Cum se Prepara Ceaiul la Rece

Cum se Prepara Ceaiul la Rece

Cat de des ati auzit pe cineva spunand ca ar bea mai mult ceai daca ar fi mai usor de preparat? Cu prepararea la rece, consumul de ceai nu poate fi mai usor. De fapt, nu necesita prea mult efort, atentie sau verificarea timpului si a temperaturii. Este, de asemenea, cea mai iertatoare metoda, deoarece va avea intotdeauna un gust racoritor si niciodata amar.

Ce este prepararea la rece?

Prepararea la rece consta in prepararea ceaiului folosind doar frunze de ceai, un ulcior sau un alt recipient pentru prepararea ceaiului si un frigider. Ceaiul preparat la rece este diferit de paharul obisnuit de ceai rece. Este mai usor, necesita mult mai putin efort pentru a fi preparat si nu necesita zahar. Ceaiul rece obisnuit se prepara prin prepararea ceaiului cu apa fierbinte, apoi se dilueaza cu mai multa apa si/sau gheata. Deoarece apa fierbinte va da o infuzie mult mai puternica, si uneori amara, in doar cateva minute, se adauga adesea zahar la ceaiul cu gheata pentru a-l face mai gustos. Pe de alta parte, prepararea la rece nu va da niciodata o infuzie amara – doar o bautura racoritoare si delicata care poate fi savurata pe parcursul unei zile. Cu infuzarea la rece puteti controla cu usurinta aroma prin infuzarea frunzelor timp de cateva ore mai mult sau mai putin.

Ce ceaiuri sunt bune pentru prepararea la rece

Poti folosi aproape orice ceai pentru infuzarea la rece, dar unele dintre ele pot necesita mult mai mult timp pentru a oferi cea mai buna aroma. De exemplu, ceaiul chinezesc sencha este una dintre cele mai bune alegeri pentru prepararea la rece, in timp ce pu’erh-ul inchis este rar folosit.

Preparati ceaiul verde timp de cel putin 3 ore, ceaiul alb timp de 4 ore, ceaiul oolong si cel negru timp de 5-6 ore, ceaiul din plante timp de cel putin 8-12 ore si ceaiurile de fructe timp de peste 12 ore. Frunzele rupte vor elibera aroma mult mai repede decat frunzele neintrerupte. Oolongurile rulate strans, cum ar fi Ti Kwan Yin, pot avea nevoie si ele de mai mult timp, in comparatie cu oolongurile cu frunze rasucite.

Ceai alb

Pai Mu Tan este unul dintre cele mai bune ceaiuri albe pentru prepararea la rece. Adaugati 2-3 linguri de frunze de ceai la 4-6 cani de apa si lasati la infuzat timp de aproximativ 4 ore sau mai mult.

Ceai verde

Ceaiul verde este, de departe, cel mai bun tip de ceai pentru prepararea la rece. Spre deosebire de o ceasca de ceai verde fierbinte, ceaiul verde preparat la rece nu va avea niciodata un gust amar.

Ceai Oolong

Oolong este adesea mai putin folosit pentru prepararea ceaiului rece decat ceaiul verde sau negru, dar poate fi excelent pentru prepararea de infuzii reci.

Ceai negru

Ceaiul negru preparat la rece va avea mai putina cofeina decat ceasca dvs. obisnuita de ceai negru. Cu o aroma mai usoara, mai dulce si mai racoritoare, va fi o bautura excelenta de sorbit toata dimineata. Incercati Grand Keemun, Ceylon Orange Pekoe si Organic Assam.

Ceai din plante

Amestecurile de plante picante, mentolate si racoritoare sunt excelente pentru prepararea la rece. Desi puteti prepara la rece aproape orice ceai din plante, unele pot avea nevoie de mai mult timp pentru a da cea mai buna aroma.

Avantajele prepararii la rece

  • Necesita foarte putin efort, iar rezultatul este delicios
  • Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la temperatura apei sau sa stricati ceaiul cu apa clocotita
  • Veti avea suficient ceai pentru cel putin o zi
  • Ceaiul preparat la rece nu va fi niciodata amar
  • Este o alternativa savuroasa si fara calorii pentru vara
  • Mai putina cofeina din plantele si ceaiurile cu cofeina[1]
  • Aceeasi putere antiodihnativa ca si ceaiul preparat la cald, dar mai putina astringenta[2]
  • Aceleasi frunze de ceai vor oferi un profil de aroma cu totul nou
  • Puteti adauga propriile ingrediente

Reteta de ceai preparat la rece

Vei avea nevoie de:

  • Ceaiul tau preferat cu frunze libere, 1+ lingurita la un litru de apa sau aproximativ 4 cani
  • Ulcior de sticla, ceainic de sticla, o sticla de ceai mai mare sau un borcan mare de sticla
  • Apa de izvor sau apa filtrata, la temperatura camerei
  • In functie de tipul de ceai, filtru pentru a-l strecura ulterior

Metoda de preparare la rece:

Prepararea la rece este extrem de usoara. Cel mai important pas in prepararea la rece este alegerea celei mai bune ape. Apa tare de la robinet s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere pentru prepararea frunzelor delicate de ceai. Deoarece prepararea la rece are ca rezultat o infuzie mult mai usoara, gustul apei este foarte important.

1 lingura de frunze de ceai este de obicei suficienta pentru 4-6 cani de apa. Cu cat folositi mai multe frunze, cu atat mai puternica va fi aroma pe care o veti obtine – la fel ca in cazul prepararii la cald. Incercati mai intai cu mai putine frunze si ajustati cantitatea mai tarziu.

Desi puteti folosi pliculete de ceai, este posibil ca acestea sa aiba un impact asupra aromei. In schimb, daca este nevoie, optati pentru pliculete curate din panza. Cu toate acestea, cea mai buna aroma va proveni din folosirea doar a frunzelor de ceai.

Puneti frunzele in ulcior si clatiti-le rapid daca este nevoie. Apoi adaugati apa si puneti-l in frigider. De obicei, ceaiul verde va fi gata dupa trei ore. Oolong si negru pot dura aproximativ 5, iar ceaiul din plante este cel mai bine infuzat chiar mai mult timp. Nu este nevoie sa strecurati frunzele si puteti chiar sa completati apa odata ce ulciorul este pe jumatate gol. Totusi, daca nu strecurati frunzele, nu le pastrati in frigider mai mult de 24 de ore. 12 ore este, in general, cel mai bun timp de preparare pentru orice tip de bere si este probabil sa dea cel mai bun rezultat.

Asezati o strecuratoare deasupra paharului si turnati. Puteti adauga un sirop simplu daca doriti mai multa aroma si il puteti transforma intr-un ceai rece cu gheata sau il puteti bea pur.

Idei pentru un amestec de preparare la rece facut in casa

Prepararea la rece va extrage o aroma foarte diferita fata de prepararea la cald, iar unele ceaiuri pot avea un gust mai bun decat cele preparate la rece. De fapt, s-ar putea chiar sa fiti surprins sa gasiti noul dvs. ceai preferat printre frunzele pe care nu le savurati cu adevarat inainte.

Daca preparati ceai verde, alb, oolong sau negru obisnuit, fara aroma, incercati sa adaugati alte ingrediente. Iata cateva idei:

  • Ceai verde si castravete proaspat
  • Ceai verde si frunze proaspete de menta
  • Ceai Oolong si frunze proaspete de busuioc
  • Ceai negru Keemun si petale proaspete de trandafir
  • Ceai negru Assam organic si lavanda proaspata
  • Hibiscus si felii de lamaie verde
  • Musetel si frunze proaspete de menta

Lasă un comentariu