Cum sa Alegeti: Infuzor de Ceai sau Filtru de Ceai sau Ceainic?

Infuzor de Ceai sau Filtru de Ceai sau Ceainic

Pregatirea unei cesti perfecte de ceai nu este adesea atat de usoara pe cat pare. Pe langa temperatura apei, timpul de infuzare si calitatea ceaiurilor, alegerea ustensilelor potrivite pentru ceai va face diferenta intre o ceasca de ceai buna si una proasta. De asemenea, va va scuti de multe probleme si timp. Unele ustensile de ceai pot fi folosite cu aproape orice tip de ceai, in timp ce altele sunt mai potrivite pentru anumite ceaiuri.

Ceainice occidentale

Ceainicele sunt cea mai buna optiune pentru prepararea oricarui ceai adevarat. Fiecare tara producatoare de ceai are o traditie puternica in productia de ustensile de ceai. Unele piese de vesela pentru ceai sunt mai mult decat simple ustensile, sunt o arta si adesea ating preturi demne de capodopere. Principala diferenta intre ceainicele occidentale si cele orientale este dimensiunea. In Occident, ceaiul se prepara de obicei intr-un ceainic mare si se bea din cesti sau cani mai mari. Ceainicele sunt o necesitate pentru prepararea ceaiului pentru 2 sau mai multe persoane. Folositi ceainice in stil occidental pentru frunze de calitate scazuta, medie si inalta si pentru pliculete de ceai pe care intentionati sa le infuzati o singura data. De obicei, acestea se pot spala in masina de spalat vase.

Ceainic fara filtru

Ceainicele in stil occidental sunt de obicei fabricate din ceramica sau portelan. Acestea sunt mai mari decat majoritatea ceainicelor orientale si sunt cele mai potrivite pentru prepararea ceaiului in pliculete pentru 2+ persoane. Desi puteti prepara ceai din frunze in vrac intr-un ceainic in stil occidental fara strecuratoare, veti avea nevoie de o strecuratoare portabila pentru a turna ceaiul in cesti. Acestea sunt cele mai bune pentru ceaiul aromat sau pentru ceaiul de zi cu zi.

Bune pentru:

  • Punga de ceai
  • Ceai de zi cu zi cu frunze mari
  • Prepararea unei cantitati mari de ceai dintr-o data
  • Incepatori
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceaiuri cu particule mici
  • Ceai delicat pe care doriti sa il retusati

Ceainic cu o strecuratoare

Ceainicele in stil occidental cu o strecuratoare un bun pentru ceaiul mare cu frunze libere, deoarece gaurile sunt de obicei prea mari pentru a retine particulele mici. Acestea sunt excelente pentru ceaiurile de zi cu zi si pentru ceaiurile aromate.

Bune pentru:

  • Ceaiul de zi cu zi
  • Ceaiuri pe care de obicei le preparati o singura data
  • Ceaiuri cu frunze medii sau mari
  • Prepararea unei cantitati mari de ceai dintr-o data
  • Incepatori
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai cu particule mici

Ceainice orientale

In Orient, ceainicele sunt uneori mai mici de 100 ml, dar suficiente pentru ca cel putin 2 persoane sa se bucure de infuzie din cesti mici de 20-30 ml. Ceainicele mai mici au nevoie, de obicei, de o multime de frunze de ceai, uneori chiar pe jumatate pline, pentru a se bucura de fiecare mica nuanta de aroma si savoare. Toate ceainicele in stil oriental sunt perfecte pentru tehnica de inmuiere multipla. Utilizati pentru frunze de calitate medie spre inalta. Nu folositi detergent pentru curatarea ceainicelor in stil oriental si preincalziti-le intotdeauna inainte de utilizare.

Kyusu

Ceainicul in stil japonez se numeste kyusu. De obicei, are un maner lateral si este usor de folosit chiar si pentru incepatori. Kyusu poate avea un filtru metalic, detasabil sau atasat, sau o plasa ceramica pre-fabricata. Unele ceainice kyusu au in schimb un maner obisnuit. Kyusu cu o plasa detasabila din otel inoxidabil va fi o alegere excelenta pentru aproape orice ceai, cu exceptia rooibos. Este foarte usor de curatat si face ca sesiunile de ceai sa fie foarte usoare si placute. Cea mai buna dimensiune ar fi de 200-300 ml, suficient pentru ca 2 persoane sa savureze ceaiul din cesti de 100 ml.

Bun pentru:

  • Ceai vrac de inalta calitate
  • Ceaiuri pe care doriti sa le refaceti
  • Potrivit pentru toate ceaiurile reale
  • Usor de curatat daca are o plasa detasabila, acceptabil cu plasa ceramica, dificil cu plasa metalica atasata
  • Pentru incepatori

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai cu particule mici

Houhin

Houhin este un vas de ceai in stil japonez, fara maner si cu o gura mica. Este bun pentru prepararea ceaiurilor care nu necesita fierberea apei. Houhin este de obicei mic si este folosit pentru gyokuro si sencha, toate fiind preparate la 50-75 grade Celsius. Este nepotrivit pentru prepararea ceaiului negru, oolong, alb sau pu’erh. Acestea sunt mai potrivite pentru bautorii avansati de ceai.

Bune pentru:

  • Ceai vrac de inalta calitate
  • Ceai japonez
  • Ceaiuri care necesita o temperatura scazuta a apei
  • Ceai cu particule mai mici
  • Bautorii avansati
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceaiurile verzi

Tetsubin

Tetsubin este un ceainic japonez din fonta. Tetsubin-urile originale nu au un smalt in interior si pot tolera temperaturi ridicate si chiar fierberea apei de ceai pe aragaz. Tetsubinii moderni cu un strat de smalt sunt buni pentru prepararea ceaiului, dar nu ar trebui sa fie folositi pentru incalzirea apei. Sunt o alegere excelenta pentru frunze de ceai mai mari, cu arome mai robuste.

Bune pentru:

  • Ceai japonez
  • Ceaiuri care necesita o temperatura ridicata a apei
  • Ceaiuri prajite si ceaiuri cu arome mai robuste
  • Bautorii intermediari
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai cu particule mici

Gaiwan

Cel mai dificil vas de ceai este si cel mai simplu. Avand doar o ceasca si un capac, stapanirea folosirii gaiwan-ului poate fi solicitanta, dar va oferi o intreaga gama de posibilitati de preparare. Sunt excelente pentru toate ceaiurile chinezesti, dar va recomandam sa incepeti cu cele care necesita o temperatura mai scazuta a apei. Gaiwan-ul nu este potrivit pentru prepararea ceaiurilor sencha sau a ceaiurilor cu particule mai mici, sau a ceaiurilor care necesita un timp de infuzare lung. Sunt foarte usor de curatat si foarte portabile. Sunt o necesitate daca doriti sa folositi tehnica de inmuiere multipla. Dimensiunile variaza de la 50 la aproximativ 200 ml.

Bune pentru:

  • Orice ceai chinezesc
  • Frunzele pe care doriti sa le retreziti
  • Bautorii avansati
  • Foarte usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceaiuri din plante si ceaiuri cu particule mici
  • Ceaiuri care necesita o perioada lunga de macerare

Yixing Zisha

Zisha este un ceainic din lut mov folosit in China, cel mai potrivit pentru ceaiul oolong, pu’erh si negru. De obicei, sunt mici si sunt fabricate din argila nearsa. In mod ideal, folositi un singur tip de ceai pe Yixing Zidha si lasati-l sa acumuleze un strat de acoperire. Sunt excelente pentru ceaiuri de inalta calitate si ceaiuri pe care le puteti prepara de peste 5 ori chiar si cu apa clocotita.

Bune pentru:

  • Orice ceai chinezesc
  • Frunze de inalta calitate
  • Frunze pe care doriti sa le reimpaduriti
  • Ceaiuri care necesita o temperatura ridicata a apei
  • Bautorii intermediari
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceaiuri din plante si ceaiuri cu particule mici

Infuzoare de ceai

Infuzoarele vin in diferite forme si dimensiuni. Acestea sunt fabricate din metal, sticla, plastic, ceramica sau chiar lemn. Spre deosebire de strecuratoarele de ceai, infuzoarele de ceai contin de obicei o anumita cantitate de frunze de ceai si elibereaza aroma prin gauri mici. Acestea sunt o optiune buna pentru amestecurile de ceaiuri si ceaiurile aromate pe care intentionati sa le infuzati o singura data si atunci cand preparati ceai pentru o singura persoana. Folositi-le pentru ceaiuri de calitate inferioara sau medie. Cel mai mare dezavantaj este ca scoaterea lor din ceasca ar putea deveni murdara.

Bile/stilouri pentru infuzarea ceaiului

Bilele de ceai sunt o alegere excelenta pentru frunzele de ceai care nu au nevoie sa se extinda. Acestea vor fi potrivite pentru unele ceaiuri verzi, ceai pu’erh, unele ceaiuri negre si majoritatea ceaiurilor din plante. Nu ar trebui sa le folositi pentru oolonguri sau ceaiuri cu frunze mari in vrac sau rooibos. Rooibos are particule foarte mici care vor ajunge in ceasca dvs. Dintre toate infuzoarele de ceai, acestea pot contine cea mai mica cantitate de frunze de ceai.

Bune pentru:

  • Ceaiul care nu are nevoie de mult spatiu pentru a se extinde
  • Ceaiul de fructe si de plante medicinale
  • Incepatori
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai de inalta calitate
  • Ceai cu particule mici
  • Ceai de inalta calitate pe care doriti sa il reapasati de 3+ ori

Oua de ceai

Ouale sunt asemanatoare cu bilele si lingurile de ceai, dar pot contine un pic mai multe frunze de ceai. Nu le folositi cu frunze care trebuie sa se extinda sau cu frunze cu particule mici. Ouale in stil modern vin in diferite forme si din diferite materiale.

Bune pentru:

  • Ceai care nu are nevoie de mult spatiu pentru a se extinde
  • Ceai de fructe si ceai din plante medicinale
  • Incepatori
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai de inalta calitate pe care doriti sa il reumpleti de peste 3 ori
  • Ceai cu particule mici

Cosuri pentru prepararea ceaiului

Cosurile de infuzat sunt mai bune decat bilele si ouale, deoarece dimensiunea lor permite frunzelor de ceai sa se extinda mai bine. Sunt excelente pentru frunze mici si mari, ceaiuri reale si tisane. Puteti indeparta cu usurinta cosul de infuzare pentru ceasca dvs. si sa reintroduceti frunzele mai tarziu.

Bun pentru:

  • Orice ceai, in functie de ochiuri
  • Frunze care au nevoie de spatiu pentru a se extinde
  • Ceai care necesita o temperatura ridicata a apei
  • Incepatori
  • Usor de curatat

Filtre de hartie

Filtrele de hartie sunt o alegere excelenta pentru ceaiurile cu particule foarte mici si pentru cele care au o aroma intensa. Nu preparati ceaiuri cu o aroma delicata folosind filtre de hartie, deoarece veti obtine un ceai cu gust de hartie. Filtrele de hartie sunt bune pentru ceaiul pu’erh, ceaiul negru si majoritatea ceaiurilor din plante, inclusiv rooibos. Acestea sunt bune pentru o singura utilizare.

Bune pentru:

  • Ceai cu frunze mici, mici, mijlocii si mari
  • Ceaiul pe care doriti sa il infuzati o data sau de doua ori
  • Pentru incepatori
  • De unica folosinta

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai delicat

Filtru din bumbac

Filtrele din bumbac sunt reutilizabile si pot fi folosite pentru aproape orice tip de ceai. Spre deosebire de filtrele de hartie, acestea nu vor da ceaiului un gust de hartie si le puteti folosi si cu ceaiuri delicate. Sunt excelente pentru ceaiurile amestecate.

Bune pentru:

  • Ceai cu frunze mici, mici, mijlocii si mari
  • Ceaiul pe care doriti sa il infuzati o data sau de doua ori
  • Ar putea fi dificil de curatat
  • Pentru incepatori

Infuzoare cu tub sau cu bat

Cel mai putin convenabil tip de strecuratoare pentru prepararea ceaiului sunt infuzoarele tubulare. Infuzoarele cu tub si cu bat au gauri mici, de obicei la un capat. Acestea sunt bune doar pentru ceaiurile cu particule mici, dar nu minuscule, pe care le plantati pentru a le infuza o singura data. Partea buna este ca le puteti indeparta cu usurinta si le puteti folosi si pe post de „lingura”. Este un pic mai dificil sa le cureti, deoarece frunzele de ceai expandate ar putea ramane blocate.

Bune pentru:

  • Frunze care nu se extind prea mult
  • Ceai de calitate mica sau medie
  • Incepatori

Nepotrivite pentru:

  • Ceai delicat
  • Ceai cu particule mici
  • Nu este intotdeauna usor de curatat

Strecuratoare de ceai

Strecuratoarele ar trebui sa fie folosite pentru a strecura ceaiul din ceainicele care nu au o strecuratoare incorporata, mai degraba decat pentru a prepara ceaiul. Alegeti o strecuratoare cu ochiuri fine pentru ceaiurile cu particule mici.

Bune pentru:

  • Ceai cu particule mici
  • Ceaiul pe care intentionati sa il folositi o singura data
  • Pentru incepatori
  • Usor de curatat

Alte ustensile

Ceasca de infuzare

Cestile de infuzare sunt o optiune excelenta pentru prepararea ceaiului la locul de munca. Acestea au suficient spatiu pentru a permite frunzelor de ceai sa se extinda si sa elibereze toata aroma si substantele nutritive. Cupele de infuzare sunt de obicei din sticla, adaugand frumusete experientei de preparare. Acestea sunt potrivite pentru toate ceaiurile reale si din plante, cu exceptia ceaiurilor cu particule foarte mici.

Bune pentru:

  • Ceai cu frunze mici, medii si mari
  • Ceai care se infuzeaza o singura data
  • Pentru incepatori
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai cu particule mici

Sticla de infuzare sau cana de calatorie

Principalul dezavantaj al sticlelor de infuzare si al canilor de calatorie este ca, desi puteti scoate o strecuratoare din sticla, acest lucru este foarte incomod daca calatoriti sau sunteti afara. Cu toate acestea, sunt usor de utilizat, au suficient spatiu pentru ca frunzele de ceai sa se extinda. Sunt potrivite pentru infuzarea la rece.

Bune pentru:

  • Ceai cu frunze mici, medii si mari
  • Ceaiul care se infuzeaza o singura data
  • Ceaiul preparat la rece
  • Pentru incepatori
  • Usor de curatat

Nu este potrivit pentru:

  • Ceai cu particule mici
  • Frunze de inalta calitate

Presa franceza

Desi este folosita mai ales pentru cafea, folosirea French-press pentru prepararea ceaiului de dimineata va scuteste de multe batai de cap. Sunt bune pentru aproape orice tip de ceai, desi va recomandam sa o folositi cu ceaiuri cu particule mici. Frunzele de calitate nu ar trebui sa fie presate si stoarse daca doriti sa obtineti cea mai buna aroma.

Bune pentru:

  • Ceaiul de zi cu zi
  • Ceai cu particule mici si minuscule
  • Ceai aromatizat
  • Ceai negru
  • Incepatori

Nu este potrivit pentru:

  • Ceaiuri care au nevoie sa fie retopite
  • Ceai care poate deveni usor amar
  • Dificil de curatat

Lasă un comentariu