Daca nu sunteti un fan al aromelor vegetale puternice ale ceaiurilor verzi japoneze sau daca doriti sa reduceti aportul de cofeina, bucurandu-va in acelasi timp de beneficiile ceaiului verde, ceaiul prajit poate fi raspunsul potrivit. Ceaiul prajit are un continut mai mic de cofeina decat ceaiul verde obisnuit si o aroma unica si tentanta. Aflati cum sa preparati o ceasca perfecta de hojicha si cum sa prajiti ceaiul acasa.
Ce este ceaiul prajit?
Ceaiul prajit sau hojicha este un tip de ceai verde japonez. Acest ceai japonez exista de 100 de ani si inca se bucura de o mare popularitate datorita aromei sale unice si continutului scazut de cofeina. Hojicha este facut in principal din frunze de ceai bancha, dar poate fi facut si din sencha. Frunzele de ceai bancha, mai batrane si mai mature, au un continut natural mai scazut de cofeina, care este redus si mai mult prin prajire. Cu toate acestea, indiferent de procesul de prajire, hojicha pastreaza in continuare o activitate antioxidanta ridicata. Studiile au aratat ca capacitatea de eliminare a radicalilor liberi a hojicha este mai mare decat cea din ceaiul oolong sau negru[1].
Hojicha poate fi prajit usor sau puternic. De obicei, are frunze de ceai mai mari, cu tulpini si tulpini. Daca preferati gustul prajit si de nuca in locul aromei verzi vegetale, hojicha poate fi ceaiul potrivit pentru dumneavoastra.
Cum se prepara Hojicha
Hojicha are un gust delicios atat cald, cat si rece. Datorita aromei sale puternice si unice, il puteti folosi si pentru prepararea unor latte delicioase. Este perfect pentru a face ceai rece racoritor.
Pentru a face o ceasca de ceai hojicha fierbinte, folositi aproximativ 2-5 grame de ceai la fiecare ceasca de apa, in functie de cat de puternic doriti sa fie ceaiul. Alegeti apa proaspata de izvor, mai degraba decat apa tare de la robinet.
- Aduceti apa la fierbere.
- Turnati apa clocotita intr-un ceainic pentru a-l preincalzi. Cel mai bun ceainic pentru prepararea hojicha este fie un kyusu japonez, fie un tetsubin.
- Puneti frunzele de ceai intr-un ceainic.
- Asteptati pana cand apa scade la 90-95°.
- Turnati apa fierbinte peste frunzele de ceai.
- Se lasa la infuzat timp de 45-90 de secunde, in functie de temperatura apei si de cat de puternic doriti sa fie.
- Se lasa din nou la infuzat. Puteti folosi apa clocotita pentru orice infuzie ulterioara.
Puteti lasa ceaiul sa se infuzeze mai mult de un minut, dar nu-l fierbeti prea mult. Chiar daca hojicha are un continut mai mic de cofeina si o aroma mai blanda, poate sa iasa totusi amar.
Cum sa va faceti propriul hojicha?
Puteti face cu usurinta ceai verde prajit si acasa. Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face hojicha sunt bancha, kukicha, sencha japonez, sencha chinezesc si ceaiurile verzi prajite la tigaie cu frunze mai lungi si mai plate.
Pentru a va face propriul ceai prajit, veti avea nevoie de o tigaie curata, aragaz si ceai verde. Mai intai, curatati tigaia si asigurati-va ca este complet uscata. Apoi, preincalziti tigaia pe aragaz la foc mediu sau mic. Poti folosi o temperatura mai mare, dar ai risca sa arzi si frunzele. Puneti frunzele de ceai in tigaie. Lasati-le sa se prajeasca de ce scuturati usor tigaia. Odata ce incep sa isi schimbe culoarea si puteti simti mirosul de prajit, ati terminat – sau aproape terminat. Le puteti praji fie usor, fie puternic, dar aveti grija sa nu le ardeti.
Prajirea este o modalitate excelenta de a salva frunzele de ceai care nu mai sunt foarte proaspete. Daca ati stricat din greseala ceaiul verde sencha sau bancha punandu-l la lumina directa a soarelui, prin prajire il puteti salva in continuare. Prajiti doar cantitati mai mici de ceai pe care intentionati sa le folositi intr-o perioada scurta de timp. In acest fel, va veti putea bucura de cea mai buna si proaspata aroma prajita de hojicha.
Puteti praji si alte ceaiuri?
Da, si alte ceaiuri sunt excelente pentru prajire. Oolong-urile usor oxidate in forma de bila sunt perfecte pentru prajirea acasa. Alegeti ceaiuri care fie au o aroma vegetala, fie au deja o aroma de nuca si prajita. Un alt ceai grozav de prajit acasa este Yerba Mate din America de Sud. Yerba mate provine dintr-o planta diferita de ceaiul adevarat, dar contine si cofeina. Alegeti frunze pure de ceai yerba mate si prajiti-le in acelasi mod in care ati face-o cu frunzele de ceai verde. Folositi frunzele prajite pentru a prepara ceai cald sau rece.