Frunza Libera vs Pungi de Ceai: Principalele Diferente

Frunza Libera vs Pungi de Ceai

Aproape fiecare bautor de ceai incepe calatoria cu ceaiul in pliculete de ceai. Acestea nu sunt doar disponibile pe scara larga, ci si foarte convenabile. Daca te-ai indragostit de ceai in timp ce incerci ceaiurile in pliculete, la un moment dat vei dori sa incerci si ceaiul vrac. Si acolo – pentru majoritatea iubitorilor de ceai – incepe intreaga magie a ceaiului. Care este diferenta dintre pliculetele de ceai si ceaiul la vrac?

Istoria pliculetelor de ceai

Pungile de ceai sunt, de fapt, o inventie moderna a comerciantilor de ceai. Timp de sute (chiar mii!) de ani, ceaiul a fost disponibil doar sub forma de frunze libere, sub forma de pulbere sau comprimat. Pungile de ceai au fost inventate la inceputul secolului XX in Statele Unite. Primul brevet pentru pliculetele de ceai a fost completat in 1901 de Roberta C. Lawson si Mary Molaren pentru o inventie care trebuia sa permita o inmuiere usoara. O alta poveste spune ca acestea au fost inventate sapte ani mai tarziu de un comerciant de ceai american din New York. Si a fost pur si simplu un accident. Acesta isi infasura ceaiul din frunze libere in pungi de matase, iar clientii sai nu stiau ca trebuie sa il desfaca inainte de preparare. Asa ca au pus pur si simplu punga in apa calda si astfel s-a nascut pliculetul de ceai.

In anii urmatori, popularitatea pliculetelor de ceai a permis dezvoltarea ulterioara a acestora. Dar, tipul de frunze de ceai ambalate in pliculete s-a schimbat si el. S-a schimbat de la frunza de ceai plina sau rupta la praf de ceai si particule mici numite fannings. Indiferent de calitatea frunzei, pliculetele de ceai au devenit un „mod” de neinlocuit de a prepara ceaiul. Atat de neinlocuit, incat astazi trebuie sa redescoperim din nou ceaiul din frunze libere.

Popularitatea ceaiului din frunze libere a inceput sa creasca doar cu cateva decenii in urma. Multe tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul verde, oolong sau alb, erau aproape necunoscute in multe tari occidentale pana cand ceaiul cu frunze libere a inceput sa castige din nou popularitate.

Diferenta de calitate

Atat pliculetele de ceai, cat si ceaiul vrac pot fi de o calitate foarte buna sau foarte slaba. In general, ceaiul vrac este de obicei de o calitate superioara. Acest lucru se datoreaza faptului ca pungile de ceai obisnuite contin de obicei praf de ceai si fannings, particule mici ramase in urma productiei de ceai. In prezent, ca alternativa, sunt disponibile pungi de matase in forma de piramida, care pot contine ceai intreg de inalta calitate si neintrerupt. Singura problema? Ele pot fi fabricate din plastic si elibereaza cantitati mari de microplastic si nanoplastic in ceasca dumneavoastra.

Cu toate acestea, ceaiul vrac poate fi si el de o calitate inferioara. Calitatea va depinde de mai multi factori, de la planta de ceai la conditiile de crestere, metodele de recoltare si tehnicile de procesare pana la depozitare. Din punct de vedere tehnic, ceaiul neintrerupt va castiga intotdeauna in fata prafului de ceai.

Atunci cand se infuzeaza ceaiul cu frunze libere, puteti vedea si descoperi lucruri despre ceaiul dumneavoastra pe care nu le puteti vedea atunci cand infuzati ceaiul praf. Puteti vedea exact ce parte a plantei de ceai beti – muguri, frunze mai mari sau mai mici, ramuri intregi sau doar frunze. De asemenea, puteti judeca frunza de ceai dupa culoare si forma. Acest lucru este imposibil cu pliculetele de ceai.

Diferenta in ceea ce priveste gustul

Ati observat ca nu toate ceaiurile sunt disponibile in pliculete de ceai? Unele ceaiuri de inalta calitate, intens aromate, ar da o ceasca foarte proasta daca ar fi folosite sub forma de praf ambalat in filtre. De exemplu, unele tipuri de ceaiuri nepotrivite pentru pliculete de ceai sunt ceaiurile chinezesti dan cong, multe oolonguri rulate sau mugurii de ac de argint. Frunzele de ceai au nevoie de spatiu pentru a se extinde si a-si elibera aroma, iar acest lucru pur si simplu nu este posibil intr-o punga de ceai.

Apoi, cu ceaiul din frunze libere puteti controla taria cestii dvs. adaugand mai multe sau mai putine frunze. Pungile de ceai contin o cantitate fixa de ceai, care este de obicei in jur de 1-3 grame. Aroma este reglata si cu temperatura apei. Multi oameni prepara pliculetele de ceai cu apa fierbinte, ceea ce face ca aroma sa fie si mai putin atractiva.

Apoi, cu cat particulele de frunze sunt mai mici, cu atat se vor deteriora mai repede. Acest lucru inseamna ca praful de ceai si fannings isi vor pierde prospetimea mult mai repede decat ceaiul din frunze libere. Va amintiti de matcha, o pulbere fin macinata din frunze de ceai vrac de inalta calitate? Aceasta isi poate pierde prospetimea in doar 4 saptamani, tocmai din cauza dimensiunii particulelor. Pungile de ceai contin particule mai mari, dar isi pot pierde prospetimea foarte repede. Daca optati pentru pliculete de ceai, pastrati-le corespunzator sau alegeti pachete ambalate individual.

Un alt factor care va influenta aroma este ambalajul in sine. Unele pliculete de ceai pot lasa un gust de hartie, mai ales daca acestea contin ceaiuri albe sau verzi mai delicate.

Diferenta de cost

Pliculetele de ceai obisnuite contin, in general, intre 1 si 3 grame de ceai. O cutie care contine 20 de pliculete de ceai poate avea doar 20 de grame de ceai. Un pliculet de ceai este bun pentru o singura infuzie, deoarece particulele de ceai din pliculete vor elibera toata aroma lor la prima infuzie. Pe de alta parte, puteti sa reintroduceti ceaiul din frunze libere si chiar sa il preparati in moduri diferite pentru a va bucura de diferite profiluri de aroma. Acest lucru inseamna ca pretul per ceasca va fi adesea mai mic decat pretul unui pliculet de ceai. Si ofera, de asemenea, o experienta de baut mai buna. De fapt, unele tipuri de ceai pot oferi pana la 15 cesti de ceai intr-o singura sesiune de preparare.

Ceaiul de cea mai buna calitate nu este aproape niciodata ambalat in pliculete de ceai. Interesant este ca ceremoniile de ceai din intreaga lume se concentreaza intotdeauna pe ceaiul din frunze libere, niciodata pe pliculete de ceai. Acestea includ intotdeauna ceaiurile cu cel mai bun gust si de cea mai buna calitate.

Cum sa alegeti intre ceaiul cu frunze libere sau pliculetele de ceai?

Atunci cand va decideti intre ceaiul cu frunze libere sau pliculetele de ceai, raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Beau ceai pentru beneficiile pentru sanatate?

Daca beti ceai pentru a va bucura de beneficiile pentru sanatate, ceaiul cu frunze libere poate fi o alegere mai buna. Singura exceptie este atunci cand doriti un ceai cu un continut mai mare de cofeina – pliculetele de ceai pot oferi o bautura mai cofeinizata intr-o singura infuzie decat ceaiul din frunze libere.

2. Vreau sa fac ceaiul cat mai repede posibil?

Daca doriti sa aveti ceaiul gata in cel mai scurt timp, pliculetele de ceai sunt mai bune. Pentru a prepara o ceasca perfecta de ceai din frunze libere, veti avea nevoie de cel putin cateva ustensile, cum ar fi un ceainic, o strecuratoare sau chiar un intreg set de ceai. Cu pliculetele de ceai, veti avea nevoie doar de o ceasca. Acestea sunt simplu de transportat si de luat cu tine atunci cand calatoresti sau mergi la serviciu.

Cu toate acestea, puteti prepara ceaiul din frunze libere si in pliculete de ceai si va puteti bucura de o aroma mai buna fara a face compromisuri in ceea ce priveste calitatea. Pentru ca prepararea ceaiului din frunze libere sa fie cat mai usoara, alegeti filtre de bumbac reutilizabile sau filtre de hartie de unica folosinta.

3. Beau ceai pentru a ma bucura de cea mai buna aroma posibila?

Pentru a va bucura de cea mai buna aroma, optati intotdeauna pentru ceaiul din frunze libere. De obicei, singurele pliculete de ceai care pot concura cu ceaiul din frunze libere din punct de vedere al aromei sunt pliculetele de matase in forma de piramida. Acestea contin si ceai din frunze libere. Ceaiul din frunze libere va avea multe note de aroma pe care le puteti descoperi prin retusarea frunzelor.

4. Vreau sa reduc deseurile?

Daca vrei sa reduci deseurile, ceaiul cu frunze libere castiga, mai ales daca vine in ambalaj bio-degradabil. Prepara-l intr-un ceainic pentru a mentine deseurile la un nivel minim.

5. Vrei sa savurezi ceaiul cu lapte si zahar?

Daca va place sa beti ceai cu lapte si zahar, ceaiul cu frunze libere aromatizat poate fi cea mai buna alegere. Ceaiul vrac pur de calitate superioara se bea aproape intotdeauna pur. Dar ceaiul vrac aromat de inalta calitate poate oferi o infuzie puternica si corpolenta, cu note cremoase si fine, pe care o puteti imbunatati si mai mult prin adaugarea de lapte sau zahar. Zaharul si laptele sunt aproape obligatorii si pentru ceaiul negru din pliculete de ceai, dar dintr-un motiv foarte diferit – pentru a face gustul mai bun in general.

6. Vrei sa faci un ceai cu lapte?

Pentru a face latte, ceaiurile mai puternice sunt mai bune. Poti obtine o infuzie mai puternica alegand ceaiuri CTC cu frunze in forma de granule mici, ceaiuri cu frunze mici si rupte sau – pliculete de ceai.

Lasă un comentariu