Ceaiul negru este unul dintre cele mai usor de preparat. Chiar daca este cel mai puternic tip, daca este preparat corect, nu va fi niciodata neplacut de amar. Fiecare regiune de ceai produce ceaiuri cu un caracter, o aroma si o culoare speciale si, pentru a le intelege cu adevarat, este important sa stii ce temperatura este cea mai potrivita pentru frunzele tale. Aflati care este temperatura perfecta a apei pentru prepararea diferitelor tipuri de ceai negru.
Cum se prepara ceaiul negru
Puteti prepara ceaiul negru folosind fie metoda occidentala standard, fie tehnica de preparare orientala. Unele ceaiuri sunt mai potrivite pentru o preparare regulata, in timp ce altele pot dezvalui note exceptionale doar atunci cand sunt preparate de mai multe ori. Ca regula generala, puteti prepara toate ceaiurile, cu exceptia celor chinezesti, folosind metoda occidentala fara sa va simtiti vinovat si sa stiti ca veti obtine cea mai buna ceasca posibila. Pe de alta parte, unele ceaiuri negre chinezesti ar putea da mai mult de 5 infuzii excelente, fiecare cu note diferite. Amestecurile traditionale si ceaiurile negre aromatizate sunt de obicei bune pentru o singura infuzare.
Atat timpul de infuzare, cat si temperatura apei vor influenta numarul de cesti de ceai pe care le veti obtine din ceaiurile din frunze libere. Evitati reintroducerea ceaiului negru in pliculete de ceai, deoarece acestea sunt destinate unei singure utilizari.
Cea mai buna temperatura a ceaiului negru
Primul ceai din viata unui bautor de ceai este, de obicei, negru. Este usor de preparat, are un gust excelent atat cu lapte, cat si cu zahar si este un inlocuitor foarte sanatos pentru cafea. Turnarea de apa clocotita peste un pliculet de ceai este adesea primul contact pe care multi dintre noi l-am avut cu ceaiul. Cu ceaiul vrac lucrurile devin mai complicate. Desi le puteti prepara in continuare pe toate cu apa clocotita si va puteti bucura de o ceasca de ceai foarte decenta, unele dintre ele ar putea surprinde daca schimbati usor timpul si temperatura de preparare.
Ceai negru Darjeeling
Spre deosebire de alte ceaiuri negre, Darjeeling nu este complet oxidat si va deveni foarte amar daca il preparati cu apa clocotita. Diferitele tiraje ale ceaiului Darjeeling necesita un timp de infuzare si o temperatura a apei diferite. Ca regula generala, folositi o temperatura a apei de aproximativ 185 °F pana la 194 °F si infuzati timp de 3 minute. Folositi apa mai rece pentru recolta de primavara si reintroduceti apa.
Ceai negru Assam
Ceaiul Assam este, in general, un ceai foarte puternic, robust, maltos, foarte usor de preparat si perfect pentru a fi baut cu lapte. Acest lucru il face sa fie o alegere obisnuita pentru noii bautori de ceai. Desi Assam este adesea descris ca fiind amar si foarte robust, poate fi usor dulce, cu note de ciocolata si nuci. Preparati ceaiul Assam timp de trei pana la cinci minute cu o temperatura a apei de aproximativ 194 °F pana la 203 °F. Desi rare, unele ceaiuri Assam pot da doua infuzii bune.
Ceai negru Yunnan
Ceaiurile negre Yunnan au, de obicei, o multime de muguri aurii si sunt mai dulci decat alte tipuri de ceai negru. Veti putea folosi aceleasi frunze de cel putin 3 ori. Ceaiurile Yunnan de inalta calitate sunt mai putin susceptibile de a fi amare si lasa un gust uimitor de dulce dupa gust. Cea mai buna temperatura a apei este in jur de 194 – 205 °F. Se lasa la infuzat timp de 2-3 minute.
Ceai negru de Ceylon
Ceaiurile Ceylon pot fi mai apropiate de Assam decat ceaiurile Darjeeling in ceea ce priveste gustul, dar ofera o ceasca mai buna Daca le preparati ca pe frunzele Darjeeling. Folositi apa de aproximativ 185 °F pana la 194 °F si infuzati timp de 3 minute. Unele ceaiuri Ceylon pot fi retopite de 2-3 ori.
Ceaiul English Breakfast
Deoarece English Breakfast si Earl Grey sunt amestecuri de tip occidental, cel mai bun mod de a le prepara este folosind apa aproape clocotita si timpi de fierbere mai lungi. De obicei, acestea dau o singura infuzie excelenta, dar s-ar putea sa puteti reimprospata unele dintre ele.
Ceai Pu’erh
Din punct de vedere tehnic, pu’erh nu este un ceai negru, dar temperaturile de preparare sunt similare. Pu’erh copt poate suporta foarte bine apa clocotita. Poate da pana la 10 infuzii excelente folosind un timp de infuzare scurt sau puteti infuza frunzele timp de 5-10 minute pentru o singura infuzie. Ripe pu’erh nu va fi niciodata amar. Dimpotriva, pu’erh crud poate fi foarte amar. Puteti folosi in continuare apa aproape clocotita, dar timpul de infuzare ar trebui sa fie de doar cateva secunde.
7 Sfaturi pentru prepararea ceaiului negru cu frunze vrac
Preincalziti ceainicul
Preincalzirea ceainicului este esentiala pentru a dezvolta aroma perfecta. Ceainicul preincalzit va mentine temperatura ridicata a apei pe toata durata prepararii. In plus, va scoate la iveala toate aromele din frunzele uscate de ceai si va va permite sa va bucurati pe deplin de ceasca dumneavoastra cu toate simturile.
Nu folositi niciodata apa clocotita
Aduceti apa proaspata la fierbere, dar lasati-o sa se raceasca mai intai cateva secunde. Este in regula sa folositi apa mai rece pentru prepararea ceaiului negru, asa ca experimentati cu temperaturile pentru a gasi aroma perfecta.
Folositi mai putine frunze
La ceaiul negru, o lingurita va fi aproape intotdeauna suficienta, in special pentru prepararea in stil occidental.
Folositi frunze mici si rupte pentru mai multa cofeina
Ceaiul cu frunze rupte va elibera cofeina mai usor. Cele mai multe amestecuri pentru micul dejun si trezire folosesc ceai de calitate cu frunze mici si rupte.
Curatati imediat vesela de ceai
Taninurile din ceaiul negru vor provoca pete, asa ca curatati vesela de ceai imediat dupa utilizare. In general, vesela pentru ceai nu trebuie spalata in masina de spalat vase.
Folositi intotdeauna ceainice smaltuite
Daca nu va puteti permite un ceainic pentru fiecare tip de ceai, alegeti-l pe cel smaltuit. Ceainicele neacoperite cu smalt vor colecta aroma ceaiurilor anterioare din frunze libere, in special ceaiurile negre puternice sau ceaiurile aromate.
Nu adaugati niciodata lapte sau zahar direct in ceainic
Strecurati mai intai frunzele.
Daca ceaiul dvs. contine unele parti de frunze mai verzi sau mai albe, folositi o temperatura mai scazuta
Acesta este un semn ca ceaiul dvs. nu este complet oxidat. Puteti ghici nivelul de oxidare uitandu-va la frunzele umede folosite. Frunzele complet oxidate vor avea o culoare maro mai deschisa sau mai inchisa.
Folositi o cantitate dubla de frunze pentru ceaiul cu gheata
Pentru prepararea ceaiului negru cu gheata, folositi mai multe frunze decat pentru o ceasca obisnuita de ceai cald. In caz contrar, aroma se va pierde cu usurinta.