Fie ca o iubesti sau o urasti, kombucha a cucerit lumea bauturilor sanatoase. Procesul de preparare a acestei bauturi functionale s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor bautorilor de ceai, dar exista multi iubitori de kombucha care nu-si pot imagina o zi fara ea. Afla ce este mai exact kombucha si cum sa o prepari acasa.
Cum sa incepi cu Kombucha
Daca sunteti gata sa incercati un ceai foarte diferit, kombucha nu va va dezamagi. Kombucha este disponibila in zeci de arome, aflandu-se cu mandrie pe rafturile multor supermarketuri si magazine alimentare din intreaga lume. In timp ce procesul de preparare a kombucha poate sa nu sune atat de atragator, aceasta bautura poate avea o multime de beneficii potentiale pentru sanatate.
Kombucha poate fi carbogazoasa sau necarbogazoasa. Kombucha carbogazoasa este uneori descrisa ca o sampanie naturala, fara alcool. Daca ai incercat-o si ti-a placut, poti incerca sa o faci si tu acasa. Nu veti avea nevoie de multe ustensile, iar un simplu ceai negru obisnuit si zahar vor fi suficiente pentru a incepe.
Ce este kombucha?
Kombucha este un ceai fermentat facut din zahar, apa, frunze de ceai si scoby – sau adesea numit „ciuperca” de ceai kombucha. Este popular in intreaga lume, mai ales datorita potentialelor sale beneficii pentru sanatate. Kombucha, la fel ca si alte alimente fermentate, este un aliment functional. De fapt, este „produsul cu cea mai rapida crestere pe piata bauturilor functionale”. Bauturile functionale contin compusi precum probiotice, prebiotice, peptide, fibre, minerale, vitamine si altele, care pot oferi numeroase beneficii pentru sanatate, de la activitate antioxidanta si antiinflamatorie, pana la imbunatatirea functiei cognitive si digestive.
Ceea ce este cu adevarat interesant este ca kombucha, la fel ca si ceaiurile adevarate, isi are originea in China. De fapt, a fost preparata pentru prima data in urma cu peste 2000 de ani.
Kombucha contine bacterii si drojdii care pot fi benefice pentru sanatate. Cu toate acestea, contine, de asemenea, zahar, asa ca tineti cont daca sunteti atent la consumul de zahar. Ceaiul pre-fabricat poate contine o cantitate foarte mare de zahar. Puteti face kombucha din diferite tipuri de ceai. Desi ceaiul negru este cel mai comun, daca va plac aromele pamantii si doriti sa folositi in schimb ceai decafeinizat, puteti folosi chiar si rooibos.
Nu confundati kombucha cu konbucha, un tip de ceai japonez preparat din alge konbu. Acestea sunt doua ceaiuri foarte diferite. Konbucha este rar disponibil in afara Japoniei. Are o aroma specifica de alge marine sarate.
Kombucha are o aroma foarte diferita de cea a unei cesti de ceai obisnuite. Este racoritor, usor acrisor si mai mult sau mai putin spumos. Va avea si o usoara dulceata, dar cea mai mare parte a dulceatei din ceaiurile disponibile in comert va proveni din zaharul adaugat suplimentar.
Ce este un scoby?
„Ciuperca” de ceai sau un scoby nu este o ciuperca reala. Scoby-ul este o „asociatie simbiotica de bacterii si drojdii” care se formeaza in timpul unui proces de fermentare a ceaiului negru si a zaharului. Pentru a face un scoby, veti avea nevoie de o kombucha deja preparata care contine culturile vii necesare pentru ca „scoby-ul sa se formeze. Tipurile crude fara aroma din supermarketuri ar trebui sa functioneze bine. Cu toate acestea, puteti obtine, de asemenea, un scoby de la magazine specializate sau de la alti iubitori de ceai care fac kombucha acasa. Oricare ar fi modalitatea pe care o alegeti, acordati atentie de unde provine ceaiul sau scoby-ul dumneavoastra. Beneficiile se pot transforma cu usurinta in probleme de sanatate daca scoby-ul sau ceaiul dvs. sunt contaminate sau mucegaite. Pentru a face un scoby, folositi intotdeauna ceai negru obisnuit si kombucha fara aditivi sau arome.
Ce este un „ceai de initiere”?
Pentru a face kombucha, a avea un scoby nu este suficient. Veti avea nevoie si de un ceai de pornire. Ceaiul starter este deja o kombucha complet fermentata care contine culturi vii. Daca cumparati un scoby deja facut, veti primi de obicei si un ceai de pornire. La fel ca si scoby-ul, ceaiul starter trebuie sa fie sanatos.
Daca va faceti propriul scoby, retineti ca lichiorul de ceai pe care l-ati folosit pentru a face un scoby nu este un ceai de pornire. Acesta va avea un gust foarte acru si nu este potrivit pentru a face un lot proaspat de ceai kombucha. Veti avea nevoie de un altul. ceaiul de pornire va fi primul ceai kombucha pe care il veti face folosind scoby-ul deja format. Acest ceai va fi asemanator cu tipurile crude si fara aroma din magazin.
Este sigura prepararea kombucha acasa?
Prepararea kombucha acasa poate fi mai putin sigura decat cumpararea bauturilor gata de bautura. Cu toate acestea, daca acordati o atentie sporita detaliilor, asigurandu-va ca toate echipamentele sunt sterilizate si ca ceaiul de pornire si scoby-ul sunt sanatoase, este posibil sa preparati o bautura sigura si acasa. Retineti insa ca fabricarea de kombucha va necesita mult timp. Este va necesita rabdare si conditii adecvate.
Ingredientele de care aveti nevoie
Pentru a face kombucha veti avea nevoie de un borcan mai mare, o panza sau un alt tip de panza respirabila, dar tesuta fin si o panglica elastica. De asemenea, veti avea nevoie de ceai negru, zahar si apa.
Folositi intotdeauna numai borcane de sticla. Sterilizati-le inainte de a le folosi pentru a va asigura ca sunt absolut curate de orice murdarie, mucegai, bacterii sau orice altceva care ar putea sa va strice kombucha.
Cum se prepara ceaiul Kombucha
Fabricarea kombucha incepe cu un scoby. Daca aveti deja unul, sariti peste acest pas.
Cum se face scoby-ul
Pentru a face ceai kombucha, va trebui sa cultivati mai intai un scoby. Scoby-ul se cultiva, mai degraba decat se face, deoarece se va forma odata ce ceaiul incepe sa fermenteze. Folositi frunze simple de ceai negru sau chiar pliculete de ceai. Frunzele simple de ceai negru Assam organic vor fi o alegere buna.
Cultivarea unui scoby va dura cel putin 10 pana la 30 de zile.
- Adaugati 7 cani de apa intr-o cratita curata si aduceti-o la fierbere. Se ia de pe foc. 7 cani de apa reprezinta putin mai mult de 1,5 litri.
- Adaugati apoi 3/4 cesti de zahar alb granulat obisnuit si amestecati pentru a-l dizolva. Nu adaugati mai mult de 100 de grame pe litru de apa.
- Adaugati 8-10 grame de ceai vrac sau echivalentul in pliculete de ceai si lasati sa se infuzeze timp de aproximativ o ora sau doua, pana cand ajunge la temperatura camerei.
- Strecurati ceaiul intr-un borcan mare de 1.
- Adaugati o ceasca de kombucha cruda, fara aroma, cumparata din magazin.
- Acoperiti-l cu o panza sau chiar cu un prosop de bucatarie obisnuit si fixati-l cu o banda de cauciuc.
- Asezati-l intr-un loc intunecat, departe de surse de caldura, mucegai sau lumina directa a soarelui.
- Incercati sa o pastrati la temperatura camerei.
- Dupa 2-3 saptamani, scoby-ul dvs. va fi gata.
Cum se prepara kombucha
Pentru a face 1 litru de kombucha, veti avea nevoie de scoby-ul dvs., ceaiul starter, zahar, apa si ceai la alegere. Puteti folosi orice ceai doriti, chiar daca scoby-ul dvs. este facut din ceai negru. Asigura-te ca toate ustensilele si mainile tale sunt perfect curate. Fabricarea kombucha este foarte asemanatoare cu fabricarea scoby-ului. De fapt, puteti folosi aceleasi cantitati de apa, zahar si ceai pentru a va face kombucha sau chiar le puteti dubla pentru a face mai mult. Incercati mai intai cu o cantitate mai mica pentru a va face o idee despre cat timp va trebui sa fermenteze kombucha dvs.
- Adaugati 1 litru de apa intr-o cratita si aduceti-o la fierbere.
- Adaugati aproximativ 6 grame de frunze de ceai si lasati sa se infuzeze timp de 10 minute.
- Se strecoara intr-o alta cratita si se adauga 50-60 de grame de zahar. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva.
- Se lasa sa se raceasca timp de cateva ore, pana cand ajunge la temperatura camerei. Nu puneti niciodata scoby-ul in apa fierbinte.
- Turnati ceaiul dulce intr-un borcan curat, adaugati 1/3 ceasca de ceai starter si scoby-ul dumneavoastra.
- Acoperiti borcanul cu o carpa curata si strangeti-l cu o banda de cauciuc.
Lasati-l sa fermenteze timp de 6-10 zile. Il puteti lasa sa fermenteze mai mult timp. Continuati sa verificati aroma. Cea mai buna temperatura pentru a face kombucha este temperatura camerei sau, chiar mai bine, cu cateva grade mai mare. Temperaturile mai scazute pot prelungi timpul de fermentare, iar o temperatura mai ridicata il poate scurta.
Adaugati indulcitori doar cand scoateti scoby-ul, nu inainte. Retineti totusi ca zaharurile il vor face sa fermenteze mai mult, ceea ce poate creste continutul de alcool. Pastrati kombucha preparata in frigider pentru a incetini procesul de fermentare.
Ce gust are kombucha?
Kombucha poate avea arome diferite, in functie de ceai si de alte ingrediente. Puteti alege orice ceai doriti, dar cel organic va fi cea mai buna optiune. Ceaiurile verzi mai usoare, cum ar fi Dragon Well organic, cu dau o kombucha mai usoara si mai crocanta. Nu folositi niciodata ceaiuri aromate sau parfumate pentru fermentare. Frunzele pure de ceai sunt cele mai bune. Daca doriti sa faceti kombucha pe baza de plante, folositi rooibos pur sau honey bush pur, mai degraba decat amestecuri aromate.
Puteti adauga arome fructate si indulcitori dupa ce kombucha cruda este gata si nu cu scoby-ul inca in borcan. Kombucha va fi mai mult sau mai putin acra, in functie de continutul de zahar si de indulcitorii suplimentari. Va fi mai mult sau mai putin efervescenta, de asemenea, in functie de cat timp va fermenta in sticla.
Tineti cont totusi ca kombucha contine alcool. Nivelul de alcool va depinde, de asemenea, de procesul de fermentare. Studiile arata ca poate contine de la mai putin de 0,1% pana la chiar 5% de alcool. Prin urmare, nu este recomandabil sa bea kombucha pentru femeile insarcinate si care alapteaza, pentru copii si pentru persoanele care trebuie sa evite alcoolul.