Rooibos este un ceai de plante obtinut dintr-o planta cultivata in Africa de Sud. Tipul cel mai comun si cel mai raspandit este rooibosul rosu fermentat. Cu toate acestea, exista si un tip verde nefermentat. Rooibosul verde nu este doar rar, ci si destul de nou, poate prezenta un nivel mai ridicat de antioxidanti, are o aroma mai blanda si mai proaspata si este foarte usor de preparat. Suna ca un ceai miraculos? Studiile spun ca ar putea fi. De altfel, producatorii l-au creat pentru a rivaliza cu beneficiile si aroma ceaiului verde.
Care este diferenta dintre ceaiul Rooibos rosu si verde
Atat rooibosul verde, cat si cel rosu provin din aceeasi planta din Africa de Sud. Rooibosul rosu este o bautura traditionala. Datorita beneficiilor sale si a aromei placute, localnicii au recoltat si uscat frunzele si tulpinile timp de secole. Cu toate acestea, nu s-a bucurat de popularitate in afara Africii de Sud pana in secolul trecut. Este inca mai putin disponibil in comparatie cu ceaiul verde sau negru adevarat. Pe de alta parte, rooibosul verde este o bautura noua si foarte rara in comparatie cu tipul rosu traditional. Astazi, consumul de ceai rooibos nu este legat doar de scopuri medicinale. Aceasta planta este un ingredient in sute de amestecuri delicioase, fiind astfel din ce in ce mai apreciat si pentru aroma sa.
Chiar daca rooibosul rosu si cel verde impartasesc beneficii similare pentru sanatate, compozitia lor chimica este usor diferita. Acest lucru se datoreaza procesului de oxidare. Rooibosul verde este uscat imediat dupa recoltare pentru a pastra culoarea, aroma si antioxidantii.
Care este diferenta dintre ceaiul verde si ceaiul Rooibos verde
Rooibos verde nu este un ceai verde. Doar planta Camellia sinensis poate fi folosita pentru a face adevarate tipuri de ceai – alb, verde, galben, galben, oolong, negru si negru. Ceaiul Rooibos verde provine din arbustul african Aspalathus linearis. In timp ce ceaiul verde este cultivat in peste 70 de tari din intreaga lume, rooibosul verde provine exclusiv din Africa de Sud. La fel ca si ceaiul verde, rooibosul verde este supus unui proces de incalzire care opreste oxidarea care face ceaiul intunecat si schimba structura chimica.
Atat ceaiul verde adevarat, cat si rooibosul verde contin niveluri ridicate de antioxidanti si pot fi benefice pentru sanatate. Cu toate acestea, antioxidantii din ele sunt diferiti. Spre deosebire de ceaiul verde, rooibosul verde este complet lipsit de cofeina. Acest lucru il face o bautura sigura pentru seara, inainte de somn sau chiar pentru unele femei insarcinate si care alapteaza. De fapt, rooibos este, de obicei, unul dintre rarele ceaiuri potrivite si pentru sugari si copii.
Care sunt beneficiile ceaiului Rooibos
Activitatea antioxidanta, antimutagenica, antisteatotica si antiinflamatoare sunt cateva dintre beneficiile pe care le puteti obtine de la acest ceai. Rooibos poate avea capacitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi si de a proteja celulele de deteriorarea ADN-ului. Studiile pe animale arata ca rooibos este, intr-adevar, un ceai cu un potential urias. Rezultatele spun ca ar putea juca un rol important in combaterea cancerului de piele, de ficat, de colon si de esofag, a diabetului si a obezitatii. In timp ce traditionalul rooibos rosu are beneficii foarte asemanatoare cu tipul verde, studiile spun ca cel verde ar putea inhiba cresterea celulelor canceroase cu o viteza usor mai mare.
Antioxidantii din ceaiul Rooibos
Doi antioxidanti importanti, aspalathin si nothofagin, se gasesc din abundenta doar in rooibosul verde. Desi tipul rosu are un potential vast in tratarea multor afectiuni de sanatate, tipul verde este mai abundent in antioxidanti. Va puteti gandi la ele ca la ceaiul verde si ceaiul negru, ambele bauturi sanatoase, ambele obtinute din aceeasi planta, dar cu o compozitie chimica diferita.
Aspalatina, un antioxidant din planta de rooibos, poate contribui la imbunatatirea metabolismului glucozei si al lipidelor, ceea ce il face benefic pentru tratarea obezitatii, a diabetului zaharat de tip 2 si a rezistentei la insulina. Un alt studiu a aratat ca poate fi util in prevenirea pierderii in greutate indusa de stres si poate avea potential in prevenirea bolilor neurodegenerative.
Nothofagina se gaseste doar in arbustul de rooibos si in fagul rosu din Noua Zeelanda. Cantitatile mari din rooibosul verde ar putea fi foarte utile in tratarea inflamatiei vasculare la diabetici. Totusi, este nevoie de prudenta atunci cand se consuma cantitati mari, deoarece ambele ar putea interactiona cu unele medicamente si provoca efecte secundare, agravand unele afectiuni.
Un articol publicat in revista Food & Function in 2018 a numit rooibosul un aliment functional pentru sanatatea inimii. De fapt, primul studiu clinic uman cu rooibos din lume a fost axat exact pe sanatatea cardiovasculara. Rezultatele au aratat ca 6 cesti de acest ceai pe zi, pe o perioada de 6 saptamani, „au imbunatatit profilul lipidic si starea redox la adultii cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare”.
Cum se prepara ceaiul verde Rooibos
Indiferent de beneficii, rooibos este unul dintre acele ceaiuri pe care fie le vei iubi, fie le vei uri. In timp ce multi oameni se bucura de aroma usor dulce si pamantie sau de tufisul rosu, altii ar putea sa o gaseasca neplacuta. Tipul verde este mai putin pamantiu, mai usor si are si el o dulceata delicata recognoscibila, fara amaraciune. Ar putea fi o alegere excelenta pentru oricine cauta sa se bucure de beneficiile ceaiului rooibos, dar cu o aroma mai usoara si mai putin pamantie. Ambele se combina bine cu alte ingrediente, fiind o baza delicioasa pentru multe amestecuri de fructe, flori si condimente. Dintre toate ceaiurile din plante, este cel mai asemanator cu ceaiul verde (usor) ca aroma.
Prepararea este foarte usoara si nu necesita prea mult timp sau abilitati. Folositi o lingurita de ceai rooibos pentru fiecare cana de apa. Infuzati-l timp de 5-10 minute folosind apa aproape clocotita la aproximativ 203-213 °F. Chiar daca il fierbeti prea mult timp, nu va deveni amar. Pentru a extrage mai multe substante nutritive, il puteti infuza mai mult timp in timp ce fierbeti la foc mic. Spre deosebire de rosul intens al rooibosului rosu sau de verdele galbui stralucitor al ceaiului verde, culoarea rooibosului verde este portocaliu-aurie, intensa si clara. Chiar si frunzele uscate nu sunt pur verzi stralucitoare, ci au o nuanta galben-portocalie deschisa.
In timp ce rooibosul rosu se amesteca foarte bine cu lapte, cel verde se savureaza cel mai bine pur. Ambele sunt excelente ca ceai rece – racoritor, usor dulce si fara cofeina. Pentru a maximiza beneficiile, incercati sa-l preparati mai intai in mod obisnuit.