Cele Mai Bune Tipuri de Ceai Verde

Cele Mai Bune Tipuri de Ceai Verde

Sa intrebi pe cineva daca ii place ceaiul verde nu este o intrebare simpla. Nu exista un raspuns direct. Lumea ceaiului verde este atat de complicata incat nu poate fi reprezentata cu un singur cuvant. Aflati mai multe despre tipurile de ceai verde.

Cate tipuri diferite de ceai verde exista?

Exista sute de mii de ceaiuri verzi diferite in lume. Unele pot fi foarte populare, iar altele pot fi atat de rare incat nu multi oameni vor auzi vreodata de ele. Din fericire, ceaiul este mai disponibil ca niciodata, ceea ce face posibila incercarea multor arome uimitoare chiar si din cele mai unice locuri. Desi nu este usor sa clasificam toate ceaiurile verzi, putem totusi sa le impartim in functie de diferiti factori:

Tara de origine

Ceaiurile verzi pot fi impartite in functie de judetul de origine. Ceaiurile verzi chinezesti vor avea un profil de aroma diferit fata de ceaiurile verzi japoneze, sau ceaiurile verzi indiene. Astfel, va fi mai usor sa stiti ce ceai va poate placea, chiar daca nu l-ati mai incercat pana acum.

Metode de prelucrare

Cel mai important proces care face ca ceaiul verde sa fie verde este etapa de „omorare verde”. Kill green este folosit pentru a opri oxidarea si pentru a pastra nutrientii, aroma si culoarea. Exista mai multe modalitati de a opri oxidarea, cele mai populare fiind aburirea si gatitul la tigaie. In plus, ceaiul poate fi prelucrat in diferite forme sau dimensiuni de frunze. Frunzele de ceai neinfrante vor fi, de obicei, mai putin amare decat praful de ceai si fannings din pungile de ceai.

Metode de cultivare

Ceaiul poate creste in conditii diferite. Unele ceaiuri pot fi cultivate la inaltime, altele vor proveni de la altitudini mai mici. Unele ceaiuri sunt umbrite, altele sunt cultivate la soare.

Varietati si cultivaruri de ceai

Atat soiurile, cat si cultivarele joaca un rol important in profilul final al aromei si in beneficiile potentiale. De exemplu, este probabil ca planta Assamica sa aiba mai multa cofeina decat planta Sinensis. Apoi, unele cultivare vor avea o culoare verde mai intensa decat celelalte, unele pot fi mai rezistente la daunatori, iar altele pot avea mai multa dulceata.

Perioada de recoltare

Ceaiul poate fi recoltat de mai multe ori pe an. Cele mai bune ceaiuri verzi sunt recoltate la inceputul primaverii si vara, dar uneori sunt disponibile si recolte de toamna sau chiar de iarna. Cel mai proaspat ceai verde va fi intotdeauna recoltat primavara, cu unele exceptii, de exemplu, frunzele de ceai pentru cel mai bun ceai matcha sunt de obicei recoltate putin mai tarziu.

Astazi, ceaiul verde este produs in multe tari producatoare de ceai, dar inca nu la fel de des ca ceaiul negru. Singura tara care produce mai mult ceai verde decat negru este Japonia.

Soiuri de ceai verde

Ceaiul verde este facut din planta Camellia sinensis. Exista diferite varietati ale plantei Camellia sinensis, dar Camellia sinensis var Assamica si Camellia sinensis var sinensis sunt cel mai des folosite pentru a face ceai verde. Aceste soiuri pot fi impartite in mii de soiuri. Fiecare cultivar va avea caracteristici speciale, iar unele pot fi foarte usor de distins. Un singur cultivar poate fi folosit pentru fabricarea diferitelor tipuri de ceai, atat verde, cat si negru. De asemenea, un singur tip de ceai poate fi facut din diferite cultivare. De exemplu, un ceai popular chinezesc Biluochun poate fi facut din diferite plante de ceai. Cel cultivat in provincia Yunnan va fi, de obicei, obtinut dintr-un cultivar diferit fata de cel obtinut in Jiangsu.

Desi este imposibil sa enumeram toate tipurile de ceai verde, este posibil sa mentionam cele mai populare tipuri. Cele mai populare ceaiuri verzi provin in continuare din China si Japonia, iar acestea sunt cele mai usor de clasificat. Alte ceaiuri verzi, de exemplu, din India sau Sri Lanka, vor avea de obicei numele plantatiei de ceai, mai degraba decat numele tipului. Asta inseamna ca vor exista tot atatea tipuri cate plantatii de ceaiuri fac ceai verde.

Ceaiul verde japonez

1. Sencha

Sencha japonez este unul dintre cele mai populare ceaiuri din lume. Peste 50% din tot ceaiul produs in Japonia este sencha. Sencha poate proveni din diferite prefecturi si poate fi cultivat din diferite soiuri. Unele dintre cele mai populare zone de cultivare sunt Shizuoka, Kagoshima si Miyazaki. Sencha este un ceai preparat la aburi si are frunze unice in forma de ac, cu o culoare intensa si profunda. Aburirea poate fi usoara sau profunda, ceea ce va influenta aroma, culoarea si forma ceaiului sencha. De exemplu, ceaiul aburit adanc va avea frunze mici, rupte, de culoare verde inchis si se va prepara intr-o ceasca plina de corp, cu o culoare verde intensa.

2. Genmaicha

Genmaicha este un alt ceai japonez foarte popular. De obicei, este facut din sencha si bancha. Genmaicha este amestecat cu orez alb sau brun prajit si are o aroma unica de nuca si usoara. Este foarte usor de preparat si, de obicei, nu este amar.

3. Gyokuro

Gyokuro este considerat o bijuterie printre ceaiurile verzi japoneze. Are o aroma foarte puternica, cu o nota umami foarte pronuntata. Acest ceai umbrit este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe ceaiuri verzi din lume.

4. Matcha

Matcha este un ceai verde japonez umbrit, macinat intr-o pulbere fina. Este preparat cu ajutorul unor ustensile speciale pentru ceai si are o culoare si o aroma intense. Matcha traditional de calitate ceremoniala este cules manual si, de obicei, este destul de scump.

5. Bancha

Bancha este un ceai verde obtinut din frunze mai batrane, mai mature. Are un continut mai mic de cofeina si o aroma mai putin ierboasa decat sencha. Bancha este disponibil in diferite stiluri, de la Kyobancha prajit la bancha Yanagi mai proaspat.

6. Dragon well

Dragon Well sau Long Jing este unul dintre cele mai populare ceaiuri verzi chinezesti. Are o frunza de forma plata si se prepara intr-un ceai delicat, cu usoare note de nuca. Dragon Well este un ceai preparat la cratita.

7. Tai Ping Kou Hui

Acest ceai cu adevarat unic din provincia Anhui arata ca un frate mai mare al ceaiului Dragon Well. Are frunze plate foarte lungi, care se prepara cel mai bine intr-un pahar.

8. Gunpowder

Gunpowder este probabil cel mai popular ceai chinezesc la nivel mondial. Frunzele sunt de culoare verde inchis si au forma unor mici pelete. Gunpowder are o aroma mai puternica, care poate fi uneori amara. Este cel mai bun ceai pentru prepararea ceaiurilor verzi laptoase sau pentru prepararea cu ingrediente proaspete si fructate.

9. Mao Feng

Mao feng este un alt ceai verde chinezesc foarte popular, cu o aroma mai puternica si mai proaspata decat Dragon Well. Este facut din muguri si frunze noi de ceai, acoperite de fire albe.

10. Biluochun

Un alt ceai chinezesc foarte popular si important este Biluochun. Acesta este originar din provincia Jiangsu, dar astazi este produs si in alte provincii, inclusiv in Yunnan. Biluochun are o aroma mai puternica, dar proaspata, cu usoare note florale.

Cele mai bune ceaiuri verzi cu aroma

Ceaiul verde este adesea parfumat sau aromat. Cel mai popular ceai verde parfumat este ceaiul verde cu iasomie. Ceaiul de iasomie se obtine prin amestecarea frunzelor de ceai cu flori proaspete de iasomie si lasandu-le sa se absoarba de esenta naturala de iasomie. De obicei, este usor mai puternic si mai indraznet decat majoritatea ceaiurilor verzi.

Ceaiul Young Hyson si ceaiul chinezesc sencha sunt si ele adesea aromatizate. Acestea au o tarie si o aroma perfecta pentru a se potrivi cu diferite ingrediente, de la flori la fructe uscate. Unul dintre cele mai populare amestecuri de ceai verde este ceaiul de menta marocana, preparat cu frunze de menta si ceai verde praf de pusca.

Lasă un comentariu