O ceasca de ceai se potriveste cu aproape orice, acesta este un lucru cu care orice iubitor de ceai ar fi de acord. Dar poate merge deosebit de bine cu fructele. Indiferent daca doriti doar sa va bucurati de un pic de fructe proaspete cu ceasca dvs. de ceai, sau sa faceti petreceri de ceai cu salate de fructe, sau chiar sa adaugati fructe suplimentare in ceaiul dvs. in timpul infuzarii – va exista un fruct perfect pentru fiecare ceai. Aflati care sunt cele mai bune perechi de ceaiuri si fructe.
Ce fructe se potrivesc bine cu ceaiul?
Multe fructe se vor potrivi bine cu ceaiul, dar unele tipuri de fructe se vor potrivi mai bine cu anumite tipuri de ceai decat altele. Sfarsitul primaverii si inceputul verii sunt anotimpurile perfecte pentru a experimenta cu asocierea ceaiului si a fructelor si pentru a adauga o doza de dulceata proaspata in ceasca dumneavoastra. Motivul principal pentru a adauga fructe proaspete in ceaiul dumneavoastra este acela de a va bucura de o ceasca mai sanatoasa, fara aditivi sau zahar rafinat, dar care sa explodeze de aroma si dulceata.
Desi multe ceaiuri vor avea un gust minunat amestecate cu frunze de ceai, unele arome pot fi mai bune decat altele. De ce? Pentru ca unele fructe pot avea fie o aroma prea delicata, fie unele nu sunt deloc potrivite pentru a fi adaugate la ceai, iar altele pot fi prea puternice pentru frunzele de ceai delicate. De exemplu, adaugarea de banane proaspete in timpul infuzarii nu este cea mai buna modalitate de a adauga aroma de banane, deoarece ceaiul va deveni tulbure. Optati in schimb pentru bucati uscate. Aroma puternica de ananas poate fi prea mult pentru acul de argint delicat, iar kiwi acrisor s-ar putea sa nu se potriveasca atat de bine cu ceaiul negru cu note de ciocolata.
Cele mai bune fructe pe care le puteti adauga in ceaiul dvs. sunt:
- Lamai
- Capsuni
- Piersici
- Caisele
- Mere
- Afine
- Zmeura
- Mango
- Portocale rosii
- Portocale
- Ananas
- Prune
- Pere
- Cirese
- Fructul pasiunii
- Mure
- Grapefruit
Puteti adauga si fructe uscate:
- Felii de banane
- Nuca de cocos maruntita
- Bucati de papaya uscata
- Stafide
Intensificati aroma fructata a ceaiului dvs.
Fiecare ceai este diferit, la fel si fiecare fruct. Atunci cand alegeti cele mai bune fructe pentru ceaiul dumneavoastra, asigurati-va ca sunt coapte. Fructele coapte vor avea o aroma mai intensa. Apoi, daca puneti fructele la macerat impreuna cu frunzele de ceai, spalati-le intotdeauna mai intai. Unele fructe trebuie decojite, cum ar fi kiwi, ananasul sau mango. Nu va fi nevoie sa decojiti fructe precum portocalele, lamaile, ciresele sau piersicile, dar alegerea celor organice poate fi o alegere mai buna. De exemplu, daca adaugati felii de lamaie in loc de suc de lamaie, lamaile organice necioplite sunt o alegere mai sanatoasa.
Pentru a profita la maximum de perechea de ceai si fructe, incercati sa asortati ceaiuri si fructe cu un profil de aroma similar. Oolongurile mai laptoase se vor potrivi mai bine cu fructe precum bananele sau nuca de cocos. Ceaiul negru cu ciocolata inchisa va fi uimitor cu stafide uscate, in timp ce ceaiurile negre mai usoare, cu o nota de malt, se vor potrivi bine cu fructe bogate si dulci precum piersicile sau mango.
Pentru a adauga fructe in ceai, urmati acesti pasi:
- Aduceti apa la fierbere.
- Spalati si taiati fructele si decojiti-le daca este nevoie.
- Folositi aproximativ 1/3 pana la ½ ceasca de fructe proaspete pentru prepararea unei cesti de ceai.
- Adaugati fructele in ceasca sau intr-un ceainic.
- Acum adaugati frunzele de ceai.
- Adaugati apa fierbinte si lasati sa se infuzeze timp de 3-5 minute.
Daca faceti o ceasca de ceai verde care necesita o temperatura mai scazuta a apei, puteti adauga mai intai fructele si apa, asteptati 1-2 minute pana cand apa se raceste in timp ce fructele se infuzeaza in ceasca, apoi adaugati ceaiul si lasati-l sa se infuzeze inca 2-3 minute. Cu cat mai mult timp se infuzeaza fructele, cu atat mai multa aroma vor elibera.
Ceai alb
Ceaiul alb este cel mai delicat tip de ceai. Unele ceaiuri albe vor avea o aroma mai usoara, cum ar fi acul de argint de inalta calitate, iar altele pot fi mai puternice si mai potrivite pentru a fi lasate la macerat cu ceai. Cu toate acestea, ceaiul alb White Peony sau Pai Mu Tan este perfect pentru a experimenta. Acesta are o culoare si o aroma mai puternica, cu note de fan si note florale. Incearca-l cu pere sau mango mai putin dulce.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este perfect pentru prepararea de infuzii reci sau de ceai rece in timpul verii. Adauga cateva bucati de fructe proaspete in timpul prepararii la rece si vei obtine o bautura super gustoasa si racoritoare. Exista cateva tipuri diferite de ceai verde, dar le putem imparti in ceaiuri aburite proaspete si pline de iarba, cum ar fi sencha sau kukicha japonez, ceaiuri mai usoare la tigaie, cum ar fi Dragon Well, si ceaiuri mai puternice, cu o nota de afumatura, cum ar fi ceaiurile verzi din Yunnan, Chunmee sau Gunpowder.
Sencha japonez va avea un gust excelent cu ingrediente mai proaspete si mai usoare, cum ar fi capsunile sau kiwi, dar sencha chinezesc poate fi amestecat cu fructe si mai puternice si mai dulci. Capsunile, piersicile si mango se vor potrivi bine cu ceaiuri mai afumate si mai puternice, in timp ce afinele, zmeura si chiar fructele dragonului vor da o nota incantatoare ceaiurilor mai usoare, preparate la tigaie. Feliile de lamaie si arinii de rodie vor inviora aroma ceaiurilor afumate mai puternice, cum ar fi Young Hyson, de asemenea.
Ceai Oolong
Exista multe tipuri de ceai oolong, dar le putem imparti in tipuri mai usoare, mai verzi, si tipuri mai puternice, mai intunecate. Ceaiul oolong inchis puternic, cum ar fi Qi Lan sau Red Robe oolong, va avea uneori note prajite si de fructe coapte. Imbunatatiti-l prin adaugarea de prune, piersici, chiar si cirese dulci coapte, fructe de medular, mure sau stafide. Un oolong mai deschis, mai verde, cum ar fi Tie Guan Yin verde, va merge bine cu caise mai usoare, nuca de cocos sau pepeni.
Ceaiul negru
Ceaiul negru este cel mai puternic tip de ceai. In functie de profilul sau de aroma, il puteti imbunatati cu aproape orice fruct. Ceaiul parfumat earl grey bergamot se asorteaza de minune cu fructe zemoase precum fructul pasiunii, portocalele, lamaile sau chiar ananasul. Asociati-l cu niste biscuiti cu lamaie si veti avea un deliciu minunat pentru un ceai de dupa-amiaza. Ceaiul Assam afumat va merge bine cu capsuni si mango, in timp ce ceaiurile indiene si din Sri Lanka, mai usoare, se vor potrivi perfect cu caise, pere si piersici.