Ceaiul Russian Caravan: Gust, Cafeina si Istorie

ceai Russian Caravan

Russian Caravan este un amestec pe care fie il iubesti, fie il urasti. Unii bautori de ceai pot evita Russian Caravan din cauza unui amestec pe care l-au incercat odata si nu le-a placut. Cu toate acestea, daca incepeti sa judecati fiecare Russian Caravan in functie de acea ceasca care nu v-a placut, s-ar putea sa pierdeti unele amestecuri excelente. De ce?

La fel ca toate celelalte amestecuri, fiecare ceai Russian Caravan este diferit. Fiecare amestec va avea o aroma diferita si va fi amestecat cu ceaiuri diferite – inclusiv ceaiuri negre, oolong si pu’erhs.

Ce este ceaiul Russian Caravan?

Russian Caravan este un amestec de ceai negru realizat din diferite tipuri de ceai negru, sau ceaiuri negre si oolong. Numele provine de la caravanele de camile care transportau ceaiul de-a lungul vechilor rute de ceai din secolul al XVIII-lea, din China in Rusia si Europa. In timp ce Earl Grey contine intotdeauna bergamota, iar English Breakfast trebuie sa fie intotdeauna corpolent, cu un profil de aroma specific, Russian Caravan nu trebuie sa aiba nimic din toate acestea. De ce?

Gandeste-te la Russian Caravan ca la un amestec care ar trebui sa contina un mix din toate acele ceaiuri care au fost odata transportate in Europa si care au devenit un element de baza in gospodariile europene – in principal Assam, Keemun, Lapsang Souchong, Pu’erh si Formosa oolong. Caravana rusa nu va include niciodata ceai alb, galben sau verde, ci doar pe cele care au fost mai mult oxidate, fermentate, afumate sau prajite. Aceste ceaiuri aveau mai multe sanse sa supravietuiasca transportului indelungat si conditiilor climatice aspre.

Chiar si ceaiurile moderne din Caravana rusa continua sa contina doar acele frunze de ceai care provin din tarile producatoare de ceai cu o traditie puternica in materie de ceai – China continentala, Taiwan, India, Sri Lanka si Nepal. Ele nu vor include ceaiuri rare sau experimentale din tari precum Australia sau Germania.

Ce ceaiuri se regasesc in amestecul Russian Caravan?

In mod traditional, ceaiul Caravana rusa a fost preparat cu ceaiuri negre si oolong chinezesti. Cel mai popular ceai pentru acest amestec, dar nu intotdeauna prezent, este Lapsang Souchong. Lapsang Souchong este un ceai negru chinezesc unic, cu o aroma distinctiva de fum. Cu toate acestea, este important de stiut ca nu toate ceaiurile Lapsang Souchong sunt afumate pe lemn de pin. Unele nu sunt afumate deloc, iar altele pot fi afumate peste alte tipuri de lemn, sau chiar neafumate si facute cu arome artificiale.

Ceaiurile originale ale Caravanei rusesti au fost facute cu ceaiuri chinezesti, dar astazi, amestecurile pot include si alte tipuri, cum ar fi ceaiul Assam, nepalez, Darjeeling sau Ceylon. Oolong-urile incluse in amestec sunt, de obicei, ceaiuri oolong Formosa sau ceaiuri oolong mai verzi in forma de bila din Fujian. Ceaiul Wu Yi rock sau orice alt oolong mai puternic si mai intunecat poate fi potrivit pentru a fi amestecat intr-un ceai Russian Caravan, iar unele amestecuri pot contine si ceai pu’erh intunecat.

Caravana rusa nu este un ceai aromatizat si nu ar trebui sa contina niciodata arome artificiale sau naturale, sau alte fructe, condimente sau ierburi. Singurele ingrediente ar trebui sa fie ceaiuri Camellia sinensis pure si reale, cel putin doua sau mai multe tipuri diferite.

Cat de multa cofeina este in ceaiul Russian Caravan?

Continutul de cafeina din amestecurile Caravana ruseasca este de obicei moderat spre ridicat. Asteptati-va la o cantitate cuprinsa intre 20 si 60 mg de cofeina per ceasca, desi cantitatea exacta de cofeina va depinde de:

Ceaiurile folosite in amestec – ceaiul Darjeeling cu frunze intregi poate da mai multa cofeina decat ceaiul Assam cu frunze intregi, iar praful Assam poate da de 3 ori mai multa cofeina decat ceaiul Assam cu frunze intregi.
Cat timp fierbeti ceaiul – cu cat il fierbeti mai mult, cu atat mai multa cofeina este posibil sa extrageti.
Cat de fierbinte este apa pe care o folositi pentru preparare – veti extrage mai multa cafeina cu apa clocotita

Daca sunteti sensibil la cofeina sau doriti sa o reduceti/evitati, dar doriti totusi sa incercati ceaiul Russian Caravan, optati pentru un amestec decofeinizat.

Ce gust are Russian Caravan?

De obicei, Russian Caravan va avea gustul unui Lapsang Souchong usor, cu o usoara nota de fum de pin si ceva mai mult malt, profunzime si dulceata decat Lapsang Souchong pur. Cu toate acestea, aroma va depinde de toate ceaiurile din curba. De exemplu, unele ceaiuri Lapsang Souchong nu au deloc o nota de fum. Unele ceaiuri Russian Caravan contin ceai oolong care va adauga un alt strat de note in ceasca dumneavoastra. Unele pot avea o nota de fum mai puternica, dar niciodata la fel de puternica precum Lapsang Souchong afumat pur. Pentru a sti la ce sa va asteptati, uitati-va intotdeauna la ingrediente:

  • asteptati-va la o nota afumata, chiar si la o usoara nota condimentata daca in amestec exista un Lapsang Souchong afumat.
  • este probabil ca ceaiul sa fie mai dulce, cu note de malt si note de fructe coapte, daca nu exista Lapsang Souchong in amestec,
  • daca contine ceai oolong, acesta poate avea note diferite – de la note florale usoare pana la note de miere si fructe coapte
  • asteptati-va la o nota usoara, pamantie, daca contine ceai pu’erh

Cum se prepara ceaiul Russian Caravan?

Russian Caravan este usor de preparat si ar trebui sa dea o infuzie corpolenta. Daca amestecul dvs. contine Lapsang Souchong afumat, ar fi mai bine sa evitati sa adaugati lapte – cu exceptia cazului in care va place foarte mult. Amestecurile mai putin afumate si mai dulci, cum ar fi Caravana ruseasca dulce, merg foarte bine cu un strop de lapte si o lingurita de miere.

  • Fierbeti apa proaspata intr-un ceainic curat
  • Preincalziti cana si ceainicul turnand apa fierbinte inauntru si afara
  • Folositi 1 lingurita de frunze de ceai la fiecare ceasca de apa (2-3 grame)
  • Adaugati apa aproape clocotita si acoperiti cu un capac
  • Lasati sa se infuzeze timp de cel putin 2-5 minute
  • Strecurati si adaugati zahar sau chiar lapte daca este nevoie.

Pentru a obtine cea mai buna aroma din orice ceai, folositi intotdeauna apa proaspata de izvor. Apa tare de la robinet risca sa strice aroma si sa acopere toate notele delicate. Pe de alta parte, apa distilata poate da o infuzie plata si neinteresanta.

De unde sa cumparati ceaiul Russian Caravan?

Ceaiul Russian Caravan este disponibil in multe magazine fizice si in magazinele de ceai online. Fiind un ceai cu istorie si traditie, este disponibil atat in pliculete de ceai, cat si sub forma de ceai cu frunze libere. Puteti chiar sa va faceti propriul amestec de ceai Russian Caravan, amestecand ceaiul chinezesc Keemun cu Lapsang Souchong, cu sau fara adaugarea de ceai oolong.

Lasă un comentariu