Cum Se Face Ceaiul Pe Aragaz

Cum Se Face Ceaiul Pe Aragaz

In prezent, exista un aparat pe care il are aproape fiecare bautor de ceai – un ceainic electric. Ceainicul electric a devenit indispensabil in aproape fiecare bucatarie, iar prepararea unei cesti de ceai sau de cafea fara unul poate parea o sarcina imposibila. Dar ce se intampla daca totusi doriti sau trebuie sa faceti o ceasca de ceai fara un ceainic electric? Este mai usor decat crezi. Aflati doua moduri diferite de a face ceai pe aragaz.

Prepararea ceaiului pe aragaz este simpla

Da, prepararea ceaiului pe aragaz este simpla. Cu mult timp in urma, cand ceainicele electrice nu erau inca de uz comun, oamenii inca mai beau mult ceai. Cum il preparau ei? Folosirea unui aragaz era o modalitate. Celalalt mod, care este inca in uz, era prin fierberea apei intr-un cazan. Acesta era rezervat mai ales pentru diferite ceremonii de ceai.

Unelte de bucatarie de care aveti nevoie

Puteti prepara ceaiul pe aragaz folosind fie o cratita obisnuita, fie un ceainic de aragaz, fie un cezve, o oala mica cu un maner lung folosita pentru prepararea cafelei turcesti. Veti avea nevoie, de asemenea, de o strecuratoare pentru a strecura ceaiul sau de un infuzor sau de un ceainic si, bineinteles, de cana dumneavoastra preferata.

1. Ceainic pe aragaz

Fierbatoarele de aragaz au fost extrem de populare inainte ca fierbatoarele electrice sa devina norma. Astazi, cu aspectul lor retro, acestea devin din nou populare. Utilizarea unui ceainic de aragaz este destul de usoara. Odata ce apa este fiarta, acestea vor produce un sunet de fluierat care va aminteste ca acum puteti sa va faceti ceaiul. Cu toate acestea, nu inmuiati frunzele de ceai in ceainicul de aragaz. Folositi-le doar pentru a fierbe apa, nu pentru a o inmuia. In schimb, folositi un ceainic obisnuit sau un infuzor pentru a inmuia frunzele libere.

Cel mai bun pentru: ceai negru sau daca doriti cel mai simplu mod de a fierbe apa

2. Tetsubin

Tetsubin este un tip de ceainic/ceainic de aragaz utilizat in mod obisnuit in Japonia. Aceste ceainice din fonta erau folosite atat pentru fierberea apei, cat si, uneori, pentru infuzarea ceaiului din frunze libere, dar tipurile moderne nu sunt potrivite pentru a fi folosite pe aragaz. In mod traditional, acestea erau incalzite pe un foc de carbuni. Tetsubins moderne acoperite cu smalt sunt folosite in acelasi mod in care ati folosi un ceainic obisnuit si, de obicei, vin cu o strecuratoare detasabila din otel inoxidabil. Cu exceptia cazului in care nu sunteti absolut sigur ca tetsetbinul dvs. este din fonta pura, fara un strat de smalt, nu il folositi pentru incalzirea apei.

Cel mai bun pentru: Modul corect de preparare a ceaiului japonez

3. Cratita

Puteti folosi o cratita obisnuita si pentru a fierbe apa. Ceea ce face ca cratita sa fie grozava este ca poti controla efectiv temperatura apei. Cum? Privind bulele de aer. Bulele incep sa se formeze in apa inainte ca aceasta sa fie fiarta. In cultura chineza a ceaiului, etapele de fierbere a apei au un nume foarte descriptiv – „ochi de creveti”, „ochi de crab”, „ochi de peste”, „coarda de perle” si „chin furios”.

Ochii de creveti sunt bule mici si mici care incep sa se formeze mai intai pe fundul cratitei. Aceasta este, de obicei, temperatura perfecta pentru prepararea ceaiului verde. Puteti recunoaste urmatoarea etapa prin bule ceva mai mari, tot pe fundul cratitei. Aceasta va fi o temperatura ideala pentru ceaiuri verzi mai puternice sau pentru a doua infuzie a frunzelor delicate de ceai verde. „Ochii de peste” sunt bule vizibil mai mari. Aceasta apa va fi perfecta pentru ceaiul Darjeeling, multe ceaiuri oolong si ceai alb. In al patrulea stadiu veti vedea bule din ce in ce mai mari si plutind la suprafata pana cand vor ajunge la ultimul stadiu – apa clocotita. Asta inseamna ca apa a atins 212 °F. Ultimele doua etape sunt excelente pentru prepararea ceaiului negru si a ceaiului din plante.

Daca folositi un ceainic, nu-l folositi niciodata pe cel care are rugina, reziduuri de mancare arsa sau un miros ciudat. Ar putea strica apa si ar putea influenta semnificativ gustul ceaiului. Cu toate acestea, puteti folosi cratite atat pentru a fierbe apa, cat si pentru a inmuia frunzele de ceai.

Cel mai bun pentru: fierberea apei pentru toate tipurile de ceaiuri sau pentru fierberea/coacerea frunzelor de ceai, in special pentru prepararea de cafele cu lapte si ceaiuri cu lapte

4. Cezve

Cezve este un tip de oala traditionala turceasca si est-europeana pentru prepararea cafelei fin macinate. In mod traditional, acesta era fabricat din cupru, dar cezvele moderne sunt adesea fabricate din otel inoxidabil sau teflon. Acestea vin in diferite dimensiuni si sunt excelente si pentru a incalzi apa pentru ceai. Cu toate acestea, nu folositi niciodata acelasi cezve pentru prepararea cafelei si pentru fierberea apei pentru ceai, deoarece s-ar putea sa va treziti cu apa mirosind a cafea.

Cel mai bun pentru: fierberea apei pentru orice tip de ceai, fierberea/prepararea ceaiului

Cum sa faci ceai fierbinte pe aragaz

Pentru a face ceai fierbinte pe aragaz folosind o cratita simpla:

  • Alegeti o cratita mica si curata.
  • Adaugati putin peste 1 cana de apa in cratita.
  • Aduceti-o la fierbere sau luati-o de pe foc odata ce apa a ajuns la temperatura potrivita pentru tipul de ceai pe care doriti sa il faceti.
  • Adaugati frunzele de ceai intr-un ceainic sau intr-un infuzor de ceai. Alternativ, adaugati pliculete de ceai.
  • Turnati apa peste frunzele de ceai.
  • Asteptati 2-5 minute, in functie de tipul de ceai. Urmati recomandarile pentru cel mai bun timp de infuzare sugerate pe ambalajul ceaiului.
  • Strecurati sau indepartati pliculetul de ceai si serviti.

Cum se prepara ceaiul rece pe aragaz

Daca doriti sa preparati ceai rece sau ceai dulce pe aragaz, va recomandam sa faceti o infuzie mai puternica.

  • Alegeti o cratita mica si curata.
  • Adaugati 1 cana de apa in cratita.
  • Aduceti-o la punctul de fierbere. Daca faceti ceai negru, rooibos sau oolong, adaugati o cantitate dubla de frunze de ceai. Si lasati sa fiarba timp de 5 minute la foc mic. Daca faci ceai verde cu gheata, ia-l de pe foc si lasa-l sa se raceasca un minut sau doua. Adaugati dublul cantitatii de frunze de ceai si lasati-l sa se infuzeze timp de 5 minute.
  • Se strecoara intr-un shaker plin cu gheata. Adaugati indulcitorul. Inchideti si agitati energic.
  • Turnati intr-un pahar si adaugati mai multa gheata daca este necesar.

Lasă un comentariu