Principalul motiv pentru a evita ceaiul verde este amaraciunea. Desi majoritatea ceaiurilor verzi pot fi amare daca sunt preparate in exces, asta nu inseamna ca ar trebui sa renuntati complet la ceaiul verde. In primul rand, incercati cu diferite tipuri. De exemplu, daca este prea bine preparat, sencha va fi mai putin amar decat gyokuro, bancha va fi mai putin amar decat sencha si hojicha va fi mai putin amar decat bancha. Dar daca este preparat corect, gyokuro va da cea mai buna aroma, cea mai plina si cea mai dulce. De fapt, orice ceai verde poate fi si dulce.
Ceaiuri precum Genmaicha sau Kukicha sunt in mod natural mai putin amare. Pe de alta parte, Gunpowder sau Chun Mei sunt ceaiuri verzi mai puternice care vor da intotdeauna o ceasca mai puternica si usor astringenta. Ceaiurile verzi aromatizate sunt o alegere excelenta daca abia invatati cum sa preparati ceaiul verde in mod corespunzator. Fructele si florile din amestecuri vor face ca astringenta si amaraciunea sa fie mai putin perceptibile, ascunse in spatele unor arome delicioase.
De ce are ceaiul verde un gust amar?
Aproape orice ceai adevarat poate avea un gust amar atunci cand este preparat in exces, chiar si ceaiurile din plante. Ceaiurile verzi si oolong sunt cele mai dificil de preparat. Toate ceaiurile verzi contin catechine, clorofil si cofeina, compusi sanatosi, dar amari. Dar mai ales catechinele sunt de vina pentru amaraciunea din ceaiul verde. Chiar daca beti ceai verde pentru beneficiile pentru sanatate si obiectivul dvs. este de a extrage cat mai mult EGCg din frunzele de ceai, evitati sa il preparati in exces. Veti obtine acelasi rezultat cu retopirea acelorasi frunze, evitand in acelasi timp amaraciunea si obtinand cea mai buna aroma.
Modalitati simple de a imbunatati amaraciunea ceaiului verde
1. Treceti la ceaiul din frunze vrac
Primul secret pentru un gust mai bun este tipul de frunze de ceai pe care il folositi. Este posibil ca ceaiul tau verde sa fie amar daca folosesti pliculete de ceai verde in loc de ceaiuri cu frunze libere. Pungile de ceai contin praf si particule mici de ceai care vor elibera compusi amari (si de alta natura) mult mai repede decat frunzele libere.
2. Incepeti sa fierbeti cu apa mai rece
Unul dintre motivele pentru care ceaiul tau verde are un gust amar ar putea fi temperatura apei. Daca temperatura apei este prea calda, vei extrage mai multe catechine, cofeina, clorofila. Un alt compus din ceaiul verde este L-teanina, care da o nota usor savuroasa, mai vizibila atunci cand folositi apa mai rece. Nu preparati niciodata ceaiul verde cu apa clocotita, mai ales cele de calitate superioara, pentru ca s-ar putea sa va alegeti cu aceeasi ceasca de ceai ca si cu frunzele de calitate inferioara.
3. Adaugati mai putine frunze
Cu cat adaugati mai multe frunze, cu atat veti obtine o aroma mai intensa. De obicei, 2-3 grame de frunze de ceai verde vor fi suficiente pentru cea mai buna ceasca de ceai verde cu cel mai bun gust.
4. Nu suprasolicitati
Ceaiul verde este unul dintre cele mai delicate tipuri de ceai, asa ca preparati-l cu grija. Cu cat acordati mai multa atentie prepararii ceaiului verde, cu atat va avea un gust mai bun. Nu infuzati niciodata frunzele de ceai verde mai mult de 2-3 minute. Pentru sencha, incercati sa va creati obiceiul de a prepara ceaiul verde in stil oriental – mentineti prima infuzie la aproximativ 1 minut, iar pe cea de-a doua la doar cateva secunde. Pentru a treia infuzie, timpul de infuzare poate fi mai mare de un minut. In cazul ceaiurilor verzi Chinse, mentineti timpul de infuzare pentru prima infuzie la aproximativ 1 minut si adaugati 20-30 de secunde la fiecare infuzie ulterioara.
5. Beti cat este inca fierbinte
Evitati sa beti ceai verde rece, cu exceptia cazului in care il preparati la rece. Ceaiul preparat la cald si racit va avea intotdeauna un gust mai amar decat ceaiul preparat la rece si racit. Daca culoarea ceaiului dvs. s-a schimbat in galben mai inchis sau maro, folositi-l in schimb pentru udarea plantelor.
6. Adaugati lamaie
Sucul de lamaie este cel mai bun mod natural de a reduce amaraciunea din ceaiul verde. Acesta poate face ca orice ceai verde sa aiba un gust mai bun. Incercati sa nu stoarceti lamaie intr-un ceai foarte fierbinte si lasati-l sa se raceasca mai intai un minut sau doua.
7. Adauga miere
Desi ceaiul verde din frunze libere de inalta calitate va avea intotdeauna cel mai bun gust fara a adauga niciun indulcitor, daca toate incercarile de a face ceaiul mai putin amar au esuat, incercati cu miere. Desi mierea este mult mai sanatoasa decat zaharul pur, aceasta poate duce totusi la cresterea in greutate, asa ca foloseste-o in mod rezonabil.
8. Foloseste-o pentru a face ceai rece
Cel mai bun ceai rece este facut cu o infuzie mai puternica, iar o ceasca de ceai prea amar poate servi drept baza perfecta. Umpleti shakerul cu gheata si adaugati indulcitor si ceai. Agitati timp de 30-60 de secunde si turnati intr-un pahar.
9. Transforma-l intr-un latte
Desi ideea unui latte cu ceai verde poate suna neatragator, daca esti familiarizat cu matcha latte, poate stii cat de delicios poate fi. La fel ca si in cazul ceaiului rece, pentru a face un ceai latte veti avea nevoie de o infuzie tare ca baza. Si asta este exact ceea ce este un ceai verde prea bine preparat. Pur si simplu incalziti niste lapte si adaugati-l la ceaiul dumneavoastra. Adaugati indulcitor daca este nevoie.
10. Adaugati gem de fructe
Acest lucru poate parea surprinzator la inceput, dar gemul de fructe si ceaiul verde se potrivesc de minune. Nu numai ca vei reduce amaraciunea, dar vei obtine si un ceai cu aroma de fructe intr-o secunda. Alegeti gemuri clare, fara bucati mari de fructe.
11. Amesteca-l cu suc natural
O alta modalitate de a obtine un ceai cu aroma naturala intr-o secunda este sa adaugi in ceasca putin suc natural fara zahar. Poti face acest lucru si cu ceaiuri aromate, dar incearca sa potrivesti aromele ceaiului si ale sucului pentru a obtine cel mai bun gust.
12. Prepara-l la rece
Si, in cele din urma, puteti evita intotdeauna amaraciunea oricarui ceai verde prin prepararea la rece a acestuia. Adaugati pur si simplu 1 lingura de frunze de ceai intr-un ulcior de sticla sau ceainic si adaugati apa rece sau calduta, dar niciodata fierbinte. Lasati sa se infuzeze timp de 3-5 ore in frigider. Beti-l in termen de 24 de ore, deoarece chiar si acest ceai poate deveni amar daca este lasat la macerat prea mult timp.