Candva, totul era organic. Pe masura ce tehnologia a avansat, cererea pentru un randament mai mare si dorinta de a obtine produse mai mari, mai frumoase si mai durabile a devenit mai mare. Piata a devenit inundata de produse care nu numai ca sunt cultivate folosind ingrasaminte sintetice daunatoare, pesticide si erbicide. Ele sunt hranite cu namol de canalizare, falsificate cu aditivi daunatori si cultivate din seminte modificate genetic. In zilele noastre, produsele organice sunt o necesitate pentru orice persoana atenta la corpul si sanatatea sa. Alimentele non-organice sunt considerate nesanatoase si periculoase.
Lucrurile sunt si mai complicate in cazul ceaiului. Este posibil sa puteti recunoaste legumele organice dupa imperfectiunea formei si culorii lor, dar cum puteti recunoaste ceaiul cultivat organic? De cele mai multe ori nu poti. Cu toate acestea, toata lumea merita sa stie ce bea si care este trecutul frunzelor de ceai.
Pe de alta parte, este intotdeauna mai bun consumul de ceai organic?
Ce este ceaiul organic?
Oamenii beau ceai de cateva mii de ani, cand nu era deloc nevoie de o productie ecologica. Era inainte ca pamantul sa fie poluat si sa se inventeze OMG-urile. Legenda spune ca ceaiul a fost descoperit pentru prima data in urma cu aproximativ 5000 de ani de catre un imparat chinez si un parinte al medicinei traditionale chineze, Shen Nong. O frunza de ceai a cazut din greseala in ceasca sa cu apa fierbinte. Curios din fire in privinta ierburilor, a baut-o. Cum pielea sa era transparenta, a putut vedea imediat impactul pe care l-a avut asupra corpului sau.
Primul ceai a fost recoltat din arbori de ceai salbatici si nu din plante de ceai cultivate. Prin urmare, tot ceaiul era initial organic. De fapt, unii arbori de ceai batrani inca mai cresc liber in China. Chiar si dupa cateva sute de ani, ei inca mai au multe de oferit si sunt cel mai aproape posibil de productia organica. Cu toate acestea, ei nu vor fi niciodata etichetati ca fiind organici.
Ceaiul organic este tot ceaiul cultivat conform principiilor organice stabilite de USDA in SUA, IFOAM in Europa sau de alte organizatii din tarile lor de origine. Cele patru principii ale agriculturii ecologice spun ca:
- trebuie sa „sustina si sa imbunatateasca sanatatea solului, a animalelor, a plantelor si a oamenilor”
- trebuie sa fie „bazata pe sisteme ecologice vii” trebuie sa fie echitabila
- trebuie sa „protejeze sanatatea si bunastarea generatiilor actuale si viitoare si a mediului”.
Terenul trebuie sa nu fi avut pesticide, erbicide si substante chimice timp de trei ani inainte de certificare. Produsele ecologice nu pot contine nanoparticule proiectate sau OMG-uri.
Poti recunoaste ceaiul organic dupa aroma?
Unele ceaiuri organice ar putea avea mai putina aroma decat cele ne-organice, deoarece diferite ingrasaminte vor influenta si aroma, culoarea si mirosul. De exemplu, ceaiul japonez umbrit neorganic este adesea considerat mai bun ca aroma decat cel organic. De fapt, doar mai putin de 5% din toata productia de ceai din Japonia este organica. Totusi, aceasta nu este o regula generala. Toate ceaiurile sunt diferite si este imposibil sa spui care este organic si care este ne-organic doar dupa aroma. Cu toate acestea, aroma poate arata calitatea ceaiului, iar organic sau ne-organic, acesta ar trebui sa fie gustos si proaspat.
Este ceaiul organic mai sanatos?
Cercetarile de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au aratat ca produsele alimentare organice au cu 18-69% mai multi antioxidanti decat cele neorganice. Cu toate acestea, in cazul ceaiului, lucrurile devin putin mai neclare. In primul rand, fiecare ceai are o cantitate diferita de antioxidanti. Unele tipuri de ceai verde vor avea doar 16 mg de EGCg pe gram de frunze uscate, in timp ce altele pot contine 203 mg pe gram. Chiar daca tipul cu 16 mg este produs organic, 69% mai mult tot va fi mai putin decat tipul neorganic cu 203 mg. Antioxidantii din ceai depind de multi factori – de la soiul de ceai la terroir, la metodele de cultivare si de prelucrare.
Poate fi ceaiul organic nesanatos?
Din pacate, raspunsul este da. In ceaiul tau nu va exista namol de canalizare sau vreun pericol ascuns de la erbicide precum glifosatul. Cu toate acestea, ar putea exista alte pericole ascunse in ceasca de ceai organic.
- Pesticidele si erbicidele organice pot fi si ele daunatoare.
- Nivelurile permise de metale grele nu sunt acoperite de liniile directoare ale productiei ecologice.
- Gunoiul de grajd organic nesintetic ar putea contine bacterii si micotoxine.
- Ceaiul organic poate fi si el falsificat.
Cerintele pentru produsele organice nu includ liniile directoare privind metalele grele, cum ar fi cadmiul, plumbul, arsenicul sau cuprul. Acestea sunt prezente in aer, apa si sol si pot contamina orice cultura organica. Cercetarile din Belgia au aratat ca atat alimentele organice, cat si cele ne-organice pot fi periculoase. In cadrul studiului, alimentele organice aveau mai mult plumb, cadmiu si mercur decat cele neorganice. Fermele organice sunt considerate implicit mai sigure, dar, exista inca foarte putine date stiintifice privind efectele secundare sau reziduurile multor erbicide, pesticide sau ingrasaminte organice.
Nu tot ceaiul neorganic este nesanatos. Calitatea solului, a aerului si a apei dintr-o anumita zona va avea si ea o mare influenta.
De ce este usor de falsificat ceaiul?
Orientarile ecologice permit adaugarea anumitor aditivi la alimentele ecologice. Acest lucru include si ceaiul. Adulterantii sunt orice substante adaugate in ceai pentru a-i da un aspect, un gust sau un miros mai bun, care nu ar trebui sa se regaseasca initial in ceai. De exemplu, frunzele de ceai vechi si folosite pot fi colorate si uscate si vandute ca un nou produs sanatos. Diferite ingrediente pot fi adaugate in frunzele de ceai pentru a le mari greutatea. Vesti bune? Este mai usor de falsificat ceaiul in pliculete de ceai decat ceaiul din frunze libere.
Ceaiul organic poate fi falsificat, fiind astfel mai putin sanatos si de mai putina calitate decat ceaiul ne-organic. Ceaiul din frunze libere este mai putin frecvent falsificat decat praful de ceai din pliculete.
Calitatea atat a ceaiului organic, cat si a celui neorganic va depinde de producator si de principiile sale morale si etice. Exista sute de soiuri de ceai in lume, iar fiecare dintre ele are caracteristici specifice. Unele sunt mai rezistente la daunatori si, prin urmare, nu vor avea nevoie de atat de multa ingrijire ca altele. Fermele mici, administrate de familii, au mai multe sanse sa urmeze principii bune, chiar daca nu produc ceai organic.
Este naturalul acelasi lucru cu organicul?
Multe ceaiuri pot contine cuvantul „natural” sau „complet natural” pe ambalaj. Cu toate acestea, acest lucru nu le face organice. Atunci cand ceaiul este natural, inseamna doar ca nu au fost folosite ingrediente artificiale pentru colorare, parfumare si aromatizare. Prin urmare, cuvantul „natural” nu include principii organice.
Merita cumparat ceaiul organic?
Alegerea unui ceai organic poate fi o optiune foarte buna. Nu numai ca alimentele organice sunt legate de un risc redus de cancer, dar, alegand produse organice, contribuiti si la mentinerea unei planete mai sanatoase. Cu toate acestea, exista si un aspect ascuns. In timp ce cercetarea franceza a dovedit ca consumul de alimente organice poate reduce riscul de cancer cu 24%, nu a putut face legatura doar cu alimentele organice. Scaderea riscului ar putea proveni si dintr-un stil de viata mai sanatos.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului organic ar trebui sa fie mai mari, deoarece nu vor exista reziduuri de pesticide sintetice sau erbicide pe frunze. In realitate, cultivarea ceaiului nu este atat de simpla.
Unele ceaiuri organice pot fi mai periculoase decat cele neorganice. Sursa si oamenii din spatele productiei de ceai atat organic, cat si conventional, sunt adesea mai importante decat metodele agricole folosite pentru cultivarea ceaiului.
Beneficiile productiei ecologice nu se refera doar la ceea ce ajunge in ceasca dumneavoastra. Producatorii organici ar trebui sa se preocupe de conservarea biodiversitatii si de pastrarea planetei curate, folosind produse organice pentru controlul daunatorilor si pentru crestere si chiar folosind materiale de ambalare reciclabile. Uneori, productia ecologica nu este posibila pentru toti producatorii. Din cauza regulilor stricte si a costului ridicat al certificarii, unele ferme mici de ceai aleg sa ramana conventionale, dar sa urmeze totusi principii morale si etice bune.