Cum se Prepara Ceaiul Oolong

Cum se Prepara Ceaiul Oolong

Ceaiurile Oolong sunt cele mai usoare, dar si cele mai dificil de preparat. Pentru a prepara unele tipuri de oolong veti avea nevoie de multa rabdare si intelegere, in timp ce pentru celelalte puteti folosi pur si simplu doar o cana si apa fierbinte. Cititi cum sa preparati diferite ceaiuri oolong pentru a obtine cea mai buna aroma.

Cat timp se infuzeaza ceaiul oolong

Ceaiul oolong este unul dintre cele sase tipuri principale de ceai. Acesta poate fi mai mult sau mai putin oxidat, ceea ce il face mai apropiat de ceaiul verde sau negru. De aceea, timpii de macerare si temperaturile apei pot fi foarte diferite. Poti lasa la macerat ceaiul oolong timp de doar cateva secunde sau chiar mai mult de 5 minute si totusi sa obtii cea mai buna aroma posibila. Cel mai scurt timp de infuzat pentru ceaiul oolong este de 10 secunde, in timp ce cel mai lung timp de infuzat recomandat este de pana la 8 minute. Desi puteti folosi o tehnica de infuzare scurta cu aproape orice ceai oolong, prepararea la cana in stil occidental nu este potrivita pentru toate – de exemplu, pentru ceaiul Dan Cong.

Cele mai bune ustensile pentru prepararea ceaiului oolong

Poti prepara ceaiul folosind aproape orice filtru de ceainic sau infuzor, dar daca vrei cu adevarat sa te bucuri de cea mai buna aroma a ceaiului, evita infuzoarele mici sau ceainicele mari. Cea mai buna solutie este sa cumparati un set de ceai gong fu adecvat pentru prepararea ceaiului. Deoarece majoritatea tipurilor de oolong provin din China si Taiwan, nu este o surpriza faptul ca cel mai bun set de ceai va fi cel chinezesc.

Pentru a extrage toate notele de aroma din ceaiul oolong, raportul frunze/apa este important, iar modul oriental de preparare va oferi intotdeauna cea mai buna aroma. Prin urmare, ceainicele mai mici sunt o alegere mai buna. Multe ceaiuri oolong sunt fie in forma de bile mici si stranse, fie formate in forme lungi si filiforme. Bilele sau lingurile mici de infuzare nu vor permite frunzelor sa se extinda complet. Pentru prepararea unor tipuri de ceai va trebui sa umpleti vasul cu frunze aproape 2/3, iar ceainicele mici fac masurarea foarte usoara. In cazul oolongurilor rulate, umpleti intotdeauna partea de jos cu frunze, in timp ce in cazul frunzelor lungi si filiforme, incercati sa umpleti cel putin jumatate din ceainic.

Ceasca cu infuzor

Cana cu infuzor este o alegere excelenta pentru prepararea ceaiului oolong la birou. Alege-le pe cele cu infuzoare detasabile, astfel incat sa poti folosi aceleasi frunze de mai multe ori.

Gaiwan chinezesc

Gaiwan-ul chinezesc este un vas de ceai in forma de ceasca mica, cu capac. Este o necesitate pentru a experimenta cu adevarat toate nuantele de aroma ale ceaiurilor oolong. Folositi aproximativ 1 gram de frunze de ceai pentru 20 ml de apa (sau ajustat acolo unde este necesar) si infuzati-le doar cateva secunde. Veti putea folosi frunzele de ceai oolong de cel putin 5 ori cu aceasta metoda, iar uneori chiar de 10 ori inainte ca acestea sa isi piarda toata aroma.

Ceainic chinezesc zisha

Ceainicele chinezesti din lut purpuriu pot fi uneori de neinlocuit atunci cand se extrage cea mai buna aroma din ceaiul oolong chinezesc, precum Wu Yi sau Dan Cong. Acestea pastreaza caldura, acumuleaza in timp un strat natural de ceai si sunt usor de utilizat. Aceste ceainice sunt, de obicei, foarte mici, dar suficiente pentru a umple 2-3 cesti de ceai chinezesti mici.

Ceainic din sticla cu sau fara infuzor

Ceainicele din sticla sunt excelente pentru a va bucura de frumusetea frunzelor de ceai oolong desfasurate. Umpleti fundul ceainicului cu frunze de ceai oolong in forma de bila si adaugati apa fierbinte.

Cana obisnuita

O cana obisnuita poate fi folosita pentru prepararea ceaiurilor oolong in forma de bila. In apa fierbinte, acest tip de ceai oolong se va extinde si va umple ceasca, permitandu-va sa beti ceaiul fara a strecura mai intai frunzele. Pur si simplu turnati apa fierbinte, lasati sa se infuzeze timp de un minut si beti. Adaugati mai multa apa cand ati terminat.

Timpul de preparare a ceaiului Oolong si raportul apa/frunze

Urmatoarele recomandari sunt pentru prepararea ceaiului folosind un amestec de tehnica de preparare occidentala si orientala, pentru a obtine cea mai buna aroma in timp ce folositi orice ceainic sau cana cu infuzor. Ajustati cantitatea de frunze daca este necesar.

  • Ceai oolong Wu Yi, inclusiv Red Robe si Qi Lan – 1 minut, 3-5 grame la o cana de apa, reintroducand la infuzat
  • Ti Kwan Yin Ti Kwan Yin si alte ceaiuri oolong Anxi – 1 minut, 4-5 grame de frunze la o ceasca de apa, reintroduceti.
  • Ceai High Mountain – 1-2 minute pentru prima infuzie si se folosesc aproximativ 4-5 grame de frunze de ceai la o cana de apa, apoi se strecoara din nou.
  • White Tipped oolong si alte oolong-uri cu insecte – se face prima infuzie timp de 2-3 minute, si se folosesc aproximativ 150-200 ml de apa pentru 3 grame de frunze de ceai, se reintroduca la infuzie
  • Ceai oolongs aromatizat – 2-3 minute pentru aproximativ 2-3 grame de frunze de ceai la o cana de apa
  • Alte oolonguri – urmati recomandarile de pe eticheta sau infuzati timp de un minut, apoi ajustati timpul daca este necesar

Pentru o preparare de tip occidental, 2 grame de frunze sunt de obicei suficiente. In acest caz, infuzati ceaiul timp de 2-3 minute.

Cea mai buna temperatura pentru oolong

Puteti prepara aproape toate ceaiurile oolong, cu apa aproape clocotita, dar pastrati timpul de infuzare scurt. Cele mai bune temperaturi ale apei daca folositi cantitatea de frunze si timpii de infuzare recomandati mai sus:

  • Ceai oolong Wu Yi, inclusiv Red Robe si Qi Lan – 90 °C
  • Ti Kwan Yin si alte ceaiuri oolong Anxi – 95 °C
  • Ceai High Mountain – 90 °C
  • White Tipped oolong si alte ceaiuri oolong cu varful alb – 85 °C
  • Ceai oolongs aromatizat – 85 °C
  • Alte oolonguri – urmati recomandarile de pe eticheta sau folositi o temperatura a apei de aproximativ 85 °C, apoi ajustati temperatura daca este necesar

Pasi pentru prepararea celei mai bune cesti de ceai oolong

  • Fierbeti apa proaspata de izvor intr-un ceainic curat
  • Preincalziti cana sau ceainicul turnand apa fierbinte inauntru si afara
  • Folositi cantitatea recomandata de frunze de ceai la o ceasca de apa sau mai mult pentru o aroma plina si intensa
  • Spalati frunzele turnand in apa si aruncand infuzia dupa cateva secunde
  • Turnati mai multa apa si acoperiti cu un capac
  • Lasati sa se infuzeze urmand recomandarile de mai sus
  • Turnati ceaiul in cesti de ceai

Ceai oolong preparat la rece

Puteti prepara la rece orice ceai oolong in acelasi mod in care ati prepara la rece ceaiul verde. Cu toate acestea, frunzele de ceai oolong vor avea nevoie de mai mult timp pentru a elibera aroma. Lasandu-le sa se infuzeze timp de cel putin 6 ore sau peste noapte, veti obtine cea mai buna aroma.

  • Alegeti un ceainic mare de sticla sau un ulcior.
  • Adaugati 2 linguri de frunze de ceai.
  • Adaugati apa calduta sau rece.
  • Acoperiti cu un capac pentru a va proteja de mirosuri.
  • Puneti in frigider pentru cel putin 6 ore.
  • Folositi in termen de 24 de ore.

Lasă un comentariu