Daca vreti sa va indragostiti de ceai, incercati Tieguanyin. Acest ceai extrem de aromat este unul dintre cele mai populare ceaiuri oolong din lume si unul dintre cei mai buni reprezentanti ai istoriei lungi si versatile a ceaiului chinezesc.
Ce este ceaiul Tieguanyin?
Tieguanyin, Tie Guan Yin, Tie Guan Yin, Ti Kwan Yin. Ti Kuan Yin sau Zeita de Fier sau Mercy este un ceai oolong chinezesc din comitatul Anxi din provincia Fujian. Fujian este o provincie de ceai foarte importanta si un leagan al celebrelor ceaiuri chinezesti. Ceaiul alb chinezesc, precum Silver Needle si Pai Mu Tan, ceaiul negru Lapsang Souchong si celebrul ceai WuYi rock, precum Red Robe, toate provin din Fujian.
Tieguanyin este un tip de ceai oolong chinezesc, dar si un nume al soiului de ceai. La fel ca toate ceaiurile adevarate, tieguanyin este fabricat din planta de ceai Camellia sinensis. Acesta poate fi obtinut din cultivar tieguanyin sau din alte cultivaruri de ceai. Unele ceaiuri Tieguanyin pot fi chiar un amestec de diferite cultivare de ceai. Tieguanyin oolong-ul autentic Tieguanyin ar trebui sa provina intotdeauna din Anxi. In prezent, si alte zone produc acest ceai. Desi poate fi similar ca forma si chiar ca aroma, nu este considerat autentic. Exista si alte ceaiuri foarte asemanatoare cu tieguanyin, cum ar fi maoxie oolong, huangjingui oolong sau benshan oolong.
Ceea ce face ca acest ceai sa fie unic este, de asemenea, faptul ca este de fapt o categorie foarte larga de ceaiuri. Acestea pot fi mai mult sau mai putin oxidate, mai mult sau mai putin prajite si au un profil de aroma diferit. Ceea ce este comun la toate este faptul ca toate au frunzele in forma de bile mici, bine rulate, si nu contin ramuri. De exemplu, atunci cand preparati ceaiuri taiwaneze de munte inalt, veti vedea un mugure si cateva frunze atasate de o ramura. Tieguanyin contine doar frunze.
Tieguanyin poate fi recoltat primavara, vara, toamna si iarna. Recolta de iarna este foarte rara. Cel mai bun tieguanyin se recolteaza primavara si toamna.
Istoria Tieguanyin
Exista mai multe legende despre originea ceaiului tie guan yin. Se crede ca acest ceai a fost descoperit in urma cu aproximativ 300 de ani, in timpul dinastiei chineze Qing. Legendele spun ca un fermier sarac din Anxi a gasit un templu abandonat cu statuia lui Guanyin. A petrecut zile intregi curatand si ingrijind templul pana cand, intr-o zi, zeita Guanyin i-a aparut in vis si i-a spus unde isi poate gasi rasplata. Recompensa era o planta de ceai care i-a adus prosperitate dupa ce a plantat-o in gradina sa.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului tieguanyin
Tieguanyin este un ceai oolong. Ceaiul oolong contine antioxidanti, cofeina, aminoacizi si alti compusi. Este undeva intre ceaiul verde si cel negru. Puteti ghici nivelul de oxidare uitandu-va la culoarea frunzelor de ceai si a infuziei. Infuziile mai verzi si mai stralucitoare vor fi mai putin oxidate, iar cele mai inchise la culoare vor fi mai oxidate.
Consumul de ceai tieguanyin poate ajuta la atingerea obiectivelor de pierdere in greutate si la reglarea colesterolului rau, la combaterea unor tipuri de cancer, la cresterea vigilentei, la protejarea impotriva bolilor de inima, la imbunatatirea densitatii osoase, la prevenirea cariilor dentare, la reducerea stresului oxidativ, la reglarea zaharului din sange si la stimularea sistemului imunitar.
Continutul de cafeina
Tieguanyin, la fel ca toate celelalte ceaiuri oolong, contine cofeina. Este imposibil de spus cat de multa cofeina va fi in fiecare ceasca de ceai tieguanyin. Cantitatea va depinde de mai multi factori, de la soiul de ceai la metodele de procesare si la modul in care il preparati. Cu toate acestea, modul in care este preparat de obicei tieguanyin poate extrage mai multa cofeina decat cea pe care ati extrage-o in mod normal din, de exemplu, ceaiul verde. Aceleasi frunze de ceai sunt folosite de obicei pana cand nu mai exista nicio aroma, si chiar si atunci pot fi preparate la rece pentru inca cateva ore.
Aroma si gust
Tieguanyin poate fi prajit, invechit sau neprajit si foarte proaspat si verde. Exista doua tipuri principale de ceai tieguanyin – tieguanyin traditional sau chuan tong tieguan yin si tieguanyin modern sau qing xiang tieguanyin. Stilurile moderne de ceai tieguanyin au o culoare stralucitoare de la smarald la galben stralucitor, cu note florale si cremoase. Acest stil este cel mai popular stil din zilele noastre. Tie guan yin traditional este mai oxidat si mai copt. Este neted, cu note prajite si fructate, cu o aroma mai grea si mai complexa. Tieguanyin poate avea multe note de aroma – prajita, de nuca, cremoasa, fructata, prajita, de miere, florala, proaspata, vegetala si minerala. In general, ceaiul mai putin copt si oxidat va avea o aroma mai proaspata si mai vegetala.
Exista efecte secundare ale consumului acestui ceai?
Consumul de tieguanyin nu ar trebui sa provoace niciun efect secundar. Cu toate acestea, ca orice alta bautura cu cofeina, consumul excesiv poate provoca unele efecte secundare persoanelor sensibile la cofeina. In plus, alegeti intotdeauna ceaiul din surse de incredere pentru a reduce orice alte riscuri potentiale.
Cum se prepara ceaiul Tieguanyin
Tieguanyin este unul dintre ceaiurile oolong de top pe care trebuie sa le incercati daca sunteti incepator in materie de ceai. Puteti prepara acest ceai in multe moduri si puteti folosi chiar si apa clocotita fara a-i strica aroma.
Prepararea obisnuita in stil occidental
Folositi aproximativ 1-1 ½ lingurita de frunze de ceai la o cana de apa. Aduceti apa la fierbere si lasati-o sa se raceasca la 194-203°F. Preparati frunzele de ceai timp de 1-2 minute. Se strecoara din nou.
Prepararea in cana
Tieguanyin este unul dintre ceaiurile pe care le puteti prepara cu usurinta, chiar daca nu aveti altceva decat o cana. Frunzele de ceai se vor extinde pentru a umple chiar si pana la 1/3 din cana si vor ramane in partea de jos atunci cand beti. Puneti aproximativ 2-3 grame de frunze de ceai intr-o cana si turnati apa peste frunzele de ceai. Beti cat este inca fierbinte. Adaugati mai multa apa pentru o a doua infuzie.
Infuzare simplificata in stil Gong-fu
Daca doriti sa va bucurati de toate notele delicate de aroma din acest ceai, folositi intotdeauna tehnica cu mai multe trepte. Puneti aproximativ 5-7 grame de frunze de ceai intr-un vas de ceai preincalzit. Folositi 120-150 ml de apa. Aduceti apa la fierbere si lasati-o sa se raceasca pana la 95°C. Incepeti cu o infuzie foarte scurta pentru a spala frunzele. Prima infuzie pentru baut ar trebui sa dureze aproximativ 20-30 de secunde. Cresteti timpul de infuzare cu fiecare infuzie. Aceleasi frunze de ceai vor da oriunde intre 5-10 infuzii.