Ceai Koicha vs Ceai Usucha

Daca va place sa beti matcha, stiind cum sa o preparati corect, veti transforma ora obisnuita de ceai intr-un adevarat ritual. Koicha si usucha sunt doua modalitati principale de preparare a matcha. Care este diferenta? Haideti sa aflam.

Ce este ceaiul Koicha?

Koicha sau „ceaiul gros” este un mod de preparare a prafului de ceai matcha. In limba japoneza, cuvantul „koicha” inseamna literalmente ceai gros. Dupa cum sugereaza si numele, koicha este un lichid gros. Se prepara cu mai multa pulbere de ceai matcha si mai putina cantitate de apa. Pudra de ceai este batuta cu ajutorul unui bici de bambus special numit chasen. Totusi, acesta nu este modul obisnuit de preparare a matcha de zi cu zi. Este rezervat mai ales pentru o ceremonie japoneza a ceaiului. Daca va decideti sa preparati koicha acasa, folositi intotdeauna doar ceai matcha de cea mai buna calitate, de calitate ceremoniala.

Koicha se prepara de obicei cu o cantitate dubla de pulbere de ceai matcha fata de usucha si cu mult mai putina apa. Cantitatea exacta de pulbere de ceai si apa poate varia, dar de obicei va fi in jur de 3-4 grame de pulbere de ceai la 1,1,5 oz de apa.

Ce este ceaiul Usucha?

Usucha este opusul. Cuvantul usucha se traduce prin „ceai subtire”. Este un mod standard de preparare a prafului de ceai matcha. Se prepara cu mai putina pulbere de matcha si mai multa apa. Pentru prepararea usucha ar trebui sa folositi aproximativ 2 linguri de pulbere de ceai matcha. Veti avea nevoie si de un chasen. Chasenul pentru prepararea usucha are mai multe varfuri. Mai multi dinti va vor ajuta sa faceti un ceai spumos si fara cocoloase.

Care ceai este mai bun pentru matcha?

Koicha si usucha sunt moduri de preparare a pudrei de ceai matcha. Cu alte cuvinte, matcha este tipul de ceai verde sub forma de pulbere, iar koicha si usucha sunt moduri de preparare a acestuia. Matcha este obtinut din frunze de ceai umbrite, care sunt curatate de coaja si de coaja si macinate intr-o pulbere matasoasa. Aceasta pulbere de ceai este folosita in ceremoniile traditionale de ceai din Japonia. Daca aveti o cutie de pudra de matcha si nu stiti ce modalitate sa folositi – usucha sau koicha – iata cateva sfaturi.

1. Calitatea pudrei de ceai

Pudra de ceai de grad koicha este usor diferita de pudra de ceai de grad usucha. Daca doriti sa faceti koicha alegeti intotdeauna doar un ceai de calitate superioara, cu un miros si o aroma mai dulce si o culoare verde stralucitoare. Folositi numai matcha de cea mai buna calitate, cu o culoare verde vibranta si un parfum dulce intens. De preferinta, ar trebui sa fie cules manual si obtinut din plante de ceai mai batrane. De obicei, pe o cutie de matcha special pentru koicha se va mentiona ca este potrivit pentru a face koicha. Pentru prepararea ceaiului usucha, puteti folosi orice grad de matcha, chiar si cel de tip latte. Cu toate acestea, cu cat gradul este mai mare, cu atat ceaiul va fi mai bun – mai dulce si mai putin astringent. Matcha nu se serveste niciodata cu zahar.

2. Tipul de ustensile

Pentru a prepara un bol de matcha, veti avea nevoie de un batut special pentru matcha (chasen), o sita si un bol de matcha. Chasenul poate avea doar 16 dinti si pana la 120 de dinti. Unele whisk-uri pot avea 3 in loc de 3 randuri de dinti. Este posibil ca un tel cu 16 dinti sa nu fie potrivit pentru a face usucha spumos, dar cel cu 48 de dinti poate fi folosit pentru ambele.

3. Cand doriti sa o savurati

Daca doriti sa beti matcha zilnic, usucha este mai usor de preparat si de baut. Dar daca vrei sa incorporezi meditatia cu ceai in rutina ta zilnica sau saptamanala, ceaiul gros koicha poate fi mai bun. Folosind mai multa pulbere de ceai inseamna ca veti ingera si mai multa cofeina, alaturi de mai multa L-teanina, un aminoacid care poate oferi un efect calmant. In plus, va trebui sa acordati atentie fiecarui pas al prepararii ceaiului. De aceea, matcha, in special matcha gros, poate fi excelent pentru meditatiile tale.

4. Ce consistenta preferati?

Koicha este foarte gros si mai intens decat usucha. Gandeste-te la un sirop gros, dar matasos, si poate iti faci o idee. Nu ar trebui sa aiba spuma. Koicha se bate folosind miscari circulare ale mainii si miscari de sus in jos. Usucha se bate folosind miscari rapide de tip W. Ar trebui sa aiba si ea multa spuma. Ambele ar trebui sa fie la fel de gustoase.

5. Cum se serveste

Desi pulberea matcha de inalta calitate este intotdeauna dulce si plina de aroma umami, matcha preparata va avea un gust foarte intens. Atat koicha, cat si usucha sunt de obicei servite cu dulciuri speciale care se mananca inainte de a bea ceaiul. Cu toate acestea, le puteti omite atunci cand beti matcha usucha.

Lasă un comentariu