Cele Mai Bune Ceaiuri din Regiunea Indiei

cel mai bun ceai indian

Ce ar fi diminetile fara un ceai indian? Dar, Assam-ul puternic si maltos si Darjeeling-ul unic si muscat nu sunt singurele ceaiuri care provin din gradinile de ceai din India.

India este al doilea cel mai mare producator de ceai din lume, imediat dupa China. Ceaiul indian este inca un mister si, de obicei, este impartit in doar doua grupuri generice – Assam si Darjeeling. Dar, India are mult mai multe de oferit. Exista multe ceaiuri rafinate, din multe alte regiuni, de asemenea.

Ce este ceaiul indian?

Pana la introducerea ceaiului specializat artizanal de la micii producatori de ceai indian, ceaiul indian era uneori folosit ca nume generic pentru un Assam puternic, de obicei in pliculete de ceai. Pana de curand, India era cunoscuta aproape exclusiv pentru ceaiul negru. Daca existau si alte tipuri de ceai produse in ferme mai mici, acestea nu ajungeau pe piata occidentala. Cu toate acestea, in ultimul deceniu sau cam asa ceva, ceaiul verde, oolong si alb cu frunze libere din India poate concura cu unele dintre cele mai exclusiviste ceaiuri verzi, oolong si albe din alte tari.

Astazi, cuvantul ceai indian este rareori suficient pentru a satisface curiozitatea iubitorilor de ceai. Tipurile, proprietatile si recoltele conteaza mai mult ca niciodata daca doriti sa intelegeti complexitatea si frumusetea ceaiurilor indiene.

Istoria ceaiului indian

India este unul dintre cei mai mari producatori de ceai din lume. Cu toate acestea, productia de ceai a inceput abia acum aproximativ 200 de ani. Primii care au plantat ceaiul au fost – britanicii. Prima incercare de cultivare a avut loc cu aproximativ 50 de ani inainte, dar nu a avut succes. In anii 1820, Robert Bruce a descoperit planta nativa de ceai si a facut ca cultivarea si productia de ceai sa devina posibila la scara mai mare. Prima planta a fost descoperita in Valea superioara a Brahmaputrei din Assam. Cunoastem aceasta planta sub numele de Camellia sinensis var Assamica.

Astazi, India este o tara cu zeci de mii de gradini de ceai. Este interesant faptul ca obiceiul de a bea ceai indian este inca foarte puternic in Occident, mult mai puternic decat sa se rasfete cu o ceasca de intrigant ceai verde indian.

Ce tipuri de ceai produce India?

Ceaiul din India este produs din doua soiuri de ceai – Camellia sinensis var sinensis si Camellia sinensis var assamica. Cea din urma este o specie indigena din Assam. Este principala planta de ceai folosita pentru fabricarea ceaiului negru puternic si robust. Cu toate acestea, Assamica poate fi folosit si pentru alte ceaiuri.

In 2019, India a produs aproape 1390 de milioane de kilograme de ceai. Organizatia Indiana a Ceaiului a raportat ca, in 1938, acest numar a fost de numai 203 milioane de kilograme, iar aproximativ 75% a fost exportat. Daca ne intoarcem si mai mult in urma, pana in 1885, acest numar era de numai 32444 de tone. Cu toate acestea, astazi, cifrele sunt diferite. Doar aproximativ 20% din ceaiul indian paraseste tara, ceea ce face ca India sa fie nu doar cel mai mare producator de ceai, ci si o tara cu o puternica cultura interna a ceaiului. Cel mai popular ceai? Chai, preparat cu ceai negru puternic, lapte si zahar.

Care sunt cele mai importante regiuni de ceai din India?

Ceaiurile indiene Assam si Darjeeling sunt bine cunoscute in intreaga lume. Dar India are multe alte regiuni producatoare de ceai. Ceaiul negru este in continuare cel mai important tip de ceai, dar fiecare dintre ele are un caracter special care depinde de un terroir. De exemplu, clima tropicala musonica din Assam ofera un profil de aroma diferit fata de climatul subtropical mai racoros din zonele inalte din Darjeeling. Ceaiurile Assam sunt mai puternice, maltate si intunecate, in timp ce Darjeeling are note de muscat si florale mult mai usoare.

Fapt interesant: Una dintre primele plantatii de ceai din Darjeeling, plantatia de ceai Makaibari, a gazduit prima fabrica de ceai din India.

Assam

Mai mult de jumatate din ceaiul indian este produs in Assam si a fost locul unde a fost infiintata prima plantatie de ceai indiana, datand de la inceputul secolului al XIX-lea. In 2019, Assam a produs aproape 716 milioane de kilograme de ceai. In prezent, Assam gazduieste 803 plantatii de ceai, in timp ce numarul total al tuturor plantatiilor de ceai si al gradinilor mici este de 49102. O viata intreaga nu ar fi suficienta pentru a incerca toate ceaiurile din Assam. Ceaiul din Assam este descris ca fiind maltos, puternic si corpolent. Diferite tipuri pot avea note diferite – de la ciocolata la tutun. Desi cele mai multe ceaiuri din Assam au frunze rupte, potrivite pentru infuzarea intr-o ceasca de ceai puternic, tipurile intregi si neintrerupte sunt surprinzator de blande. Ele arata si frumos, cu frunze mari, tipice pentru planta de ceai Assamica.

Darjeeling

Unele dintre cele mai bune ceaiuri negre din lume provin din zona Darjeeling din statul Bengalul de Vest. Productia de ceai din Darjeeling este mult mai mica, cu doar aproximativ 1 milion de kilograme pe an, produse de 87 de gradini de ceai diferite. Cu toate acestea, desi productia este scazuta, ceaiul Darjeeling este renumit in intreaga lume. Usor si floral, cu note de muscat si un caracter racoritor, acest ceai este diferit de orice alt ceai negru din lume. In comparatie cu Assam, ceaiul Darjeeling are muguri si frunze mici.

Nilgiri

Nilgiri, un ceai aflat in umbra ceaiurilor Assam si Darjeeling, este adesea inclus in multe amestecuri de ceai negru. De fapt, Nilgiri este a treia cea mai mare zona producatoare de ceai din India, imediat dupa Assam si Dooars-Terai. Studiile au aratat ca Nilgiri are un continut mai scazut de cofeina decat Assam sau chiar Darjeeling, dar are niveluri mult mai ridicate de mangan si cooper. Are o aroma mai usoara, dar este totusi corpolent, cu note florale si culoare de cupru.

Sikkim

Statul Sikkim se afla chiar langa Bengalul de Vest si orasul Darjeeling. Si ceaiurile se aseamana foarte mult cu ceaiurile Darjeeling, atat ca aspect, cat si ca aroma. Primul flush este mai floral si are frunze verzi-maronii cu muguri vizibili, in timp ce al doilea va fi mai prajit. Productia de ceai in Sikkim a inceput in urma cu doar 50 de ani, pe domeniul de ceai Temi.
Karnataka

Desi statul Karnataka produce in principal cafea, cu aproximativ 9 milioane de kilograme pe an, ceaiul este si el un produs important. Cel mai popular ceai poate fi ceaiul Kelagur, de la mosia de ceai Kelagur.

Kangra

Kangra, in statul Himachal Pradesh, produce ceai cu aroma asemanatoare cu Darjeeling, dar pentru o ceasca de ceai mai puternica, de zi cu zi. Fiind mai nordic pe harta, Kangra a fost potrivit pentru plantarea plantelor de ceai chinezesti cu muguri si frunze de ceai mai mici si cu o aroma mai delicata si mai fructata decat ceaiul Assam. Kangra este una dintre cele mai mici zone indiene producatoare de ceai, mai mica chiar si decat Darjeeling.

Munnar

Munnar, in Kerala, este o alta zona importanta de ceai indian, dar si una veche. Situat la altitudini mari, Munnar are multe de oferit in ceea ce priveste prospetimea, vioiciunea si aroma. De fapt, unele dintre cele mai inalte campuri de ceai din lume pot fi gasite in aceasta zona.

Dooars si Terai

A doua cea mai mare zona producatoare de ceai din India. Dooars este popular pentru stilul CTC, utilizat in mod obisnuit la prepararea ceaiului indian Chai. CTC sau cut-tear-curl este un tip de ceai care arata ca niste mici pelete si se infuzeaza intr-o infuzie puternica.

Despre Chai

Chai este unul dintre cele mai populare ceaiuri cu lapte din lume. Cu toate acestea, chai nu este un tip de ceai. Este o bautura preparata cu frunze de ceai negru, lapte si zahar. Chai-ul condimentat se numeste Masala Chai si poate contine ghimbir, betisoare de scortisoara, pastai de cardamom verde, piper negru, anason stelat, cuisoare si alte condimente. Chai se prepara de obicei cu frunze rupte care dau o infuzie puternica potrivita pentru a fi amestecata cu mult lapte si zahar.

Lasă un comentariu