Matcha este regina tuturor ceaiurilor. Acest ceai verde japonez este atat de simplu, atat de pur, atat de unic si atat de complex in acelasi timp, incat nu are corespondent in lumea ceaiului. Exista ceai. Si exista matcha. Ceaiul matcha este servit in timpul ceremoniilor japoneze de ceai, asa ca prepararea celui mai bun acasa va necesita ceva practica.
Ce este matcha?
Desi matcha este, din punct de vedere tehnic, un ceai verde sub forma de pudra, acesta este adesea recoltat din soiuri speciale de ceai si procesat diferit fata de pudrele de ceai obisnuite. Frunzele de ceai folosite pentru prepararea matcha se numesc tencha si nu contin nervuri, tulpini si tulpini. Este respectat atat pentru aroma, unicitate si, recent, pentru beneficiile pentru sanatate.
Cat timp se lasa matcha la infuzat?
Matcha este singurul ceai adevarat care nu se lasa la macerat. Nici nu se infuzeaza. In loc sa se infuzeze, sa se prepare sau sa se infuzeze, matcha este pur si simplu dizolvat in apa fierbinte. Cu toate acestea, pentru a „dizolva” corect pulberea de matcha in apa fierbinte este nevoie de mult mai mult decat un ceainic, o ceasca si o lingurita. Prepararea unei cesti perfecte din acest ceai este o forma de arta. Matcha ar trebui sa fie despre recunostinta, simplitate, respect, dar si despre placere si aroma pura de calitate.
Diferite moduri de a face ceai matcha
Puteti prepara matcha in mai multe moduri. Cel mai bun este – modul traditional. Il puteti folosi pentru a face latte, apa infuzata cu matcha, ceaiuri cu gheata, frappes, milkshake-uri sau orice bautura posibila pe care v-o puteti imagina. Dar distractia nu se opreste aici. Exista mii si mii de retete delicioase de matcha. Este perfecta in multe prajituri, deserturi si inghetata, in cocktailuri si chiar si in mancaruri sarate.
Cum se prepara matcha in mod corect
Pentru a face matcha acasa, veti avea nevoie doar de cateva ustensile de baza:
- chawan sau un bol de ceai,
- chashaku sau o lingura de ceai,
- chasen sau un bici de bambus
- sita
Poti inlocui chawan si chashaku cu un bol obisnuit si o lingurita, dar acest lucru va indeparta mult din magia si sofisticarea ritualului de preparare si de baut matcha. Pentru ca da, a bea si a prepara matcha ar trebui sa fie un ritual care va face placere.
Urmatoarele instructiuni sunt pentru prepararea usucha sau a ceaiului subtire, cel mai comun mod de a bea matcha acasa si pentru incepatori. Pentru a prepara koicha sau ceai gros, veti avea nevoie de un chasen special, de pudra de matcha de foarte buna calitate potrivita pentru prepararea koicha, de mai putina apa si de mult mai multa pudra de ceai.
Instructiuni:
- Asezati toate ustensilele de ceai si ustensilele in fata dumneavoastra si asigurati-va ca toate sunt curate si uscate.
- Folositi numai apa proaspata de izvor. Aduceti-o la fierbere, apoi lasati-o sa se raceasca pana la aproximativ 176°.
- Intotdeauna preincalziti bolul de ceai turnand apa fierbinte inauntru si afara si uscati-l cu un prosop de ceai.
- Cerneti 2 chashaku sau ½ lingurita de matcha printr-o sita intr-un bol de ceai uscat.
- Turnati aproximativ 70 ml de apa in bol. Puteti folosi ceva mai multa apa, dar nu folositi niciodata o ceasca plina.
- Bateti matcha cu ajutorul unui tel de ceai, facand miscari de mana in forma de „w” pana cand obtineti o bautura neteda cu o spuma usoara. unele tipuri vor spuma mai putin,
- altele mai mult.
- Beti-o imediat.
- Curatati ustensilele de ceai cu apa imediat dupa utilizare.
Lucruri pe care nu ar trebui sa le faceti niciodata atunci cand preparati matcha
- Nu folositi niciodata o lingura de ceai umeda pentru a culege praful de matcha. Matcha are un termen de valabilitate foarte scurt si trebuie folosita in decurs de aproximativ o luna. Folosirea lingurii sau a lingurii de ceai umede o va strica imediat.
- Nu folositi apa clocotita pentru prepararea matcha. Va veti trezi cu o bautura foarte amara.
- Nu folositi niciodata praf de matcha nesesizat, decat daca doriti bulgari de pulbere in bolul de ceai.
- Fiti intotdeauna viguros, dar bland cu chasen. Picioarele se pot rupe usor. Nu folositi forta si evitati sa apasati chasenul pe fund.
- Nu lasati niciodata matcha sa se raceasca sau sa stea ore intregi. Isi va pierde toata aroma si textura.
- Nu uitati sa va curatati chasenul, altfel va fi foarte dificil sa il curatati mai tarziu. Prin ingrijirea corespunzatoare a ustensilelor de ceai, le prelungiti durata de viata.