Cum sa Preparati Ceai cu un Gaiwan

Cum sa Preparati Ceai cu un Gaiwan

Doriti sa preparati ceai ca un profesionist? Incearca prepararea ceaiului in gaiwan. Acest vas de ceai frumos si simplu este indispensabil daca doriti sa va bucurati de toate aromele si parfumurile ascunse ale ceaiurilor de calitate superioara din frunze libere. Aflati ce il face atat de special si cum sa il folositi.

Ce este un gaiwan?

Gaiwan sau un bol cu capac este un vas traditional chinezesc pentru prepararea ceaiului. Desi gaiwan-ul a fost inventat in timpul dinastiei Ming, este inca in mare parte necunoscut oamenilor care nu beau ceai des sau deloc. Are un bol si un capac si, adesea, si o farfurie. Gaiwan este in general foarte mic – de obicei, de la 50 la 200 ml, dar dimensiunea poate varia. Poate fi fabricat din diferite materiale – sticla, lut neetans, portelan sau gresie. Daca sunteti la prima utilizare a unui gaiwan, gaiwan din sticla sau portelan poate fi cea mai buna alegere. Unele gaiwan-uri pot fi mai dificil de utilizat decat altele. 150 ml este un volum excelent daca doriti sa preparati ceai pentru una pana la trei persoane.

Un gaiwan adecvat nu va include niciodata o strecuratoare sau un infuzor. Doar capacul este folosit pentru a preveni ca frunzele de ceai sa intre in ceasca. Alternativ, este posibil sa doriti sa plasati o mica strecuratoare deasupra cestii dumneavoastra. Gaiwan este destul de asemanator cu un alt vas de ceai unic – shiboridashi japonez. Shiboridashi poate fi un pic mai usor de folosit.

Folositi gaiwan doar pentru ceaiul din frunze libere. Nu il folositi niciodata pentru prepararea pliculetelor de ceai.

5 motive pentru a prepara ceaiul folosind un Gaiwan

Desi utilizarea gaiwan-ului poate parea intimidanta, mai ales daca sunteti incepator in materie de ceai, este unul dintre cele mai bune moduri de a prepara ceaiul. Si, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase si elegante moduri. De fapt, folosirea gaiwan-ului este metoda preferata pentru prepararea ceaiului pentru multi dependenti de ceai. Iata de ce:

1. Gaiwan va va permite sa preparati aproape orice ceai doriti

Desi gaiwan este folosit mai ales pentru prepararea ceaiurilor oolong, verde si alb, este excelent pentru orice tip de ceai – negru, galben, negru si chiar si pentru unele ceaiuri din plante. Desi multi bautori de ceai prefera sa prepare ceaiuri precum pu’erh intr-un ceainic mic special Yixing zisha, gaiwan poate fi si el o alegere excelenta. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru ceaiurile cu frunze rupte foarte mici sau pentru ceaiurile din plante precum rooibos.

2. Odata ce te obisnuiesti cu el, gaiwan este foarte usor de folosit

Prima data cand incerci sa folosesti gaiwan, exista riscul sa te arzi. Incepeti cu ceaiuri care necesita o temperatura mai scazuta a apei sau un timp de infuzare mai scurt. Dar, odata ce inveti cum sa-l folosesti corect, va deveni cu usurinta unul dintre vasele tale preferate de preparare a berii.

3. Gaiwan este usor de curatat

Gaiwan este mult mai usor de curatat decat un ceainic obisnuit. Pentru ca nu are gauri si nici o strecuratoare, il puteti spala foarte usor. Unele gaiwans pot fi spalate si in masina de spalat vase. Intotdeauna spalati vasele de ceai din ceramica neetansa manual si numai cu apa.

4. Reinceputul ceaiului in gaiwan este foarte usor

Gaiwan este cel mai bun vas de preparare a ceaiului pentru re-steeping tea. Nu numai ca vei putea turna si scoate apa suficient de repede pentru a face infuzii super scurte, dar vei putea vedea si frunzele care se extind. Gaiwan este excelent pentru prepararea oolongurilor in forma de bila, deoarece va va permite sa va bucurati de frumusetea frunzelor mult mai bine decat un ceainic obisnuit.

5. Pregatirea ceaiului in gaiwan se bazeaza pe aroma

Prepararea ceaiului in gaiwan necesita mult mai multe frunze decat cele pe care le-ai folosi de obicei intr-o strecuratoare sau intr-un ceainic occidental. In plus, forma gaiwanului si modul in care se extind frunzele de ceai vor avea o influenta si asupra aromei. De obicei, va trebui sa umpleti gaiwan-ul cu cel putin 1/3 din frunzele de ceai. Acest lucru va avea ca rezultat o infuzie foarte aromata si o aroma plina si intensa. De fapt, utilizarea gaiwan-ului,va va deschide o usa catre lumea unor arome de ceai cu totul noi pe care nu le-ati mai gustat pana acum.

Cum se prepara ceaiul gaiwan

Pentru a face ceai in gaiwan, veti avea nevoie de:

  • Ceainic
  • Gaiwan
  • Chahai sau un ulcior de ceai – optional
  • Cesti de ceai
  • Tava pentru ceai – optional
  • Lingura – optional

Ceainicul, gaiwanul si cestile de ceai sunt piese esentiale pentru prepararea ceaiului in gaiwan. Ulciorul de ceai va fi util daca invatati cum sa il folositi si mai ales daca cestile de ceai sunt mai mici decat gaiwan-ul – ceea ce este de obicei un caz. Tava de ceai cu un compartiment pentru colectarea apei va preveni varsarea si va face ca procesul de preparare a ceaiului sa fie foarte usor si curat. Nu aveti nevoie de o lingura pentru a masura frunzele de ceai, ci doar pentru a le transfera dintr-o punga in gaiwan.

Pasi pentru a prepara ceaiul intr-un gaiwan:

1. Alegeti apa de calitate

Aduceti apa la fierbere. Folositi apa proaspata de izvor. Calitatea apei este foarte importanta atunci cand preparati ceai in gaiwan, deoarece veti dori sa va concentrati pe arome si gusturi. Apa de calitate scazuta de la robinet, cu o aroma de metal, clor sau alte mirosuri sau arome chimice, de calitate inferioara, va strica gustul si parfumul ceaiului dumneavoastra.

2. Preincalziti vasul de ceai

Preincalziti gaiwan-ul dvs. turnand apa fierbinte inauntru si afara. Puteti arunca apa imediat sau o puteti folosi pentru a preincalzi si ulciorul de ceai si cestile de ceai.

3. Adaugati cantitatea potrivita de frunze

Adaugati frunzele de ceai in gaiwan. Daca folositi oolonguri in forma de bila, cum ar fi Ti Kwan Yin, acoperiti intotdeauna partea de jos a gaiwan-ului cu frunze de ceai. Daca folositi frunze de ceai rasucite, umpleti gaiwan-ul cu cel putin 1/3, in functie de tipul de frunze. Cu cat frunzele sunt mai mari, cu atat mai mult veti dori sa folositi. De exemplu, atunci cand preparati ceaiuri Dan Cong, gaiwan-ul ar trebui sa fie umplut cu cel putin 2/3.

4. Clatiti frunzele de ceai

Daca preparati ceaiuri negre, ceaiuri oolong cu bila/forma sau ceaiuri inchise la culoare, va trebui sa le „spalati” sau sa le clatiti mai intai. Acest pas este numit in mod obisnuit „ceai de trezire”. Turnati incet apa fierbinte peste frunzele de ceai si aruncati imediat infuzia.

5. Invatati cum sa folositi gaiwan

Odata ce ati pus capacul pe bolul de ceai, mutati un capac pentru a face o mica deschidere – suficient de mare pentru a turna ceaiul, dar suficient de mica pentru a impiedica streasina sa intre in ceasca. Acum puneti degetele mari pe partea de sus a capacului si degetele sub farfurie, inclinati si turnati. Nu incercati sa tineti corpul gaiwan-ului. In functie de temperatura apei si de timpul de infuzare, poate fi suficient de fierbinte pentru a va arde. Puteti folosi gaiwan-ul cu o singura mana. Pentru aceasta metoda nu veti avea nevoie de o farfurie. Asezati degetul mare si degetul mijlociu pe marginile gaiwan-ului si folositi un deget aratator pentru a apasa usor capacul. Inclinati si turnati.

6. Turnati si beti

Nu trebuie sa beti niciodata ceaiul direct din gaiwan. In schimb, turnati-l intr-un ulcior de ceai sau intr-un chahai si distribuiti-l uniform intre cesti. Daca faceti ceai doar pentru dumneavoastra, folositi fie o ceasca mai mare, fie beti ceaiul din ulcior inainte de a mai inmuia frunzele inca o data. Beti ceaiul cat este inca fierbinte. Cestile chinezesti mici sunt perfecte pentru a bea ceai fierbinte. Alternativ, puteti amesteca diferite infuzii in acelasi ulcior.

7. Reincalziti

Mariti timpul de infuzare pentru fiecare infuzare ulterioara. Folosirea gaiwan-ului va va permite sa reintroduceti ceaiul mai mult de o singura data. De fapt, unele ceaiuri oolong si ceaiuri pu’erh va pot oferi mai mult de 15 infuzii grozave, fiecare dintre ele cu note diferite si subtile.

Exista multi pasi suplimentari pe care ii puteti include atunci cand preparati ceaiul intr-un gaiwan. Cu toate acestea, pasii de mai sus vor fi suficienti pentru a va arata de ce gaiwan-ul este indispensabil daca doriti sa va cunoasteti mai bine ceaiul.

Lasă un comentariu