Cele Mai Bune Ceaiuri Pentru Stimularea Energiei

Cele Mai Bune Ceaiuri Pentru Stimularea Energiei

Cautati cele mai bune ceaiuri pentru stimularea energiei pentru a inlocui bauturile energizante? Nu sunteti sigur ce ceaiuri sa alegeti? Nu toate ceaiurile sunt cultivate sau fabricate la fel. Unele pot oferi mai multa energie decat altele. Aflati care sunt ceaiurile care contin cea mai multa cofeina.

Ofera ceaiul energie?

Toate ceaiurile adevarate contin cofeina. Cofeina se gaseste in 60 de plante diferite[1]. Cea mai comuna sursa de cofeina sunt boabele de cafea si ceaiurile facute din planta Camellia sinensis. Alte surse semnificative sunt semintele de guarana, folosite mai ales pentru prepararea bauturilor, pulberilor sau pastilelor energizante, frunzele de yaupon folosite pentru prepararea ceaiului, nucile de kola si pastaile de cacao, precum si o planta populara din America de Sud, yerba mate.

Desi cofeina poate oferi mai multe beneficii pentru sanatate, principalul motiv pentru care a castigat atat de multa popularitate este impulsul energetic aproape instantaneu pe care il poate oferi. Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central care va poate face sa va simtiti mai treaz[2] si plin de energie chiar si atunci cand va simtiti foarte obosit. Cofeina din diferite surse poate avea un efect usor diferit asupra organismului dumneavoastra, dar intotdeauna va oferi cel putin un impuls energetic usor. De exemplu, atunci cand beti ceai verde, nu veti ingera doar cofeina, ci si alti compusi. Unul dintre ei, L-teanina, poate oferi un efect calmant. De aceea, ceaiul verde, in comparatie cu cafeaua, este mai putin probabil sa provoace nervozitate, oferind in acelasi timp energie, sporind concentrarea si calmul.

Desi cofeina este considerata sursa principala de energie din ceai, exista si alte moduri in care ceaiul ar putea ajuta. De exemplu, un somn sanatos corespunzator poate creste nivelul de energie in timpul zilei. Asta inseamna ca a consuma prea multe bauturi cu cofeina poate provoca, de fapt, lipsa de energie. Interesant, tocmai de aceea, ceaiurile din plante care sunt 100% fara cofeina, dar care ofera un efect calmant si relaxant pot avea un efect pozitiv si asupra nivelului de energie. In timp ce te ajuta sa te relaxezi si sa dormi, acestea aduc indirect beneficii pentru bunastarea ta generala, cauzand si o crestere a energiei.

Care este ceaiul cu cel mai mare continut de cofeina?

Cantitatea de cofeina din ceai depinde de mai multi factori, incepand de la planta de ceai. Exista diferite soiuri si cultivare de ceai si fiecare dintre ele poate avea niveluri diferite de cofeina. Apoi, cantitatea de cofeina va depinde de conditiile de crestere. De exemplu, umbrirea plantelor de ceai poate creste nivelul de cofeina.

Modul in care ceaiul este recoltat si procesat va avea un impact si asupra nivelului de cofeina din ceasca dumneavoastra. De exemplu, frunzele mai batrane si mai mature vor avea mai putina cofeina decat frunzele mai tinere si mai apropiate de muguri. Ceaiurile care contin tulpini si tulpini sau care sunt facute numai din tulpini si tulpini, cum ar fi kukicha, vor avea mult mai putina cofeina. Unele ceaiuri sunt invechite sau prajite, iar ambele pot scadea nivelul de cofeina. Frunzele rupte mai mici vor putea elibera mai multa cofeina decat frunzele neintrerupte. Diferitele tipuri de ceai vor avea, de asemenea, niveluri diferite de cofeina.

Si, in cele din urma, temperatura apei, cantitatea de frunze pe care o folositi si timpul de macerare vor avea un impact asupra continutului final de cofeina din ceasca dumneavoastra de ceai.

Daca doriti ceaiuri cu cea mai mare cantitate de cofeina, ati putea alege:

  • Ceaiuri cu frunze rupte mai mici
  • Ceaiurile facute din soiul Assamica tind sa aiba mai multa cofeina
  • Ceaiuri de culoare verde umbrita
  • Ceaiuri din recolta de primavara

O alta modalitate de a creste continutul de cofeina din ceasca ta este sa folosesti apa mai fierbinte si mai multe frunze de ceai si sa le lasi la infuzat mai mult timp.

Cele mai bune ceaiuri pentru stimularea energiei

1. Ceaiul negru

Ceaiul negru este adesea descris ca fiind tipul de ceai cu cea mai multa cofeina. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile negre contin aceleasi cantitati de cofeina. Studiile arata ca frunzele de ceai Assam rupte sau chiar praful de ceai Assam pot contine chiar si de 3 ori mai multa cofeina decat frunza de ceai Assam plina – 3 grame la 100 de grame de frunze uscate[3]. Cu toate acestea, praful va oferi si o aroma superioara.

2. Ceai verde

Ceaiul verde poate contine niveluri ridicate de cofeina. De fapt, unele ceaiuri verzi pot oferi mult mai multa energie decat multe ceaiuri de fond. Ceaiurile verzi japoneze umbrite contin, de obicei, mai multa cofeina decat ceaiurile neumbrite. Gyokuro, un tip de ceai japonez umbrit poate oferi un impuls energetic foarte puternic. Un alt ceai umbrit popular este matcha. Un bol de ceai verde matcha preparat cu 2 grame de pulbere de ceai va furniza aproximativ 60 mg de cofeina. Interesant este faptul ca cantitatea de cofeina din pulberea de ceai matcha este aproape aceeasi cu cantitatea de cofeina din praful de ceai Assam din studiul mentionat mai sus.

Ceaiul verde obtinut din planta de ceai Assamica poate contine, de asemenea, niveluri mai ridicate de cofeina. Ceaiurile verzi chinezesti din Yunnan sau ceaiurile verzi vietnameze pot avea o cantitate usor mai mare de cofeina[4].

3. Ceaiul alb

Chiar daca ceaiul alb este adesea descris ca fiind bland si cu un continut scazut de cofeina, nu este intotdeauna asa. Ceaiul alb poate avea o aroma mai blanda si mai delicata, dar este posibil sa contina mai multa cofeina decat multe ceaiuri negre sau verzi. De exemplu, studiile au aratat ca Pai Mu Tan are in jur de 18 mg de cofeina pe gram de frunze uscate[5]. Aceasta este mai mare decat 11 mg pe gram de ceai Assam uscat cu frunze intregi[6].

4. Ceai Oolong

Ceaiul Oolong este un tip de ceai semioxidat, care se incadreaza intre tipul de ceai verde si cel negru. Unele ceaiuri oolong pot contine niveluri ridicate de cofeina. Ceaiul Oolong se prepara, de obicei, folosind mai multe frunze de ceai – uneori chiar 10 grame, folosind apa mai fierbinte. Ceaiul oolong neprajit sau ceaiul care contine multe frunze mai tinere va avea mai multa cofeina.

5. Ceaiul Pu’erh

Pu’erh este un tip de ceai fermentat inchis la culoare din provincia chineza Yunnan. Exista multe tipuri de ceai pu erh, iar fiecare dintre ele va avea o cantitate diferita de cofeina. Pu’erh este unul dintre acele ceaiuri care pot provoca de fapt betia de ceai. Betia de ceai este cauzata, de obicei, de cofeina si de alti compusi din ceai. Pu’erh se prepara in vase de ceai mai mici si se reimpatureste de mai multe ori, uneori chiar mai mult de 15. Studiile au aratat ca pu’erh-ul fermentat va avea un nivel mult mai ridicat de cofeina decat ceaiul pu’erh nefermentat si chiar mult mai ridicat decat majoritatea ceaiurilor negre[7].

6. Ceaiul Yerba Mate

Yerba mate sau Ilex paraguariensis este o planta originara din America de Sud, folosita pentru prepararea ceaiului cu cofeina. In functie de tipul de ceai mate folosit pentru prepararea ceaiului si de modul in care este preparat, bautura de yerba mate poate avea mai multa cofeina decat o ceasca obisnuita de cafea – chiar pana la 135 mg[8]. Cu toate acestea, unele bauturi de yerba mate pot avea un continut foarte scazut de cofeina in frunze, mai ales atunci cand sunt preparate in stil occidental, folosind frunze prajite.

7. Alte ceaiuri din plante medicinale

Unele ceaiuri din plante pot oferi si un efect energizant. Unele dintre ele, ceaiul de menta, ceaiul de ghimbir si ceaiul de lemongrass sunt disponibile pe scara larga si usor de preparat.

Referinte:

[1] https://www.news-medical.net/health/Caffeine-Occurrence.aspx

[2] https://medlineplus.gov/caffeine.html

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380613/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4787341/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4787341/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380613/

[7] https://www.researchgate.net/publication/262420912_Absorption_of_caffeine_in_fermented_Pu-er_tea_is_inhibited_in_mice

[8] http://www.latamjpharm.org/trabajos/24/1/LAJOP_24_1_2_5_8KBZFG0I38.pdf

Lasă un comentariu