Daca ati vizitat vreodata o bacanie asiatica in cautare de ceai verde, este posibil sa fi dat peste ceaiul Gunpowder. Impreuna cu sencha chinezesc, Gunpowder este un ceai verde pe care aproape fiecare iubitor de ceai l-a incercat cel putin o data in viata. Astazi, Gunpowder este disponibil in multe ceainarii din intreaga lume si inca se bucura de popularitate datorita aromei, versatilitatii si potentialelor sale beneficii. Ce este mai exact ceaiul Gunpowder?
Fapte:
- Gunpowder este unul dintre cele mai versatile ceaiuri verzi din lume – il poti bea cu lapte, este excelent pentru amestecuri, il poti adauga la cocktailuri sau il poti prepara la rece
- Numele original al acestui ceai este „ceaiul de perle”
- Cel mai asemanator ceai cu Gunpowder este ceaiul Chun Mei sau Zhen Mei.
- Unele traditii de ceai din intreaga lume se bazeaza pe ceaiul Gunpowder
- Gunpowder este unul dintre cele mai vechi tipuri de ceai verde
Este ceaiul Gunpowder un tip de ceai verde?
Da, ceaiul Gunpowder, la fel ca toate ceaiurile adevarate, este facut din planta Camellia sinensis. Este unul dintre cele mai populare ceaiuri verzi din tarile occidentale. Isi are originea in provincia chineza Zhejiang si are o forma si o aroma a frunzelor foarte unice si usor de recunoscut. In prezent, Gunpowder este produs si in alte provincii si chiar si in alte tari.
Ceaiul Gunpowder este unul dintre cele mai bune exemple de ceai accesibil in fiecare zi, care nu se va demoda niciodata. Exista diferite grade de ceai Gunpowder si, la fel ca orice alt tip, poate fi facut din frunze mai tinere sau mai mature, din recolte diferite si din regiuni si tari diferite.
Astazi, Gunpowder este inca un ceai verde de baza in multe gospodarii. In trecut, a fost unul dintre cele mai importante ceaiuri de export. Chiar si traditiile de ceai din unele tari din lume se bazeaza pe Gunpowder. De exemplu, celebrul ceai de menta marocan este preparat cu ceai Gunpowder si menta proaspata.
Ce este ceaiul verde Gunpowder?
Gunpowder este un ceai verde chinezesc cu frunze strans rulate in pelete mici. Cuvantul chinezesc pentru acest ceai este zhu cha – sau ceaiul perlat. In tarile occidentale se numeste intotdeauna Gunpowder, tot din cauza formei frunzelor. Se crede ca Gunpowder a aparut pentru prima data in timpul dinastiei Tang, in urma cu peste 1000 de ani, ceea ce il face unul dintre cele mai vechi tipuri de ceai verde din lume si unul dintre primele ceaiuri verzi exportate din China. In zilele noastre, Gunpowder este unul dintre primele ceaiuri verzi pe care le incearca bautorii de ceai. Pe masura ce preferintele de consum s-au schimbat de-a lungul timpului, acest ceai verde este acum mai des inlocuit cu ceaiuri mult mai usoare si delicate. Cu toate acestea, este inca de neinlocuit in unele culturi. De exemplu, ceaiul de menta marocana nu ar fi avut niciodata o aroma atat de racoritoare si unica fara ceaiul de praf de pusca. Ceaiurile verzi usoare nu ar fi fost capabile sa retina atat de bine aroma de menta.
Continutul de cafeina al ceaiului de „praf de pusca”
Continutul de cafeina al ceaiului Gunpowder va depinde de multi factori. De exemplu, daca un ceai este facut din frunze mai vechi, mai mature, este posibil sa aiba mai putina cofeina decat cel facut din frunze mai tinere. Ceaiul de inalta calitate este de obicei facut din frunze mai tinere, asa ca ar trebui sa aiba in mod natural ceva mai multa cofeina.
Este posibil sa va puteti da seama daca ceaiul dumneavoastra are mai multa sau mai putina cofeina uitandu-va la cat de verzi si de mici sunt granulele. Peletele mai mici pot indica frunze mai proaspete si mai tinere, in timp ce peletele mai intunecate si mai mari sunt de obicei facute din frunze mai mature care au mai putina cofeina.
Beneficiile ceaiului de praf de pusca pentru sanatate
Gunpowder nu este doar unul dintre cele mai populare ceaiuri verzi din tarile occidentale, ci si unul dintre rarele ceaiuri care a facut obiectul a numeroase studii stiintifice. Studiile au aratat ca Gunpowder ar putea avea proprietati antivirale, antibacteriene si anticancerigene.
Un studiu a aratat ca ceaiul verde Gunpowder poate avea o capacitate antioxidanta mai mare decat Dragon Well sau chiar decat sencha japonez. Acelasi studiu a aratat ca ceaiurile din Zhejiang chinezesc pot avea o capacitate antioxidanta mai mare decat cele din alte regiuni. Cantitatea totala de catechine va depinde de multi factori – de la zona de cultivare la tipul de frunze si metoda de preparare. Pentru a extrage cele mai multe catechine din ceaiul verde si a obtine totusi o ceasca placuta, preparati ceaiul timp de 3-5 minute cu o temperatura a apei de aproximativ 80°C.
In plus, ceaiul verde a fost studiat impotriva multor virusuri, bacterii si ciuperci, inclusiv virusul gripal, Herpes simplex, Candida albicans si Helicobacter pylori, unde a demonstrat proprietati inhibitoare si reducerea efectelor secundare.
Printre beneficiile potentiale ale ceaiului verde Gunpowder se numara:
- Activitate antivirala
- Activitate antimutagenica
- Activitate de chelare puternica
- Proprietati antiinflamatorii
- Activitate antifungica
- Intarirea sistemului imunitar
- Cresterea densitatii osoase
- Cresterea oxidarii grasimilor
- Activitate anticancerigena
- Reducerea colesterolului
- Activitate antibacteriana
- Scaderea glicemiei
- Protectie impotriva atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale
Cum se prepara ceaiul verde Gunpowder?
Fierbeti apa proaspata de izvor intr-un ceainic curat. Preincalziti vasul de ceai turnand apa fierbinte inauntru si afara. Masurati aproximativ 3-4 grame de frunze de ceai pentru fiecare cana de apa. Asteptati pana cand temperatura apei scade la aproximativ 176°F si infuzati timp de aproximativ 3 minute. Strecurati si beti. Praful de pusca se combina uimitor de bine cu ingrediente proaspete, cum ar fi menta si lemongrass, asa ca incercati sa va faceti propriul amestec daca aveti chef de experimente. Puteti adauga o lingura de miere daca este nevoie, dar evitati sa adaugati lapte la un ceai preparat in mod regulat.
Gunpowder este unul dintre cele mai puternice ceaiuri verzi din lume. Are o culoare galbena mai inchisa si mai puternica o usoara nota de fum. Poate deveni amar daca este preparat in exces, asa ca acordati atentie temperaturii apei si timpului de infuzare. Cu toate acestea, tocmai asta il face ideal si pentru ceaiul rece – o ceasca care va avea suficienta aroma de ceai verde, este suficient de puternica pentru a purta si alte note si merge bine cu un indulcitor natural sau cu lamaie.
O idee in plus:
Praful de pusca este perfect pentru prepararea ceaiului Pink Milk. Datorita nivelului ridicat de clorofila, acest ceai va dezvolta o culoare roz vibranta in contact cu bicarbonatul de sodiu. Tot ce aveti nevoie este o cratita mica, bicarbonat de sodiu si cateva condimente (optional). Asigurati-va ca fierbeti frunzele de ceai timp de cel putin 20-30 de minute si ca adaugati ulterior apa foarte rece.