Daca ati cumparat sau v-ati gandit sa achizitionati un ceainic din fonta, probabil ca aveti cateva intrebari despre cum sa il folositi. Cel mai probabil, ceainicul dvs. de ceai a venit fara un ghid, sau ghidul nu era in limba engleza. In acest articol, vom trece in revista modul de utilizare a unui ceainic din fonta pentru ceai, astfel incat sa puteti fierbe cu usurinta apa pentru ceai.
Cum se foloseste un ceainic de fonta pentru ceai?
Un ceainic din fonta pentru ceai, sau tetsubin, poate fi folosit pe aragaz sau incalzit direct pe un foc aprins. Pentru a utiliza corect acest tip de ceainic pentru ceai, exista 6 pasi simpli pe care trebuie sa ii urmati.
- Umpleti ceainicul cu apa. Puteti masura apa cu ceasca din care veti bea.
- Adaugati o cana de apa pentru fiecare ceasca de ceai pe care intentionati sa o preparati. Ai grija sa nu depasesti mai mult de ¾ din ceainic. Acesta poate sa dea in clocot daca faceti acest lucru.
- Asezati ceainicul de ceai pe aragaz la foc mediu. Tineti capacul pus pana cand incepe sa fiarba.
- Daca l-ati umplut pana la ¾ din capacitate, asigurati-va ca deschideti putin capacul pentru a permite aburului sa iasa, astfel incat apa sa nu se reverse pe aragaz.
- Dupa ce apa a fiert timp de cateva minute, inchideti aragazul si puneti capacul complet deasupra.
- Turnati apa in ceasca (sau cestile) dvs. de ceai. Asigurati-va ca manipulati ceainicul fierbinte cu o carpa sau o manusa de bucatarie. Fierul turnat poate deveni foarte fierbinte!
Ceainicele din fonta nu sunt facute pentru a prepara ceai. Ar trebui sa fierbeti apa doar in ele. Acest lucru va permite ca ceainicul dumneavoastra sa dureze mult timp.
Cum sa curatati un ceainic din fonta inainte de prima utilizare
Daca ati cumparat ceainicul de ceai nou sau folosit, veti dori sa va asigurati ca este curat inainte de prima utilizare. Sunt sanse sa existe praf sau decolorare de la fonta.
Veti dori sa faceti acesti pasi inainte de a va folosi ceainicul:
- Clatiti interiorul ceainicului pentru a curata orice praf sau murdarie care ar fi putut ramane prinsa in timpul ambalarii.
- Umpleti ceainicul cu apa pana la aproximativ ¾ din capacitate.
- Fierbeti apa la foc mediu-mare. Este posibil ca apa sa devina putin inchisa la culoare din cauza faptului ca fonta este folosita pentru prima data.
- Dupa ce a fiert timp de cateva minute, scurgeti apa si repetati acesti pasi pana cand apa fiarta este limpede.
Dupa ce ati finalizat acesti pasi, ceainicul dvs. ar trebui sa fie gata pentru o ceasca buna de ceai.
Cum sa previi ruginirea ceainicelor din fonta
Deoarece ceainicul tau de ceai este fabricat din fier, este predispus la rugina. Pentru a-l impiedica sa rugineasca, urmati aceste sfaturi:
- Dupa fiecare utilizare, varsati apa ramasa in chiuveta. Nu lasati apa stagnanta in ceainic. Aceasta este o modalitate usoara de a-l face sa rugineasca.
- Nu il clatiti cu apa rece in timp ce ceainicul este inca fierbinte de la utilizare. Acest lucru il poate face sa se crape. In schimb, clatiti cu apa calda daca trebuie.
- Dupa clatire, tamponati interiorul si exteriorul cu o carpa uscata. Incercati sa faceti tot posibilul sa uscati toata apa din sau de pe ceainic.
- Asezati ceainicul cu capul in jos pentru a lasa sa se usuce in continuare. Este posibil sa ramana apa in gura de scurgere, care este greu de uscat.
Pot folosi un ceainic din fonta care este ruginit?
Poate va intrebati daca puteti fierbe apa intr-un ceainic din fonta ruginit, iar raspunsul este da. Puteti folosi un ceainic ruginit pentru a fierbe apa. Rugina nu va va face rau si nici nu va va contamina ceaiul.
- Intotdeauna ar trebui sa fierbeti apa cel putin o data inainte de a folosi un ceainic ruginit. Acest lucru va curata reziduurile de rugina inainte de a-l folosi pentru a face o ceasca de ceai. Pentru a preveni aparitia mai multor urme de rugina, adaugati cateva frunze de ceai in apa clocotita.
- Un ceainic clasic din fonta cu capacul deschis
- Cum sa asezonezi un ceainic din fonta
Daca aveti un ceainic foarte ruginit, condimentarea este o modalitate de a indeparta cea mai mare parte a ruginii si de a o mentine.
- Folositi partea moale a buretelui pentru a curata ceainicul cu apa si sapun bland. Uscati-l cu un tampon si puneti-l cu capul in jos.
- Odata ce ceainicul este uscat, frecati complet uleiul de nuca de cocos pe interior si exterior, inclusiv pe capac. Puteti folosi orice ulei, cu exceptia uleiului de masline. Uleiul de nuca de cocos functioneaza cel mai bine, deoarece este foarte gros.
- Asezati ceainicul pe o tava de copt. Puneti capacul langa el. Nu va inchideti ceainicul.
- Asezati tava intr-un cuptor rece si incalziti-o la 350°F. Lasati-o timp de 2 ore.
- Scoateti tava din cuptor si lasati ceainicul sa se raceasca. Tamponati cu o carpa uscata pentru a scapa de uleiul care se scurge.
- Repetati acesti pasi de pana la patru ori. Acest lucru ar trebui sa creeze o bariera care sa va protejeze ceainicul de rugina.
Nu uitati ca, odata ce ati facut acest lucru, nu spalati sau frecati ceainicul cu sapun. Facand acest lucru, va permite ceainicului dvs. sa ramana in forma buna pentru o perioada lunga de timp.
Concluzie
Acum ca ati invatat cum sa va folositi ceainicul din fonta, puteti incepe sa fierbeti apa pentru ceai, supa, fulgi de ovaz sau orice altceva ati prefera. Nu uitati sa turnati apa ramasa si sa depozitati ceainicul intr-un loc uscat si curat.