana in 1972. Cu toate acestea, ceaiurile din Sri Lanka sunt inca cunoscute in mod obisnuit sub numele de ceai Ceylon. Desi ceaiul negru este de obicei ascuns sub denumirea de ceai Ceylon, astazi Sri Lanka produce si ceai alb, verde si oolong rafinat. De fapt, ceaiul alb Silver Needle din Adam’s Peak este unul dintre cele mai scumpe ceaiuri de inalta calitate din lume. Este cultivat la 2500 m deasupra nivelului marii. Doar ceaiuri rare din intreaga lume, cum ar fi Da Yu Ling oolong din Taiwan, sunt cultivate la altitudini atat de mari.

Povestea ceaiului din Ceylon a inceput aproape din intamplare – pentru a inlocui cafeaua. Importantele culturi de cafea au fost distruse la sfarsitul secolului al XIX-lea, oferind ceaiului o oportunitate. Numarul plantatiilor de ceai a crescut enorm – de la 1000 de acri in 1867 la 384 000 de acri la sfarsitul secolului al XIX-lea. Primele plantatii de ceai au inlocuit plantatiile de cafea din Kandy, care este in continuare o zona foarte importanta pentru productia de ceai.

Toate ceaiurile din Ceylon sunt fabricate din planta de ceai Camellia sinensis, la fel ca toate celelalte ceaiuri adevarate. Cu toate acestea, Ceylon are propriile soiuri de ceai care, impreuna cu terroir-ul si metodele de prelucrare, dau o aroma speciala, diferita de alte ceaiuri negre.

De unde provine ceaiul Ceylon?

Ceaiul Ceylon este de obicei impartit in trei grupe:

Ceaiul de cultura joasa – sub 600 de metri
Ceai de cultura medie – intre 600 si 1200 de metri
Ceai de cultura inalta – peste 1200 de metri

In Sri Lanka exista sapte regiuni importante de cultivare a ceaiului – Nuwara Eliya, Dimbula, Uva, Uda Pussellawa, Kandy, Ruhuna si Sabaragamuwa. Ceaiurile din fiecare zona au un profil de aroma specific. Numele regiunii este aproape intotdeauna atribuit ceaiului si ajuta la recunoasterea aromei. Ceaiul negru cultivat la altitudine mare, cum ar fi ceaiurile din Nuwara Eliya, va avea de obicei o culoare mult mai deschisa si va avea o nota florala, in timp ce cele din Ruhuna vor da o culoare rosie mai inchisa. Ceaiurile cultivate la altitudine joasa reprezinta peste 50% din productia totala de ceai din Sri Lanka.

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ceai de Ceylon

Beneficiile consumului de ceai Ceylon sunt similare cu beneficiile consumului altor ceaiuri. Acesta contine antioxidanti, cofeina, L-teanina, minerale si vitamine. In functie de tipul de ceai Ceylon pe care il beti, puteti obtine beneficii diferite. La fel ca alte ceaiuri verzi, si ceaiul verde Ceylon este bogat in EGCg. Ceaiurile negre Ceylon contin teaflavine si tearubigine, responsabile de aroma, culoare si beneficii.

Stimularea sistemului imunitar

Atat catechinele din ceaiul verde, cat si teaflavinele din ceaiul negru pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi. Radicalii liberi cauzeaza deteriorarea celulelor si duc la multe boli, de la cancer la boli ale creierului si diabet. Studiile au aratat ca catechinele rezultate din consumul unei singure cesti de ceai negru sunt prezente in organism timp de 24 de ore.

Prevenirea accidentului vascular cerebral si a bolilor de inima

Studiile au aratat ca consumul a trei cesti de ceai negru pe zi poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Ceaiul verde impartaseste aceleasi beneficii. Un studiu coreean a aratat ca riscul este mai mic atunci cand se consuma mai mult de 3 cesti de ceai verde pe zi.

Reducerea colesterolului

Atat ceaiul negru, cat si cel verde pot avea ajutor in reducerea nivelului de colesterol rau. Desi studiile sugereaza ca consumul de ceai negru poate avea un impact asupra colesterolului, cu toate acestea, efectul ceaiului verde poate fi mult mai mare.

Ajuta la pierderea in greutate

Atat ceaiul verde, cat si ceaiul negru pot ajuta la obiectivele de pierdere in greutate. Desi astazi ceaiul verde este considerat de obicei un companion mai puternic pentru pierderea in greutate, ceaiul negru poate ajuta si el. De fapt, unele studii au aratat ca ceaiul negru poate fi mai eficient. Acesta ajuta la reducerea caloriilor si la prevenirea stresului oxidativ.

Prevenirea cancerului

Influenta consumului de ceai asupra cancerului a fost subiectul a peste 50 de studii epidemiologice in ultimii 15 ani. Desi stiinta inca incearca sa dea un raspuns la modul in care ceaiul poate ajuta, acestea ofera o baza buna pentru a face din consumul de ceai un obicei. Studiile sugereaza ca ceaiul negru si ceaiul verde pot ajuta in cazul cancerului de plamani, de piele, de san si al altor tipuri de cancer.

Ceaiul de Ceylon are cofeina?

Da, ceaiul Ceylon contine cofeina. Atat ceaiul alb, cat si cel verde, oolong si negru de Ceylon vor avea cofeina. Asteptati-va la aproximativ 50+mg de cofeina la o ceasca de ceai negru Ceylon si la aproximativ 30mg de cofeina la o ceasca de ceai verde Ceylon. Aceasta este totusi mult mai putin decat o ceasca de cafea obisnuita.

Daca doriti sa reduceti nivelul de cofeina din ceasca dumneavoastra, folositi apa mai rece si nu reumpleti frunzele. Spalarea frunzelor mai intai pentru a reduce nivelul de cofeina nu este recomandata, deoarece veti spala si aroma. Infuzia foarte scurta pentru spalarea frunzelor este recomandata doar pentru a curata sau deschide frunzele, si nu pentru a reduce continutul de cofeina.

Daca doriti sa reduceti aportul de cofeina si sa beti totusi ceaiuri adevarate de Ceylon, sunt disponibile si ceaiuri decofeinizate.

Diferenta dintre ceaiul Ceylon si ceaiul negru?

Ceylon tea este in principal un tip de ceai negru, dar si alte ceaiuri, cum ar fi ceaiul verde, alb si oolong, atata timp cat sunt produse in Sri Lanka, sunt tot ceaiuri Ceylon.

In comparatie cu alte cateva ceaiuri negre importante din alte tari, ceaiul negru Ceylon este probabil sa fie mai floral, mai vioi si chiar mai proaspat.

Ceaiurile Ceylon urmeaza un sistem de clasificare similar cu cel al ceaiurilor indiene. De exemplu, Ceylon Orange Pekoe de Ceylon este un ceai care include frunzele mai tinere ale plantei de ceai, cele mai apropiate de muguri. Numele oricarui ceai din Ceylon va include, de cele mai multe ori, numele regiunii, al gradului sau al domeniului de ceai in care a fost produs. Acest lucru va va ajuta sa faceti alegerea corecta si sa gasiti ceaiul cel mai potrivit pentru preferintele dumneavoastra. Ceaiul Ruhuna va fi corpolent si excelent pentru un ceai de dimineata. Ceaiurile de cultura inalta, cum ar fi ceaiul Nuwara Eliya, au un gust mai delicat si mai usor, in timp ce ceaiurile Kandy de cultura medie sunt corpolente si puternice.

Ceaiurile verzi din Ceylon sunt mai asemanatoare cu ceaiurile verzi indiene decat cu cele japoneze sau chinezesti. Acestea sunt mai puternice, cu o nota de fum usor si o culoare galbena mai inchisa.

Lasă un comentariu