Cum Sa Preparati Ceaiul Verde

Cum Sa Preparati Ceaiul Verde

Pregatirea unei cesti perfecte de ceai verde nu este deloc usoara. Aroma ceaiului verde depinde de multi compusi – de la catechine si taninuri la aminoacizi si substante volatile, care fac ceaiul placut de baut. Toti acestia au nevoie de temperaturi specifice pentru o extractie optima. Prin urmare, modul in care va preparati ceaiul va influenta aroma. In plus, fiecare tip de ceai, terroir, diferitele perioade de recoltare si procese de productie vor avea un impact asupra compozitiei chimice a ceaiului dumneavoastra.

Urmand cateva reguli de baza si ajustand anumiti parametri de preparare, este posibil sa preparati o ceasca perfecta chiar si cu ceaiul din frunze vrac pe care nu l-ati mai incercat pana acum.

Cum se prepara ceasca perfecta de ceai verde?

Prepararea ceaiului este atat o arta, cat si o stiinta. Oamenii de stiinta cerceteaza de ani de zile temperaturile potrivite ale apei pentru a extrage diferiti compusi, in timp ce maestrii ceaiului au petrecut secole pentru a stapani o arta a prepararii ceaiului. Cu totii sunt de acord, o ceasca perfecta este mai mult decat simpla turnare de apa clocotita peste frunzele de ceai.

De exemplu, ceaiul verde din prima recolta va avea cu 61,0% mai multe catechine decat ceaiul verde din recoltele ulterioare. Catechinele dau un gust amar, iar o ceasca de ceai verde din prima recolta facuta cu apa clocotita ar putea sa va faca sa renuntati pe viata la consumul de ceai verde. Acest lucru inseamna ca ar trebui sa folositi intotdeauna apa mai rece sau un timp de fierbere mai scurt pentru prepararea ceaiului verde din prima recolta. Pe de alta parte, frunzele mature, cum ar fi bancha si hojicha, sunt susceptibile sa tolereze temperaturi mai ridicate si chiar sa ofere o aroma mai buna atunci cand sunt preparate cu apa putin mai fierbinte.

Cea mai buna temperatura de preparare a ceaiului verde

Cea mai buna temperatura pentru prepararea ceaiului verde este, de obicei, in jurul valorii de 70 °C si 80 °C. Cu toate acestea, unele ceaiuri sunt mai delicate decat celelalte. Fierberea apei va distruge complet aroma. Mai jos este o lista a celor mai comune tipuri si a temperaturilor de preparare recomandate. Intotdeauna ajustati usor parametrii daca ceaiul pe care il beti este prea slab sau prea puternic pentru gustul dumneavoastra.

Sencha japonez

Sencha, cel mai popular dintre toate ceaiurile verzi japoneze, este renumit pentru aroma sa vegetala, proaspata si usor dulce. Dar sencha este, de asemenea, unul dintre ceaiurile care sunt foarte usor de suprasolicitat si care aduc multa amaraciune in ceasca dumneavoastra. Cea mai buna temperatura de preparare pentru sencha este de aproximativ 80 °C. Faceti prima infuzie foarte scurta; 30 de secunde de infuzare vor fi suficiente. Alternativ, puteti folosi o apa putin mai rece, de aproximativ 70 °C, si sa o infuzati timp de 1-2 minute.

Ceaiuri chinezesti

Ceaiurile verzi chinezesti de la prima recolta vor avea foarte probabil cel mai bun gust daca infuzati frunzele timp de aproximativ doua minute la 80 °C. 3 grame de frunze vor fi suficiente pentru o ceasca perfecta. Pentru o tehnica de reinceput incercati sa folositi un timp de infuzare mai scurt si cresteti temperatura apei la 85 °C. Lasati la infuzat putin sub un minut.

Ceai verde indian si din Sri Lanka

Folositi aproximativ 3 grame de ceai la o ceasca de apa si fierbeti timp de 2 minute la 75 °C.

Ceai verde prajit

Ceaiurile verzi prajite, cum ar fi hojicha, sunt foarte usor de preparat. Acestea au mai putina cofeina, mai putine catechine si mai putini aminoacizi decat alte tipuri de ceai verde si pot suporta destul de bine timpii lungi de infuzare si temperaturile ridicate. Folositi o temperatura a apei cuprinsa intre aproximativ 80 °C si 90 °C si fierbeti timp de 1-3 minute.

Gyokuro

Gyokuro, cel mai unic dintre toate ceaiurile verzi, este singurul tip de ceai care trebuie preparat cu apa aproape rece. 40 °C, 50 °C si 60 °C sunt toate temperaturi comune pentru prepararea gyokuro japonez.

Ceai de iasomie

Ceaiul verde folosit ca baza pentru orice ceai de iasomie va fi, de obicei, unul puternic. Preparati-l folosind apa proaspat fiarta si racita la 80 °C timp de aproximativ 1-3 minute. Se strecoara din nou.

Ceai verde aromatizat

Ceaiul verde aromatizat nu este intotdeauna cel mai usor de preparat. Cele mai multe dintre ele au cel mai bun gust atunci cand sunt preparate in stil occidental. Cu toate acestea, verificati mai intai toate ingredientele. Unele dintre ele, cum ar fi lavanda sau coaja de portocala, pot deveni amare daca se infuzeaza prea mult. Altele, precum hibiscus sau musetel, ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a elibera aroma. Folositi 2-3 grame de ceai si infuzati timp de 2-3 minute, cu temperatura apei de aproximativ 176 °F – 185 °F.

Cum se prepara ceaiul verde la rece

Ceaiul verde, chiar si cel care este foarte greu de preparat cu apa fierbinte, va fi foarte probabil delicios daca este preparat la rece. Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata cu prepararea la rece, extrageti diferite cantitati de compusi. Aproape toti compusii amari si astringenti (EGCg, cofeina, taninurile) sunt extrasi folosind apa foarte fierbinte, pe un timp de infuzare mai lung. In cazul prepararii la rece, apa nu este niciodata suficient de fierbinte pentru a extrage o cantitate mare din oricare dintre aceste substante, obtinand in acelasi timp o aroma excelenta si racoritoare. Pentru a prepara ceai verde preparat la rece, urmati acesti pasi:

  • Alegeti un ceainic mare de sticla sau un ulcior.
  • Adaugati 1-2 linguri de frunze de ceai.
  • Adaugati apa calduta sau rece.
  • Acoperiti cu un capac pentru a va proteja de mirosuri.
  • Puneti la frigider pentru cel putin 3-5 ore.
  • Folositi in termen de 24 de ore.

Sfaturi pentru prepararea ceaiului verde cu frunze vrac

Pentru a prepara o ceasca perfecta de ceai verde, de fiecare data si cu orice frunza de ceai, urmati aceste indicatii.

Preincalziti vasul de ceai

Preincalzirea ceainicului si a cestilor este foarte importanta atunci cand preparati ceai verde. Deoarece trebuie sa folositi apa mult mai rece pentru preparare, contactul cu vesela de ceai rece o va face si mai rece.

Folositi un ceainic special numai pentru ceaiul verde

Ceaiul verde este cel mai delicat tip de ceai. Folosirea ceainicelor cu reziduuri de ceai negru sau ceai de plante este posibil sa influenteze aroma.

Folositi ceainice din sticla sau din ceramica smaltuita

Sticla sau ceramica smaltuita sunt cea mai buna optiune pentru frunzele delicate de ceai. Unele materiale, precum fonta sau ceramica neetansa, pot lasa un gust neplacut daca nu sunt intretinute corespunzator.

Folositi intotdeauna apa proaspata de izvor

Ceaiul verde este delicat. Daca folositi apa tare de la robinet, va deveni tulbure si prea minerala. Pe de alta parte, daca alegeti apa distilata, acesta va fi plat si neinteresant.

Evitati filtrele de hartie

Folosind o punga de hartie pentru prepararea ceaiului verde este posibil ca ceasca ta sa aiba gust de hartie. Unele tipuri de ceai, cum ar fi rooibos sau ceaiurile negre puternice, pot suporta „nota de hartie”, dar ceaiul verde nu.

Evitati strecuratoarele vechi din plastic si metal

Din acelasi motiv, evitati strecuratoarele vechi din plastic si metal. Acestea pot da si ele o nota neplacuta.

Nu folositi niciodata mai putin de 2-3 grame de ceai

Folosirea a mai putin de 2-3 grame de ceai la o cana de apa nu va fi suficienta pentru a extrage cea mai buna aroma. 2-3 grame echivaleaza cu o lingurita de ceai vrac – rotunjita pentru tipurile mai mici rupte si tasata pentru frunzele mai mari neintrerupte.

Alegeti temperatura perfecta

Pregatiti prima ceasca urmand instructiunile de pe pachetul de ceai. Daca rezultatele nu sunt satisfacatoare, ajustati temperatura si timpul de infuzare urmand instructiunile de temperatura de mai sus.

Nu fierbeti niciodata prea mult ceai verde

Unele ceaiuri pot suporta un timp de infuzare indelungat, dar orice ceai verde prea infuzat va deveni galben-maroniu, amar si astringent si neplacut de baut. Pastrati timpul de infuzat pana la maximum 3 minute, indiferent de tipul sau de temperatura apei. Strecurati frunzele inainte de a le bea.

Beti-l cat este inca fierbinte

Ceaiul verde isi va pierde aroma si culoarea mult mai repede decat alte tipuri de ceai. Beti-l cat este inca fierbinte, dar nu prea fierbinte pentru a provoca arsuri.

Reincalziti

Pentru a va bucura de aroma la maxim, infuzati ceaiul verde de 2-4 ori. Chiar si frunzele de ceai verde aromatizate pot fi folosite de cel putin doua ori, dar asteptati-va la note mai slabe.
Poti lasa ceaiul verde la macerat prea mult timp?

Ceaiul verde este cel mai delicat tip de ceai. Nu ar trebui sa fierbeti niciodata prea mult frunzele de ceai verde, deoarece chiar si frunzele de cea mai buna calitate vor avea un gust neplacut daca nu le fierbeti corespunzator. Aproape intotdeauna vor deveni foarte amare, astringente si neplacute de baut. Cu toate acestea, fierberea excesiva are si anumite beneficii. Cu cat fierbeti ceaiul mai mult timp, cu atat veti extrage mai multe catechine, cofeina si L-teanina. Acest lucru inseamna ca veti obtine o ceasca mai sanatoasa, dar mai amara.

Cum sa remediezi o ceasca de ceai verde prea infuzat

Pentru a remedia o ceasca de ceai prea infuzat, il poti transforma intr-un ceai cu gheata, poti adauga lamaie, il poti indulci cu miere sau il poti transforma intr-un ceai cu lapte.

Lasă un comentariu