Cautati cel mai natural, simplu si aromat ceai negru? Ceaiul negru Lychee poate fi raspunsul. Acest ceai este unul dintre cele mai simple, mai dulci si mai naturale ceaiuri negre aromatizate din lume. Aflati care sunt beneficiile potentiale si cum sa preparati o ceasca perfecta din acest ceai delicios.
Ce este ceaiul Lychee?
Ceaiul negru Lychee este un tip special de ceai parfumat din China, mai ales din provinciile Guangdong si Guangxi. Este un ceai negru parfumat cu adevarate fructe de litchi, prin prajirea litchiilor cu frunze de ceai. Litchiul este un fruct mic, cu pulpa alba si coaja roz, provenit dintr-un arbore de litchi. Lychee se decojeste usor si se consuma crud. Este originar din provincia Guangdong si este cultivat si in alte tari asiatice. Ceaiul, insa, nu contine bucati de fructe – doar frunze pure de ceai negru cu o aroma dulce si fructata de lychee. Lychee are o aroma dulce, tropicala si adauga o nota minunata ceaiului negru chinezesc bogat.
Ce este ceaiul parfumat?
Exista cateva moduri de a adauga aroma sau parfum la ceai – prin adaugarea de arome naturale sau artificiale, prin amestecarea ceaiului adevarat cu alte ingrediente sau prin parfumarea acestuia cu flori sau fructe reale in timpul productiei. Aromatizarea este modalitatea obisnuita de preparare a ceaiului in Asia, in timp ce amestecul este cea mai populara modalitate in tarile occidentale. Unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri parfumate este ceaiul verde de iasomie.
Istoria ceaiului de litchi
Lychee a devenit popular in timpul dinastiei Tang, in urma cu peste 1000 de ani[1]. Originea exacta a ceaiului lychee nu este cunoscuta. S-ar putea ca acesta sa fi fost creat atunci cand litchiul si ceaiul negru s-au amestecat in timpul transportului. Astazi, ceaiul negru de litchi este inca foarte popular si disponibil pe scara larga. Ceaiul verde de litchi este, de asemenea, disponibil si are o aroma mai usoara si mai proaspata.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului negru de litchi
Ceaiul negru Lychee poate oferi mai mult decat o aroma delicioasa. Numeroase beneficii pentru sanatate pot fi legate de acest ceai. Ceaiul negru contine polifenoli, cofeina, L-teanina si alti compusi.
1. Activitate antioxidanta
Ceaiul negru contine antioxidanti, tearubina si teaflavina. Studiile au aratat ca acestea pot oferi o activitate antioxidanta ridicata, similara cu cea a ceaiului verde. Antioxidantii pot ajuta la combaterea radicalilor liberi, la reducerea stresului oxidativ si la protejarea celulelor din corpul nostru. Nivelurile ridicate de radicali liberi si celulele deteriorate duc la multe boli cronice.
2. Stimularea energiei
Ceaiul negru Lychee contine cofeina care poate ajuta la cresterea energiei. Desi nivelurile sunt mult mai scazute decat intr-o ceasca obisnuita de cafea, evitati-l daca sunteti sensibil la cofeina sau inainte de ora de somn. Pentru a extrage mai putina cofeina, folositi apa mai rece si nu inmuiati prea mult frunzele.
3. Ajuta la pierderea in greutate
O ceasca de ceai negru de litchi ar putea fi o bautura excelenta de ales inainte de exercitii fizice. Ceaiul negru poate ajuta la obiectivele de pierdere in greutate in cateva moduri. Desi nu este o bautura miraculoasa, o ceasca (sau trei) de ceai poate ajuta la transformarea mai rapida a grasimilor in energie si la prevenirea acumularii de noi grasimi. De asemenea, va furniza cofeina care poate ajuta la cresterea energiei si la concentrarea necesara pentru sesiunile de gimnastica.
4. Stabilizarea zaharului din sange
Ceaiul negru Lychee poate fi una dintre cele mai bune alegeri pentru persoanele cu diabet de tip 2. Desi nu este indulcit, are o aroma dulce puternica. Studiile au aratat ca ceaiul negru, in general, ar putea ajuta la scaderea glicemiei si la stabilizarea insulinei.
5. Protejarea inimii
Cercetarile au aratat ca ceaiul negru poate reduce riscul de boli de inima si de atac de cord si poate regla tensiunea arteriala.
6. Activitate anticancerigena
Consumul acestui ceai poate oferi si o activitate anticancerigena. Studiile au aratat ca polifenolii din ceaiul negru pot fi benefici pentru prevenirea si tratarea unor tipuri de cancer.
7. Protejarea oaselor
Consumul regulat de ceai poate ajuta la protejarea oaselor si la prevenirea bolilor legate de oase, cum ar fi osteoporoza.
Cum se prepara ceaiul negru de litchi
Puteti prepara ceaiul parfumat in doua moduri diferite – folosind un infuzor obisnuit sau un ceainic cu infuzor, sau folosind un ceainic chinezesc mai mic sau un gaiwan si retopind aceleasi frunze de mai multe ori.
Aduceti apa proaspata de izvor la fierbere. Preincalziti vasul de ceai turnand apa calda inauntru si in afara. Asteptati pana cand apa se raceste la 90°C. Folositi aproximativ o lingurita de frunze de ceai la fiecare ceasca de apa si lasati la infuzat timp de 3-5 minute.
Daca doriti sa reintroduceti aceleasi frunze de mai multe ori si sa obtineti o aroma mai intensa, folositi aproximativ 2 lingurite de frunze de ceai (echivalentul a 2-5 grame de ceai) la 100-150 ml de apa. Preincalziti ceainicul turnand apa calda inauntru si afara. Prima infuzie trebuie sa fie foarte scurta – aproximativ 20 de secunde. Mariti timpul de infuzare cu 10-30 de secunde pentru infuziile urmatoare.
Ceaiul negru Lychee este excelent si pentru prepararea ceaiului cu gheata. Preparati o ceasca mai puternica de ceai fierbinte de lychee, diluati-l cu putina apa si serviti-l peste gheata. Alternativ, infuzati la rece peste noapte in frigider.